Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 9., vasárnap

TEENDŐK ÁRAMÜTÉS ESETÉN


Teendők áramütés esetén

Áramütést lehet szenvedni egyenáramtól és váltakozó áramtól is. Ezek élettani hatásai különbözőek és az áram jellegén kívül természetesen befolyásolja a feszültség az áramerősség és váltóáram esetén annak frekvenciája, illetve az árammal való érintkezés hossza.

A háztartásokban használt váltakozó áram sokkal veszélyesebb, mint az azonos erősségű egyenáram.

Egyenáramú áramütés esetén a szív megáll, de az áram megszűnésekor képes újraindulni. A defibrillátorban is egyenáramot használnak, amely képes megszűntetni a szív szabálytalan működését a fibrillációt. Az egyenáram másik, sokkal alattomosabb hatása, hogy kémiai változásokat okozhat a szervezetben és befolyásolhatja a vörösvértestek működését, ezek pedig akár napokkal az áramütés után is okozhatnak halált.

Mindazonáltal egy átlagos háztartásban vagy a ház körül a gyermek nagy

A váltóáram életveszélyes szívritmuszavart (fibrillációt) okozhat, amely következménye oxigénhiány és eszméletvesztés lehet. Mindazonáltal egy átlagos háztartásban vagy a ház körül a gyermek nagy valószínűséggel csak váltóárammal kerülhet kapcsolatba

.

Teendők áramütés esetén

Áramütés esetén legelőször kapcsold ki az áramot, és szabadítsd ki a gyermeket az áramkörből.

Ha nem tudod az áramot kikapcsolni, valamilyen jól szigetelő anyagra állva (gumiszőnyeg, vagy több réteg újságpapír) egy nem vezető, száraz tárggyal (pl.: műanyag, vagy fa felmosó bot, seprű) told odébb az áramütést okozó eszközt, vagy a gyermeket.

Ellenőrizd, hogy eszméleténél van-e a gyermek és látsz-e rajta égési sérülést.

Ha a gyermek eszméletlen, ellenőrizd az alapvető életjeleket (légzés, szívverés), szükség esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést (mesterséges lélegeztetés és szívmasszázs) és folytatni kell a mentők kiérkezéséig vagy a légzés és szívverés spontán visszatéréséig. Ha vannak életjelek, tedd a gyermeket stabil oldalfekvésbe és azonnal értesítsd a mentőket.

Áramütés esetén a körülményektől függetlenül vidd orvoshoz a gyermeket, ugyanis az áramütés káros következményei lehet, hogy csak hosszú órák múlva jelentkeznek. Ilyen esetben általában 1 éjszakára megfigyelésre bent tartják a gyermeket a kórházban. http://bertengo.com/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése