Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 11., csütörtök

MÉG EGY SZEMPONT

Még egy szempont!!!

Az anyatejes csecsemőkből jobb gyermekek lesznek?

Egy az Oxfordi Egyetemen készült kutatás szerint már négy hónap anyatejes táplálás is majdnem egy harmadával csökkenti annak a kockázatát, hogy a gyermek később rossz magaviseletűvé váljék.

Az egyetem kutatásából kiderült, hogy a tápszeren nevelkedett gyermekek 16 százalékának voltak különböző viselkedési problémái, például szorongás és hiperaktivitás, ami több mint duplája a legalább négy hónapig anyatejjel táplált csecsemők körében tapasztalt aránynak. Ha a társadalmi és gazdasági hátteret, valamint más tényezőket is beleszámítjuk, a viselkedési zavarok a szoptatásnak köszönhető kockázatcsökkenése ötéves korban 30 százalék volt.

Az újdonsült édesanyáknak általában azt javasolják, hogy az első hat hónapban táplálják anyatejjel csecsemőjüket, mert ezzel védelmet nyújthatnak számukra a gyomorfertőzések, a mellkasi fertőzések, az asztma, az ekcéma és az allergia ellen. A szoptatás ráadásul az édesanya szempontjából is jár egészségügyi előnyökkel.

Az Archives of Disease in Childhood szaklapban megjelent, 9500 édesanyát és csecsemőt vizsgáló tanulmány vezetője, úgy véli, az eredmények egyik lehetséges oka az édesanyák és gyermekük között fennálló szorosabb interakció, és a fiatalabb kortól kezdődő testi kontaktus lehet. A kutatás során a szülőknek kiadott kérdőívek segítségével vizsgálták a gyermekek viselkedését ötéves korukban. Az eredmények alapján a tápszeres gyermekek 16 százaléka, és az anyatejes gyermekek 6 százaléka esetében kaptak viselkedési zavarokra utaló válaszokat.

A kutatók elmondják- az nem egyértelmű, hogy az eltérés az anyatej azon összetevőinek köszönhető, amelyek a tápszerekből hiányoznak, esetleg a szoptatás során az anya és a csecsemő között kialakuló szoros kontaktusnak. Egy biztos, a viselkedési zavarok alacsonyabb gyakoriságát is az anyatejes táplálás lehetséges előnyei közé sorolhatjuk.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése