Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 21., vasárnap

GYAKORLATI SZEMPONTOK A GYERMEK UROLÓGIAI BETEGSÉGEIBEN

Gyakorlati szempontok a gyermekek urológiai betegségeiben

Az urológia a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek sebészeti megbetegedéseivel foglalkozik.

Az urogenitális szervrendszer bonyolult fejlődéséből adódóan gyakori a többszörös komplikált rekonstrukciós, a természetes állapot helyreállítását célzó műtéti megoldást igénylő betegek száma.

Az eredményes gyógyítás alapvető feltétele az elváltozások kellő időben történő felismerésre.

Ebben igen nagy szerepe van a színvonalas családorvosi ellátásnak, de nem elhanyagolható a szülők felelőssége sem.

A jól képzett házi gyermekorvosok korán felismerve és helyesen értékelve a nem mindig feltűnő jeleket, kellő időben irányítják kis betegeiket a szakambulanciára. Ezzel megadják az esélyt, hogy korszerű diagnosztikus lehetőségeinkkel élve megválasszuk a legkedvezőbb terápiát, ezzel a teljes gyógyulást elérhessük.

-A VIZELETSUGÁR JELENTŐSÉGE.-

Javasolom a szülőknek, hogy már újszülött kortól figyeljék a csecsemők vizelését. Az egészséges fiú és kislány csecsemők ívelten, legalább gyufaszálnyi vastagságban ürítik vizeletüket. Amennyiben csak csöpögtetnek, azonnal szakvizsgálatra kell hozni, mert igen súlyos megbetegedés lehet a háttérben.

A herék már újszülött korban a herezacskóban legyenek. Amennyiben valamelyik hiányát észlelik, szakorvosi vizsgálat szükséges. Másfél éves kor körül gyógyszeres kezelést kezdünk. Ennek eredménytelensége esetében a here műtéti úton történő lehozatalának legkedvezőbb időpontja két éves korban van.

Élettanilag, születéskor a fityma a makkhoz sejtesen letapadt. Amennyiben a külső húgycsőnyílás szabadon van, a letapadás oldásával nem kell sietni.

A veleszületetten hosszú és szűk fityma vizelési nehézséget okozhat, műtéti megoldásáról szakambulanciánkon döntenek..

A gondos szülő azt gondolja, hogy jót tesz gyermekének, ha a külső nemi szerveket szappannal, samponnal mossa, nem figyelve arra, hogy a lúgos környezet kedvező feltételeket teremt a baktériumok elszaporodásához. Leghasznosabb ezen területek rendszeres kamillás, vagy hypermangános lemosása.

A különböző hasi fájdalmak hátterében általában nem urológiai megbetegedés áll.

Ezt azonban csak kivizsgálás után lehet egyértelműen kimondani, mert sok súlyos, műtétet igénylő vese-megbetegedés nem jár heveny görcsökkel.

A típusos derék-, vesetáji görcsös fájdalom, vérvizelés hátterében gyermekkorban is köves megbetegedést találunk.

Az igazolt kövek jórészét ma már porlasztással lehet eltávolítani.

Az egyéb tünettel nem kísért vérvizelés sürgős urológiai kivizsgálást tesz szükségessé, mert hátterében fejlődési rendellenesség, esetleg daganat állhat. Műtéteket részben hagyományos nyitott beavatkozással végzik, de lehetőség van, kellő indikáció mellett a kisebb megterhelést jelentő műszeres beavatkozások elvégzésére is. Ilyenkor csak a műszert vezetjük a műtéti területhez.

A húgycső és a hímvessző záródási zavarai (hypospadiasis, epispadiasis) több lépcsős plasztikai műtéttel korrigálhatók.

A beavatkozások elkezdésének időpontja 3-4 éves kor körül a legkedvezőbb. Tekintettel arra, hogy mind a veseüregi, mind a húgycsőplasztikák során a vizeletet a műtéti területről 10-12 napig el kell vezetni, az operált betegek különböző katéter viselésre kényszerülnek. Ezen idő alatt kis betegeink kórházi ágyhoz kötöttek. Erre a nagyobb gyermekeket, előzetes megbeszélés után felkészíteni a szülő feladata. A gyógyulást megkönnyíti, hogy ilyenkor a szülő napközben, az egészségügyi előírások betartásával (fehér köpeny, lábzsák), a kórteremben gyermekével együtt lehet.

Az ambulancián gyakran találkozhatunk éjszakai ágybavizeléssel vagy egyéb vizelési panasszal jelentkező kis betegekkel is.

Amennyiben az alvás közbeni bevizelés más tünettel (genny- vagy baktériumürítéssel) nem jár, abban az esetben a kivizsgálás 5 éves kor körül célszerű. Rendelkezünk a vizelés jellegének megállapítására szolgáló legkorszerűbb es #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése