Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 1., szombat

GONORRHOEÁS /KANKÓS/MEGBETEGEDÉSEK GYERMEKEKNÉL


AZ APA EGY BEHURCOLT FERTŐZÉSE KÖVETKEZTÉBEN A 9 HÓNAPOS GYERMEKE KANKÓS FERTŐZÉST KAPOTT.JÓL LÁTHATÓ A KÉPEN A GENNYES VÁLADÉK ÜRÜLÉSE A GYERMEK NEMI SZERVÉBŐL.

Gonorrhoea (tripper, kankó) - Tünetek és kezelés

Azért teszek emlitést erről a nemi betegségről ami a felnőtteknél fordul elő döntő gyakorisággal, mert volt alkalmam észlelni csecsemőknél ezt a kórképet.Előfordulása a szülők felelőtlen nemi élete miatt jut el az ártatlan gyermekhez a kórokozó közvetlen terjedése folytán.

A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). A bakteriális fertőzés terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.

Férfiakon a fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes jellegű. Ennek oka a húgycső gyulladása. A vizelés fájdalmas és véres is lehet, amennyiben a gyulladás ráterjed a húgyhólyagra is.

Amennyiben nem kap kezelést a beteg, a tünetek mérséklődnek ugyan, de a folyamat idültté válik. Ritkán a felfelé terjedő gyulladás eredményeképp prosztatagyulladás vagy a mellékherék fájdalmas gyulladása is létrejöhet láz kíséretében. Mindezek szövődménye tályogképződés, késői következménye a férfi beteg sterilitása lehet.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A nőknél döntően nagyon enyhe tünetekkel, az esetek ötödében tünetmentesen zajlik a fertőzés. Néha enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással.

Kezelés nélkül a nők esetében is idültté válik a folyamat. Komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. Ez vezethet sterilitáshoz a későbbiekben a petevezeték üregének elzáródása miatt.

Mindkét nem esetében létrejöhet a mandula, a garat gyulladása is, amennyiben a fertőzés orális aktus során következik be. A végbél gyulladása is lehet tünet anális közösülés eredményeképp.

Korábban, a Credé-féle szemcseppek bevezetése előtt rettegett szövődmény volt a szülés során megfertőződött újszülött szemgyulladása (blenorrhoea neonatorum).

A súlyos esetben teljes vakságot okozó betegség felnőtteknél is kialakulhat, a fertőzött váladék szemhez való kenődése kapcsán.

A kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve nőknél a méhnyakból vett kenetből.

A gonorrhoea kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik. A lakhely szerint illetékes nemibeteggondozó intézetekben ehhez ingyen juthat hozzá a beteg. A gondozó intézetek a kivizsgálás és kezelés mellett felkutatják a lehetséges fertőzött partnereket, a fertőzési folyamat megállítása céljából.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése