Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 4., kedd

A VAS SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL A GYERMEK TÁPLÁLÁSÁBAN

A VAS SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL A GYERMEK TÁPLÁLÁSÁBAN.

Fejlesztő játékok, kifestők, dalocskák és megannyi más módszer segít, hogy a gyermekeket már kicsi kortól "tréningezzük” az első nagy szellemi megpróbáltatásra, az általános iskola első osztályára. Azok a gyerekek, akik az első három életévükben nem kapják meg a szükséges napi 8 mg vasat, később problémákba ütközhetnek a tanulás terén.

A vas az emberi szervezet számára minden életkorban nélkülözhetetlen ásványi anyag. Amellett, hogy a pajzsmirigyműködéshez is felhasználja a szervezet, a vérképzés, az idegrendszer és az agy fejlődésében és működésében is nagy szerepet játszik. Kisgyermekkorban a vashiányos táplálkozás éppen ezért az agy és az idegrendszer fejlődését is befolyásolja, ezért a gyerekeknél a súlyos vérszegénység mellett a későbbiekben akár tanulási nehézségek, sőt viselkedési zavar is felléphet.

Az alacsony vasbevitel jelei nem jelentkeznek rögtön, a hiánynak főleg hosszú távú következményei vannak. Sajnos, az utólagos vaspótlás a hosszan tartó, lappangó vashiány által okozott károkat már nem tudja helyreállítani, ezért fontos a kisdedkori vashiány megelőzése, mégpedig vasban dús táplálkozással.

Milyen ételeket kellene adni az 1 és 3 éves kor közötti gyerekeknek?

Tanácsos olyan, számukra gyártott élelmiszerekkel egészíteni ki a menüt, amelyek életkoruknak megfelelően optimális arányban tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, így a nélkülözhetetlen vasat is.

A tehéntejben nagyon kevés a vas,éppen ezért a vasat taramazó gyógyszerek adasá szükségszerü.

Jobb az állati élelmiszer

Azt is érdemes megnézni, hogy a zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű élelmiszerek mennyi vasat tartalmaznak.

Természetesen, nem kell kicsi táblázatokkal futkározni a boltokban, hogy miben, mennyi vas található, ehelyett elég megjegyezni, melyek azok az élelmiszerek, melyekről köztudott, hogy vasban gazdagak.
Érdemes odafigyelni arra, hogy vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vas felszívódását és beépülését a szervezetbe.

A vasban gazdag növényi élelmiszerekből (mák, olajos magvak pisztácia, kesudió, brokkoli, aszalt sárgabarack, szárazbab, spenót, sóska) csak 5 százalék vas szívódik fel, míg az állatú eredetű élelmiszerekből 15 százalék (vörös húsok, máj, tojássárgája).

Játék az új ízek, illatok felfedezése

Ahhoz, hogy kisgyermekünk számára megfelelő vastartalmú étrendet biztosítsunk, szüksége van napi 3 főétkezésre és 2 kisétkezésre. Mindez nem csak a megfelelő energia és tápanyag ellátottság miatt fontos, hanem biztosítja a baba rendszeres és egészséges táplálkozását. Mindezen felül fontos a változatosság. Az 1 és 3 év közötti gyerekek már igénylik, hogy különböző színű, állagú, illatú ételeket kapjanak.

Napi menü összeállításának szabályai

  • Mind a 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon állati eredetű fehérjét. Ez lehet tejalapú ital, tejtermékek vagy hús, húskészítmény. Ha tejalapú italt kap a baba pl. reggelire, akkor már nem szükséges felvágottat, vagy sajtot adni, viszont ha csupán teát, vagy gyümölcslét szeretne inni, akkor mindenképp kapjon húskrémet, májkrémet vagy sajtot a reggelihez.
  • Lehetősé. Húsból az egyszeri adag 30-60 g. Emellett kaphat még joghurtot, sajtot is 20-30 g mennyiségben. g szerint a reggeli és vacsora alkalmával kapjon 2-2 dl tejalapú italt, melyből a vas 70 százaolékosan szívódik fel és ebédre húsféléket
  • Minden nap 3 alkalommal egyen a baba zöldséget vagy gyümölcsöt. Szerepeljen naponta egyszer legalább a zöldség főzelék vagy friss zöldség formájában (pl. reggeli szendvics mellé paradicsom). A gyümölcsöket főként frissen reszelve, kis darabokra vágva kapja, és érdemes a cukrozott változat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése