Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 8., szombat

AZ ASZTMÁS ROHAMRÓL

Az asztmás rohamról

Legfontosabb, hogy ne veszítsük el a fejünket, ha bekövetkezik az ijesztő asztmás roham.

Asztmás roham

1-Az asztmás roham gyakran jelentkezik éjszaka, felébresztve és ülő helyzetbe kényszerítve a beteget.

2-A légzésszám megnő, a belégzés gyors, a kilégzés nehezített és sípoló. A betegnek légszomja van, úgy érzi, hogy megfullad.

3- A mellkas teljesen felfúvódik a bent rekedt levegő miatt, ami nem tud oxigénnel telítődni. A beteg minden légzőizmát igénybe veszi, hogy kipréselje a levegőt. Hallgatózással a tüdők felett sípolás észlelhető.

4-A roham általában 2-3 óráig tart, de hörgőtágító sprayk (béta2-adre-nerg receptoron ható hörgtágítók) belélegzésével ez az időtartam általában lerövidül.

5- Az asztmás roham súlyosságát jelző tényezőknek kockázatát gyakran alábecsülik: a szapora légvétel (a légzésszám percenként 35-nél nagyobb), sápadtság és verítékezés, a légzési elégtelenséget jelző szederjesség vagy kékes elszíneződés és nehézlégzés.

6-Az állapot súlyosságának felmérésére ajánlott, hogy minden betegnek legyen áramlásmérője (a légzési térfogatot mérő eszköz), ami segít a roham súlyosságának megítélésében és annak eldöntésében, hogy szükséges-e orvosi ügyeletet hívni.

7- Ha a rohamok sűrűn követik egymást, a beteg nem képes regenerálódni. Több napig tartó roham esetén általában kórházi kezelés szükséges.

Az asztma kezelése

A kezelés ún. első vonalát ma a béta2-mimetikumok alkalmazása jelenti (a hörgők belfelületén elhelyezkedő béta2-receptorok izgatásával tágítják a légutakat).

E gyógyszerek spray formájában a legelterjedtebbek, de léteznek szájon át szedhető és injekciós formában is.

A theophyllin származékok továbbra is használatosak, bár szerepük átértékelődött.

A spray formájában használatos helyileg alkalmazott szteroidok is széles körben elterjedtek

A SAJÁT VÉLEMÉNYEM AZ,HOGY AZ ASZTMÁS ROHAM KEZELÉSE A GYERMEKEKNÉL KÓRHÁZI ELLÁTÁST IGÉNYEL.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése