Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 31., szerda

ORRGARATFOLYÁS

Orrgaratfolyás

Az orrban és a garatban lévő mirigyek állandóan termelik a váladékot, amit normálisan tudat alatt lenyelünk. Ha olyan érzésünk van, hogy ez a váladék felhalmozódik a torokban és az orr hátsó részéből csepeg vagy folyik, akkor ezt orrgaratfolyásnak nevezzük. Ez a folyás lehet ritka, vagy sűrű. Ez az érzés megmagyarázható a váladék túltengésével, vagy nyelési problémákkal.

1. A váladékkal kapcsolatos problémák.

A ritka váladék oka lehet: nátha, allergia, hideg hőmérséklet, erős fény, néhány étel vagy fűszerek, terhesség, és más hormonális változások, gyógyszerek (fogamzásgátlók és magas vérnyomás elleni gyógyszerek) és az orr anatómiai elváltozásai. Ilyen elváltozások például az elferdült, vagy egyenetlen orrsövény.

A sűrű váladék oka lehet: télen a kevés nedvesség a fűtött épületekben, szintén okozhatják fertőzések vagy allergiák, főleg ételekre, mint például a tejtermékekre.

Ha a ritka váladék sűrűvé változik és a színe sárga vagy zöld lesz, valószínű, hogy baktériumos arcüreggyulladással állunk szemben.

Gyermekeknél egyoldali sűrű válladék jelentheti idegen test jelenlétét az orrban (borsó, papír, kis játékdarabka)

Krónikus arcüreg gyulladás akkor keletkezik, amikor az arcüregek eldugulása állandó és az arcüregek bélése tovább duzzad. Polipok (kinövések az orrban) fejlődhetnek ki krónikus arcüreggyulladásnál.

Azok a betegek, akiknek polipjaik vannak állandó orrgaratfolyásban szenvednek. Fülorrgégész általi kivizsgálásra lehet szükség. A gyógyításnál alkalmazhatnak gyógyszereket vagy sebészeti beavatkozásokat.

Vasomotor nátha olyan nem allergiás állapotnak a leírása, ahol az orr túlérzékeny és nedves és eldugult.

2. Nyelési problémák

A nyelési problémák vezethetnek a folyadékok, vagy szilárd anyagok felhalmozásához a garatban. Ennek érzékelése hasonlíthat az orrgaratfolyás tüneteihez. Ha az izmok és idegek nem működnek megfelelően a szájban és a garatban, akkor a váladékok bekerülhetnek a gégébe, ami rekedtséget, torokköszörülést és köhögést válthat ki.

Ennek okai a következők lehetnek:

- Korosodással járó izomelernyedés és koordináció zavarok.

- Alvásközben a váladékok összegyűlhetnek, amit ébredéskor köhögéssel és erős torokköszörüléssel távolítunk el.

- Stresszes állapotban a garat izmai összerándulhatnak, amit úgy érzékelünk, mint egy csomót a torokban. Gyakori torokköszörülés rosszabbíthatja a helyzetet, mivel eközben általában kevés, vagy egyáltalán nem termelődik váladék.

- Kinövések, vagy dagadás lassíthatja, vagy gátolhatja az étel útját.

- A gyomortartalom viszafolyása a nyelőcsőbe szintén okozhat nyelési problémákat. Gyomorégés, gyomorémelygés, és torokfájás gyakori jelek.

Krónikus torokfájás

Az orrgaratfolyás gyakran vezethet fájdalmas és érzékeny torokhoz. Habár általában nincs fertőzés, a mandulák és más szövetek a garatban, megduzzadhatnak.

Gyógyítás

A helyes diagnózis felállításához szükség van teljes fül, orr és torokvizsgálatra, valamint valószínű laboratóriumi, endoszkópos és röntgenes kivizsgálásokra.

Bakteriális fertőzéseket antibiotikumokkal gyógyítjuk. Ha azonban krónikus arcüreggyulladásról van szó, akkor sokszor sebészeti beavatkozásra van szükség.

Allergia esetén ha lehetséges, akkor el kell kerülni a kiváltó okot. Antihisztaminikumok, dekongesztánsok (a nyálkahártya dagadását csökkentő) gyógyszerek, kromolin, és szteroidos orrszpréjek enyhülést kínálhatnak. Allergia oltások is segíthetnek.

Néhány régebbi antihisztaminikumok rosszabbíthatják a helyzetet a váladék besűrítésével. Az újabb nem-álmosító antihisztaminikumoknak nincs ilyen hatásuk.

A dekongesztánsok rosszabbíthatják a magas vérnyomást valamint a szív és pajzsmirigybetegségeket.

Szteroidos szpréjek általában biztonságosan használhatók orvosi felügyelet alatt. Szteroidos gyógyszerek és injekciók ritkán okoznak komplikációkat, ha rövid időre használjuk őket, de óvatosságot igényelnek, ha több, mint egy hétnél tovább használjuk őket.

A gyomortartalom nyelőcsőbe való visszafolyása esetén az ágy fejét 15 - 20 centiméterrel ajánlatos megemelni. Kerüljük el ételek és italok fogyasztását 2 - 3 órával lefekvés előtt. Ne fogyasszunk alkoholos és koffeinos italokat. Antacidok (savcsökkentők) és más erősebb gyógyszerek is felírhatók receptre.

Általános tennivalók:

Sok embernek, főleg idősebb korban, sok folyadék fogyasztására van szüksége. Több vizet igyunk, kerüljük el a koffeint és a vízhajtókat. Gyógyszerek amik ritkítják a váladékot (guaifenesin tartalmú gyógyszerek) szintén használhatók.

Orröblögetés alkalmazható 2 - 4 szer naponta. Az öblögetésre használhatunk langyos vizet 1/2 vagy 1 teáskanálnyi konyhasóval vagy szódabikarbónával. Normális sóoldatot tartalmazó orrszprék nagyon hatásosak lehetnek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése