Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 30., csütörtök

GYERMEK-KUTYA-SZÜLŐI AGGODALMAK

GYERMEK ÉS KUTYA- SZÜLŐI AGGODALMAK-

Szülők

Évente kb. 5 millió embert harap meg kutya, leggyakrabban gyermekeket. Ha a kutya gyermeked közelében van, figyelni kell viselkedését, így elkerülhető a baleset.

Évente kb. 5 millió ember szenved el kutyaharapást és leggyakrabban a gyermekek esnek áldozatául. Ez komoly problémát jelent, tehát nem kell csodálkozni, hogy gyakran bírósági esetté súlyosbodik a helyzet -, miután a kutya megharapta a gyermeket; pereskedések; kutyaharapás által előidézett sérülések; ügyvédspecialista megjelenése, aki az esettel foglalkozik; kutyatulajdonosok, akiket nem képvisel ügyvéd, esetleg egyáltalán nem ismerik a kutyaharapásra vonatkozó helyi törvényeket.

A kutyaharapás globális jelenség és három fő szempont idézi elő: a kutya nincs megfelelően betanítva, a gyerek nem tudja, hogyan kell viselkedni az állatok társaságában, illetve a szülő vagy a gyermekre felügyelő személy nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel arra vonatkozólag, hogy miként kell felügyelni egy gyereket kisállat vagy más állat társaságában.

A kutya és gyermek kapcsolata

A gyermekek frusztrációból, önvédelemből, szorongáskor harapdálnak. A kutyák is ugyanilyen okokból harapnak, azonban ezek nagyobb sérüléseket okozhatnak. Ha a kutya a gyermek közelében van, figyelni kell viselkedését, így elkerülhető a baleset.

Az incidenst meg lehet előzni úgy, hogy elvonod, és másra tereled a kutya figyelmét. A gyermekek viselkedését kisállatok társaságában, már kiskorukban figyelni kell még akkor is, ha az állat nagyon barátságos; így is meg lehet előzni a kutyaharapásos baleseteket. Mégiscsak állatokról beszélünk, akik természetes önvédelmi ösztönnel rendelkeznek, és könnyen zaklatottá válnak.

Miért harapják meg a kutyák a gyermekeket?

Sajnálatos módon, ha történik egy ilyen incidens, leggyakrabban a kutyát okolják a történtekért, és ez sok ezer olyan esethez vezetett, amikor ügyvéd szolgáltatásait kellett igénybe venni, hogy a sértett felek megállapodásra jussanak. Jelen pillanatig még nem találkoztam olyan ügyvéddel, aki olyan kutyát védett volna a bíróságon, akit megkínozott egy gyermek és ennek következményeként harapta volna meg.

Sok kutyára helytelen módon ráfogják, hogy agresszív vagy kényszeresen harap, és állatmenhelyre viszik vagy elaltatják. Ez az oka annak, hogy a kutyaharapást gyakran társítják az „agresszív kutyafajtákkal” és a „kutyatulajdonos hanyag és gondatlan nevelésével”. A statisztikák azonban mást mutatnak. A legtöbb harapást olyan kutyák követik el, amelyek azelőtt soha nem haraptak. Ha egy agresszív kutya elszabadul, és állatokat vagy kisgyermekeket támad meg, általában a tulajdonos a bűnös, mégis a kutya szenved a következményektől.

Egyetértünk azzal, hogy sok kutya agresszivitásból harap, azonban ezeket a kutyákat fiatal koruktól nevelni kell, és folyamatosan figyelni a viselkedésüket gyermekek és más kisállatok társaságában. Ellenkező esetben ne tarts otthon kutyát!

A kutyaharapás sok egészségügyi problémát okozhat, csonttörést, amputálást, fertőzést, veszettséget és váratlanul magas kezelési számlát.
A kutyaharapásban szakosodott ügyvédek ismerik az erre vonatkozó helyi törvényeket, és segítséget tudnak nyújtani kártérítés esetén.
Ideális azonban az lenne, ha sikerülne elkerülni az ilyen helyzeteket.

A kutyát tartsd ellenőrzés alatt

Sok szülő, gyermekük biztonsága érdekében nem tart otthon kutyát. A 6 év alatti gyermekek viselkedése viszonylag kiszámíthatatlan. Tudatában kell lenned a ténynek, hogy nem minden kutya felel meg a gyermeked számára, bármennyire aranyos legyen.

A szakértők többsége nem ajánlja kisgyermekes családba a nagytestű kutyákat, amelyek nagyon energikusak és sokat ugatnak, vagy az olyan kutyákat, amelyek a múltban őrző-védő kutyák voltak. Ugyanakkor, sok kisgyerekes szülőnek problémát jelent az időhiány, tehát nincs elég idejük arra, hogy a kutyát megfelelően gondozzák és képezzék, hogy folyamatosan figyeljék, hogyan viselkedik a gyerek és a kutya egymás társaságában.

Ha úgy látjátok, hogy egyik szülő sem tud elegendő időt szánni a kutya gondozására, meg se vásároljátok az állatot. Egy gyermek 7 éves kor előtt nem tud érdemben segíteni a kutyagondozásban.

A megfelelő kort elérő gyerekek sok mindent tanulhatnak egy kutyától. Megtanulják, mit jelent az együttérzés és az empátia egy másik személy iránt, mit jelent a szeretet és a türelem. Az egyik legfontosabb pedig, hogy a gyerkekek megtanulnak felelőssé válni. Időbe telik, amíg a kutya és a gyermek megszokja egymás társaságát, és ugyanúgy időre van szüksége a kutyának, amíg az új családot a „falkája” részének tekinti.

A kutya és a falkamentalitás

A legtöbb kutya félelemből vagy frusztrációból harap, és figyelmeztetésként általában a gyermek arcát vagy kezét harapja meg. Ilyenkor leggyakrabban nincs szükség orvosi beavatkozásra.

Ha már egyszer sérülést okozott és kifejleszt egy bizonyos testbeszédet, ami támadó pozícióra utal (egy gyermek ezt nem érti), olyan helyzet alakul ki, amit azonnal korrigálni kell.

Mindenekelőtt próbáld megérteni, miért támad a kutya a gyerekre. Önvédelemből, félelemből vagy látszólag ok nélkül? A kutya gondolkodását megértve sok balesetet megelőzhetünk. Minél több időt tölt a kutya egy családnál, annál inkább elfogadja azt a falkája egy részeként.

Minden olyan próbálkozást, amellyel sikeresen meg akarod változtatni a kutya viselkedését, meg kell előznie a kutya gondolkodásának megértése. A kutya felfogása szerint a falkában, azaz a családban minden személynek különálló pozíciója van. A szülőket általában a kutyák falkavezérnek fogadják el. A kutyák és a kölykök alárendelt szerepet töltenek be. A legtöbb falkában a kölykök egyenlőek, esetleg enyhén csökkenő sorrendben vannak a ranglétrán.

Ugyanez a helyzet a kutya és a kisgyerek kapcsolatában - a kutya szinte testvérének tekinti a gyermeket, akivel játszik. Ezért morog, ha a gyermek közelít az etető- vagy itatótáljához, a játékaihoz, vagy a „vezérhez”. Hierarchikus viszonyról beszélünk, amit sajnos sok szülő vagy kutyatulajdonos nem ért.

Meg kell előzni az ilyen helyzeteket, hogy ne érjünk el ahhoz a ponthoz, amikor a kutya megharapja a gyermeket és sérüléseket okoz neki. Jobb megelőzni a kutyaharapást, így el lehet kerülni a drága pereskedéseket is.
#1 Dr.BauerBela

GYERMEK-KUTYA-SZÜLŐI AGGODALMAK

#1 Dr.BauerBela

SIKE LAJOS-SZATMÁRI BESZÉLGETÉSEK


MEGJELENT-SIKE LAJOS-SZATMÁRI BESZÉLGETÉSEK-21 INTERJU NEVES SZATMÁRIAKKAL,TÖBBEK K9ZÖTT VELEM IS. #1 Dr.BauerBela

BÁNYAVIRÁG-KAPNIKBÁNYA-

#1 Dr.BauerBela

ÚJJSZÜLÖTTKORI TETANUS


A KÖLDÖK A TETANUSOS FERTŐZÉS BEHATOLÁSI KAPUJA LEHET.A LEGGYAKORIBB FORMÁBAN.ELŐBB A FEJ ÉS NYAK IZMAIBAN JELENTKEZNEK,
GÖRCSÖKET.SZÁJZÁRAT,NYELÉSI NEHÉZSÉGET,TARKÓMEREVSÉGET OKOZVA.a MEREV ARCKIFEJZÉS,A CSUKOTT SZEMEK,A CSÜCSÖRITETT SZÁJ A BEMUTATOTT KÉPEN IS LÁTHATÓK.KÉSŐBB A GÖRCSÖK A TÖRZS ÉS VÉGTAGOK IZMAIRA IS RÁTERJEDNEK.nAPJAINKBAN NAGYON RITKÁN TALÁLKOZUNK EZZEL A BETEGSÉGGEL,AKKOR IS A NAGYON ELHANYAGOLT FALUSI GAZDASÁGOKBÓL SZÁRMAZÓKKAL,VAGY AHOL AZ ÉDESANYA NEM VOLT TETANUSZ ELLEN BEOLTVA.
#1 Dr.BauerBela

A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK GYAKORISÁGA NAPJAINKBAN

A GYERMEKKORI FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK CSOPORTOSITÁSA

Az immunizáció, a védőoltások általános elterjedésének eredményeként a gyermekkori fertőző megbetegedések gyakorisága csökkent – de ha nem immunizálunk folyamatosan a betegségek ismét visszatérhetnek.
A fertőző betegek ápolása során alapvető feladat a fertőzés terjedésének megakadályozása – fokozott higiénés rendszabályok, izoláció, fertőtlenítés. Orvosi gyakorlatom folyamán megváltoztak a fertőző betegségek előfordulási arányai-Erre szeretném felhivni a kedves szülők figyelmét az alábbiakban.

Leggyakoribb megbetegedések:

Bárányhimlő (varicella): a Varicella-zoster-vírus által okozott, hólyagos kiütéssel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 2-3 hét, átvészelése életre szóló védettséget ad, de később gyakran herpes zoster jelentkezhet, ami a szervezetben maradt vírus jele lehet. A betegeken enyhe általános tünetek mellett gyorsan szaporodó kiütések jelennek meg. A kezdetben foltos kiütés, később göbcsés lesz, majd kialakulnak a hólyagok. A hólyag pörkösödéssel gyógyul, maradandó heget nem hagy. Szövődményként gennyes bőrgyulladás, ritkán pneumonia vagy encephalitis jelentkezhet. Általában jóindulatú betegség, de veszélyt jelent az újszülöttekre, az immunkárosodott vagy immunszupresszív szerekkel kezelt betegekre. Ápolása a bőr fertőtlenítő lemosása és a viszketést csökkentő szerek alkalmazása. Láz esetén gyógyszeres lázcsillapítás. Fontos az ágynyugalom biztosítása, bőséges folyadékpótlás. Nem szükséges bejelenteni, de a beteget izolálni kell.

Rózsahimlő (rubeola): enyhe lefolyású vírusbetegség, amely magzat és újszülött korban súlyos károsodást okozhat. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Az enyhe hurutos és általános tünetek után jelennek meg – legelőször az arcon – a lencsényi, rózsaszínű kiütések. Gyorsan terjednek és három nap után el is halványodnak. Átvészelése életre szóló védettséget ad. Kezelése csak tüneti. A betegség bejelentendő. Fontos, hogy ha a terhes fertőződik, magzata maradandó, súlyos károsodásokat szenvedhet.

Bélfertőzés: gyermekközösségekben leggyakrabban a szalmonellózis,vérhas,rotavirus fertőzés fordul elő leggyakrabban. Az amoebiasis és enterobiasis / paraziták/ jelenlétükkel felszívódási zavart okoznak – súlymegállás, fogyás, sápadtság, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik. Jellemző tünete a főleg éjjel jelentkező végbéltáji viszketés, köldök körüli fájdalom, allergiás bőrelváltozás. Enterális úton terjed, kimutatása a székletből lehetséges. Kezelése féreghajtásból áll és az újrafertőződés elkerüléséből.

Járványos fültőmirigylob (mumps): a mirigyes szervek mumpsvírus okozta heveny gyulladása: Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Gyakori a betegség tünetmentes átvészelése. Típusos esetben a betegség legfeltűnőbb tünete a fültőmirigy egy vagy ritkábban két oldali, lázzal járó, fájdalmas duzzanata. A duzzadt mirigy felett a bőr ép, nem lobos. Jóindulatú betegség a mumpsvírus okozta savós agyhártyagyulladás, a meningitis a betegség bármely szakában jelentkezhet fejfájással, lázzal, tarkókötöttséggel. Szövődményként serdülő fiúknál heregyulladás is felléphet, lányoknál ritkán petefészek gyulladás, gyakoribb a hasnyálmirigy gyulladása. A mumps kezelése csak tüneti: két hetes ágynyugalom után a betegség minden formája meggyógyul. A fájdalomcsillapításra száraz kötést helyezünk a duzzadt mirigyre, a beteget egyenletes melegben tartjuk. Lázcsillapítást végzünk. Heregyulladás esetén a heréket fel kell polconi és borogatni. A fájdalmas rágás miatt folyékony-pépes ételeket adunk, bőséges folyadék és vitamin bevitel mellett. A betegség bejelentendő, a védőoltásoknak köszönhetően csak szórványos esetek fordulnak elő.

Skarlát-Hatásos noltás nincs ellene igy még zámolni kell vele a mindennapi orvosi ténykedésban.Minden bevezető tünet nélkül,hirtelen,magas lázzal,fejfájással,csaknem mindig hányással és torok fájással kezdődik.A torok erősen belövellt-skarlátvörös-A nyelv vastagon bevont,szélei vörösek a papillák erősen duzzadtak.A kiütés 24-48 órával a kezdet után virágzik ki.Finom sűrű,pontozott pir,mely ttávolabbról nézve összefolyó-skarlátvörös-szint ad a bőrnek.A nyakon,mellen,hason kezdődik.Az arcon jellemzően nincs kiütés.A kiütés a bőr ráncaiban /lágyék,könyök/sötétvörös.

Mirigyláz (mononucleosis infecctiosa): Ebstein-Barr-vírus okozta fertőző betegség. Általában az iskoláskorúak betegsége. Hirtelen, magas láz, lepedékes torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat jellemzi. A gyanút szerológiai vizsgálat igazolja – magas fvs. szám, nagy része szabálytalan magvú monocitoid limfocita, a savóban heterofil antitestek mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.

A következő fertőző megbetegedések a hatásos és rendszeres oltások következtében szinte eltünő félben vannak.

Kanyaró (morbilli): felső légúti huruttal, jellegzetes kiütéssel járó, súlyos, akut vírusbetegség. Lappangási ideje a lázas hurut kezdetéig 10 nap, a kiütések a 14. Napon jelennek meg. Gyakoriak a másodlagos fertőzések.
Magas lázzal, köhögéssel kezdődik, a vizsgálat a felső légutak gyulladását mutatja. Az első jellemző tünet a pofanyálkahártyán apró fehér foltok – Koplik foltok – látszanak a betegség 2.-3. napján, majd megjelenek az első kiütések, rendszerint a fül mögött és onnan terjednek lefelé. A kiütések borsó nagyságúak, élénkvörösek, kissé livid árnyalatúak, hamarosan összefolynak. Ezzel egyidőben a beteg láza ismét megemelkedik és kitart a kiütések elhalványodásáig. A beteg megviselt, étvágytalan, kötőhártya gyulladása miatt kerüli a fényt. A kezelés csak tüneti. Bejelentendő betegség.





Szamárköhögés (pertussis): a Perussis-baktérium által okozott, jellegzetes rohamokkal járó fertőző megbetegedés. Cseppfertőzéssel
terjed, lappangási ideje 7-14 nap, majd egy-két hetes enyhe hurutos szak vezeti be. A típusos szamárköhögéses roham rövid köhögések sorozatával hirtelen kezdődik – az egyes köhögések olyan gyorsan követik egymást, hogy a betegnek nincs ideje a belégzésre, és gyakran elkékül. Ezt a fullasztó állapotot hosszú belégzés oldja fel, majd máris kezdődik a következő köhögéssorozat. Három hét után a rohamok oldottabbá, kevésbé kínzóvá válnak. A pertussis leginkább a fiatal csecsemőket veszélyezteti – a hányadékot észrevétlenül bármikor aspirálhatják. Szövődményként tüdőgyulladás, eclampsia léphet fel.
A kötelező védőoltások hatására
a betegség igen ritka, lefolyása jóval enyhébb lefolyású. Kezelése az időben elkezdett antibiotikumok adása, nyugtatók és köhögéscsillapítók adásából áll. Jó hatású a szabad levegőn való tartózkodás. Bejelentés kötelezett betegség.mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.



Torokgyík (diphtheria): a diphtheria-bacilus által okozott heveny fertőző betegség, amely jellegzetes felső légúti gyulladással, valamint a szívet és a környéki idegeket károsító toxikus tünetekkel jár. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-6 nap. A lassan kialakuló általános tünetek mellett a mandulákon korán megjelenő szürkésfehér, tapadós, szívós fibrines, bőrszerű lepedék látható. A lepedék gyorsan terjed és megjelennek a toxinhatás tünetei: szívizom-károsodás és perifériás bénulások. Igen ajánlatos minden lepedékkel járó torokgyulladásban elvégezni a torokleoltást. A kezelésben legfontosabb a minél korábban adott antitoxikus savó, antibiotikummal kiegészítve. Nagyon fontos az ágynyugalom, a gondos ápolás és az időben elvégzett intubálás vagy légcsőmetszés. A beteget kórházban kell kezelni, környezetét szűrni kell, és a vírusgazdát is kezelni kell. Bejelentés kötelezett betegség.

A járványos gyermekbénulás teljesen eltünt a fertőző betegségek arzenáljából,holott a szakemberek még mindig beszámolnak egy egy esetről,kizárólag azoknál a gyermekeknél akik nem voltak beoltva.

#1 Dr.BauerBela

2011. június 29., szerda

JELLEGZETES NAGYFOLTU KANYARÓS KIÜTÉS

#1 Dr.BauerBela

ELHANYAGOLT GOMBÁS MEGBETEDÉSE A HAJAS FEJBŐRNAK-FAVUS-


ILYEN JELLEGÜ GOMBÁS FERTŐZŐDÉSÉVEL A HAJAS FEJBŐRNEK CSAK A PÁLYÁM KEZDETÉN TALÁLKOZTAM,A NYOMORTANYÁKON ÉLŐ GYERMEKEKNÉL.TEHÁT NEM KELL MEGIJEDNI A KÉP LÁTTÁN,DE TUDOMÁSUL KELL VENNI HOGY ILYEN IS LÉTEZETT.A BETEGSÉG KEZELÉS NÉLKÜL BELEPI AZ EGÉSZ FEJTETŐT-PÁNCÉLSZERÜEN BEBORITJA EGY LEMEZES -SÁRGÁS FELRAKÓDÁSSALA HAJ ELSZINTELENEDIK ÉS SZUKSÉGSZERÜEN KIHULL, AMIG CSAK A GYERMEK TELJESEN KOPASSZÁ VÁLIK.KEZELÉSE BŐRGYÓGYÁSZATI FELADAT. #1 Dr.BauerBela

ROTAVIRUS-TÜNETTAN

ROTAVIRUS -TÜNETTAN

A fiatal gyermekek szüleinek és gondozóinak tudnia kell a rotavírus-fertőzés tüneteiről, ami egy potenciálisan súlyos és rendkívül fertőző megbetegedés.

Más, vírus okozta megbetegedéshez hasonlóan – amelyeket ugyancsak nem lehet antibiotikummal kezelni – a rotavírus-fertőzést nehéz elkerülni, és a tünetek gyors felismerése nagyon fontos ahhoz, hogy a kezelést minél hamarabb el lehessen kezdeni.

Mint az influenzának, a rotavírusnak is különböző fajtái, törzsei vannak. Így, ha a gyermek egy adott típusú rotavírus-fertőzésen átesett, a vírus egy másik fajtája később még ismételten okozhat betegséget Tény, hogy a legtöbb gyermek számos alkalommal esik át rotavírus-fertőzésen.

A rotavírus-fertőzés előre nem megjósolható, gyorsan eredményezhet súlyos kiszáradást, és néhány gyermek esetében elhúzódóbb idejű lehet a betegség és súlyosabb tüneteket is produkálhat, mint más gyermekekben..

Bármilyen gyermeket érinthet, tekintet nélkül az általános egészségi állapotára, illetve független a nemzetiségtől, kultúrától vagy a szociális státusztól.

Figyelni kell a gyermeket, hogy fellép-e:

* hányás és hasmenés

* láz

* hasi görcsök

A kiszáradás tünetei:

* szomjúság

* ingerlékenység

* letargia, bágyadtság

* beesett szemek

* száraz száj és nyelv

#1 Dr.BauerBela

DR.BAUER-ATLAS DE PADIATRIE


EZ AZ EGYÉBKÉNT EMBERTPRÓBÁLÓ MUNKÁM, AMI ORVOSI LÉTEM SZORGALMÁNAK EGYIK BIZONYITÉKA .1OOO OLDALON JELENT MEG/85O KÉPANYAG/ KLINIKAI ÉS RADIOLÓGIAI IKONOGRÁFIÁVAL.A VILÁGHÁLÓN EDDIG 28.OOO LÁTOGATÓJA VOLT A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL. #1 Dr.BauerBela

ELŐFORDULÁSI ARÁNYOK VÁLTOZÁSA-FERTŐZŐ BETEGSÉGEKBEN

A GYERMEKKORI FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK CSOPORTOSITÁSA

Az immunizáció, a védőoltások általános elterjedésének eredményeként a gyermekkori fertőző megbetegedések gyakorisága csökkent – de ha nem immunizálunk folyamatosan a betegségek ismét visszatérhetnek.
A fertőző betegek ápolása során alapvető feladat a fertőzés terjedésének megakadályozása – fokozott higiénés rendszabályok, izoláció, fertőtlenítés. Orvosi gyakorlatom folyamán megváltoztak a fertőző betegségek előfordulási arányai-Erre szeretném felhivni a kedves szülők figyelmét az alábbiakban.

Leggyakoribb megbetegedések:

Bárányhimlő (varicella): a Varicella-zoster-vírus által okozott, hólyagos kiütéssel járó fertőző betegség. Lappangási ideje 2-3 hét, átvészelése életre szóló védettséget ad, de később gyakran herpes zoster jelentkezhet, ami a szervezetben maradt vírus jele lehet. A betegeken enyhe általános tünetek mellett gyorsan szaporodó kiütések jelennek meg. A kezdetben foltos kiütés, később göbcsés lesz, majd kialakulnak a hólyagok. A hólyag pörkösödéssel gyógyul, maradandó heget nem hagy. Szövődményként gennyes bőrgyulladás, ritkán pneumonia vagy encephalitis jelentkezhet. Általában jóindulatú betegség, de veszélyt jelent az újszülöttekre, az immunkárosodott vagy immunszupresszív szerekkel kezelt betegekre. Ápolása a bőr fertőtlenítő lemosása és a viszketést csökkentő szerek alkalmazása. Láz esetén gyógyszeres lázcsillapítás. Fontos az ágynyugalom biztosítása, bőséges folyadékpótlás. Nem szükséges bejelenteni, de a beteget izolálni kell.

Rózsahimlő (rubeola): enyhe lefolyású vírusbetegség, amely magzat és újszülött korban súlyos károsodást okozhat. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Az enyhe hurutos és általános tünetek után jelennek meg – legelőször az arcon – a lencsényi, rózsaszínű kiütések. Gyorsan terjednek és három nap után el is halványodnak. Átvészelése életre szóló védettséget ad. Kezelése csak tüneti. A betegség bejelentendő. Fontos, hogy ha a terhes fertőződik, magzata maradandó, súlyos károsodásokat szenvedhet.

Bélfertőzés: gyermekközösségekben leggyakrabban a szalmonellózis,vérhas,rotavirus fertőzés fordul elő leggyakrabban. Az amoebiasis és enterobiasis / paraziták/ jelenlétükkel felszívódási zavart okoznak – súlymegállás, fogyás, sápadtság, hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik. Jellemző tünete a főleg éjjel jelentkező végbéltáji viszketés, köldök körüli fájdalom, allergiás bőrelváltozás. Enterális úton terjed, kimutatása a székletből lehetséges. Kezelése féreghajtásból áll és az újrafertőződés elkerüléséből.

Járványos fültőmirigylob (mumps): a mirigyes szervek mumpsvírus okozta heveny gyulladása: Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-3 hét. Gyakori a betegség tünetmentes átvészelése. Típusos esetben a betegség legfeltűnőbb tünete a fültőmirigy egy vagy ritkábban két oldali, lázzal járó, fájdalmas duzzanata. A duzzadt mirigy felett a bőr ép, nem lobos. Jóindulatú betegség a mumpsvírus okozta savós agyhártyagyulladás, a meningitis a betegség bármely szakában jelentkezhet fejfájással, lázzal, tarkókötöttséggel. Szövődményként serdülő fiúknál heregyulladás is felléphet, lányoknál ritkán petefészek gyulladás, gyakoribb a hasnyálmirigy gyulladása. A mumps kezelése csak tüneti: két hetes ágynyugalom után a betegség minden formája meggyógyul. A fájdalomcsillapításra száraz kötést helyezünk a duzzadt mirigyre, a beteget egyenletes melegben tartjuk. Lázcsillapítást végzünk. Heregyulladás esetén a heréket fel kell polconi és borogatni. A fájdalmas rágás miatt folyékony-pépes ételeket adunk, bőséges folyadék és vitamin bevitel mellett. A betegség bejelentendő, a védőoltásoknak köszönhetően csak szórványos esetek fordulnak elő.

Skarlát-Hatásos noltás nincs ellene igy még zámolni kell vele a mindennapi orvosi ténykedésban.Minden bevezető tünet nélkül,hirtelen,magas lázzal,fejfájással,csaknem mindig hányással és torok fájással kezdődik.A torok erősen belövellt-skarlátvörös-A nyelv vastagon bevont,szélei vörösek a papillák erősen duzzadtak.A kiütés 24-48 órával a kezdet után virágzik ki.Finom sűrű,pontozott pir,mely ttávolabbról nézve összefolyó-skarlátvörös-szint ad a bőrnek.A nyakon,mellen,hason kezdődik.Az arcon jellemzően nincs kiütés.A kiütés a bőr ráncaiban /lágyék,könyök/sötétvörös.

Mirigyláz (mononucleosis infecctiosa): Ebstein-Barr-vírus okozta fertőző betegség. Általában az iskoláskorúak betegsége. Hirtelen, magas láz, lepedékes torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat jellemzi. A gyanút szerológiai vizsgálat igazolja – magas fvs. szám, nagy része szabálytalan magvú monocitoid limfocita, a savóban heterofil antitestek mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.

A következő fertőző megbetegedések a hatásos és rendszeres oltások következtében szinte eltünő félben vannak.

Kanyaró (morbilli): felső légúti huruttal, jellegzetes kiütéssel járó, súlyos, akut vírusbetegség. Lappangási ideje a lázas hurut kezdetéig 10 nap, a kiütések a 14. Napon jelennek meg. Gyakoriak a másodlagos fertőzések.
Magas lázzal, köhögéssel kezdődik, a vizsgálat a felső légutak gyulladását mutatja. Az első jellemző tünet a pofanyálkahártyán apró fehér foltok – Koplik foltok – látszanak a betegség 2.-3. napján, majd megjelenek az első kiütések, rendszerint a fül mögött és onnan terjednek lefelé. A kiütések borsó nagyságúak, élénkvörösek, kissé livid árnyalatúak, hamarosan összefolynak. Ezzel egyidőben a beteg láza ismét megemelkedik és kitart a kiütések elhalványodásáig. A beteg megviselt, étvágytalan, kötőhártya gyulladása miatt kerüli a fényt. A kezelés csak tüneti. Bejelentendő betegség.





Szamárköhögés (pertussis): a Perussis-baktérium által okozott, jellegzetes rohamokkal járó fertőző megbetegedés. Cseppfertőzéssel
terjed, lappangási ideje 7-14 nap, majd egy-két hetes enyhe hurutos szak vezeti be. A típusos szamárköhögéses roham rövid köhögések sorozatával hirtelen kezdődik – az egyes köhögések olyan gyorsan követik egymást, hogy a betegnek nincs ideje a belégzésre, és gyakran elkékül. Ezt a fullasztó állapotot hosszú belégzés oldja fel, majd máris kezdődik a következő köhögéssorozat. Három hét után a rohamok oldottabbá, kevésbé kínzóvá válnak. A pertussis leginkább a fiatal csecsemőket veszélyezteti – a hányadékot észrevétlenül bármikor aspirálhatják. Szövődményként tüdőgyulladás, eclampsia léphet fel.
A kötelező védőoltások hatására
a betegség igen ritka, lefolyása jóval enyhébb lefolyású. Kezelése az időben elkezdett antibiotikumok adása, nyugtatók és köhögéscsillapítók adásából áll. Jó hatású a szabad levegőn való tartózkodás. Bejelentés kötelezett betegség.mutathatóak ki. 2-3 hét alatt spontán gyógyul, ritka a szövődmény. Kezelni csak az esetleges másodlagos bakteriális torokgyulladást kell. Fontos az ágynyugalom és májkímélő diéta.



Torokgyík (diphtheria): a diphtheria-bacilus által okozott heveny fertőző betegség, amely jellegzetes felső légúti gyulladással, valamint a szívet és a környéki idegeket károsító toxikus tünetekkel jár. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2-6 nap. A lassan kialakuló általános tünetek mellett a mandulákon korán megjelenő szürkésfehér, tapadós, szívós fibrines, bőrszerű lepedék látható. A lepedék gyorsan terjed és megjelennek a toxinhatás tünetei: szívizom-károsodás és perifériás bénulások. Igen ajánlatos minden lepedékkel járó torokgyulladásban elvégezni a torokleoltást. A kezelésben legfontosabb a minél korábban adott antitoxikus savó, antibiotikummal kiegészítve. Nagyon fontos az ágynyugalom, a gondos ápolás és az időben elvégzett intubálás vagy légcsőmetszés. A beteget kórházban kell kezelni, környezetét szűrni kell, és a vírusgazdát is kezelni kell. Bejelentés kötelezett betegség.

A járványos gyermekbénulás teljesen eltünt a fertőző betegségek arzenáljából,holott a szakemberek még mindig beszámolnak egy egy esetről,kizárólag azoknál a gyermekeknél akik nem voltak beoltva.

#1 Dr.BauerBela

2011. június 28., kedd

--BLITZ DIAGNÓZIS A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN


PREMIER PLAN

-BLITZ DIAGNÓZIS A GYERMEKGYÓGYÁSZATBAN-

Az orvosi ténykedés végcélja a dignózis mielőbbi megállapitása és a helyes kezelés alkalmazása a betegnél.Egy orvos jó hirének egyik alappillére a betegség okának a gyors felismerése.Ehhez azonban jól körülhatárolt feltételeknek kell megfelelni-pl-alapos elméleti és gyakorlati ismeretek-az analizis és szintézis folyamatának kifogástalan elsajátitása, a természet adománya, a kiváló megfigyelési képesség és az intuitiv szellem.Az alázat amivel -ellopod -az elődeid tapasztalatát és gondolkodásmódjának sajátosságait.

Eredeti,hasznos és úgy hiszem egyedülálló munkának itélendő meg a gyermekgyógyásati irodalomban a-Blitz diagnózis a gyermekgyógyászatban cimű munkám ami nyomtatásban és elektrónikus kiadásban is közkézre került/4o2 tétel terjedelemben.

-A Blitz diagnózis a gyermekkorban/diagnózis az első látásra / az orvos elődeink és saját tapasztalatunk összegzése fél mondatokban és határozottan állitom hogy értékes klinikai megfigyelések összegzése.A viláhálón –CD-kiadványokon,valamint nyomtatott formában körülbelül 2o.ooo kollégám

méltányolta ezt a munkám.

#1 Dr.BauerBela

TÁLYOGKÉPZŐDÉS


A BOKA BELSŐ FELÜLETÉN EGY JÓL KIVEHETŐ SEBBŐL,A FERTŐZÉS TOVATERJEDÉSE ÚTJÁN EGY ZÖLDDIÓNYI TÁLYOG KÉPZŐDÖTT.SEBÉSZI MEGOLDÁST IGÉNYELT #1 Dr.BauerBela

-TE TAKNYOS KÖLYÖK !!!

TE TAKNYOS KÖLYÖK !!!

Gyermekkoromban nem tekintettem ezt a megszólitást éppenséggel szivmelengetőnek.De az igazság az hogy a gyermekek alkatilag nagyon sokan hajlamosak nyirok-linphás szövetek gyulladásos megbetegedéseire.Nem volt napirenden a garat és torok mandula kivétele,mint manapság, lévén hogy még fül-orr-gégész szakorvos is elvétve akadt.Tehát a –poliposoknak- csorgott az orruk rendületlenül maguk előtt hordozva a –takony-gyertyaszerü képződményeit.

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent.

Az orrban normális körülmények között is képződik napi szinten váladék. Ez óvja meg többek között az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, elősegíti az orrba jutó levegő felmelegítését, páratartalmának növekedését. A váladékképződés nem mindig észlelhető, mert hátrafolyik a garat felé illetve a kilégzés során elpárolog.

CA napi természetes váladékképződésen túl megjelenő áttetsző, vízszerű vagy orvosi néven szerózus orrváladék általában a felső légúti megbetegedések kezdeti stádiumában jelentkezik, melyhez gyakran rossz közérzet, torokfájás, hőemelkedés társul. Ebben a fázisban a fertőzés még vírusos eredetű. Allergiásoknál is gyakori jelenség a vízszerű orrváladékozás, amely azonban gyakran kiegészül pl. tüsszögéssel, szem- illetve orrviszketéssel, könnyezéssel.

Sárgás, zöldes orrváladék - Mit jelent?

Amikor az orrváladék színe sárgás, zöldes színűvé változik, akkor a folyamat már előrébb haladott, ilyenkor a váladéknak ez a típusa utal arra, hogy bakteriális fertőzés zajlik a szervezetben. Ezt orvosi nevén mukopurulens váladéknak hívjuk. Ilyet látunk pl. egy felsőlégúti fertőzés kapcsán, arcüreg illetve homloküreg gyulladásban,heveny és krónikus garatmandulagyulladásban/polip/.

Ha az orrváladék véressé válik, mely keveredik az áttetsző vagy a gennyes váladékkal, akkor általában arról van szó, hogy az orr nyálkahártyája megsérült a gyakori orrfújás miatt, illetve a fertőzés miatt ilyenkor az orrnyálkahártya is érzékenyebb, sérülékenyebb. A hosszabb ideje tartó véres váladékképződés esetén azonban mindenképpen szükséges elvinni gyermekünket fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, mert ez utalhat az orrban lévő ér eredetű daganat előfordulására is.

Abban az esetben, amikor csak az egyik orrlyukból ürül gennyes-véres váladék, mely egy idő után bűzössé válik, akkor fel kell hogy merüljön az idegentest lehetősége. Mit is jelent ez? A gyermekeknél nem ritkán fordul elő, hogy különböző dolgokat dugnak az orrukba. Leggyakrabban meggymagot, gyöngyöt, borsót, babot, melyet ha nem észlelünk idejében, akkor az idegentest felsérti az orrnyálkahártyát. Ez bakteriális felülfertőződést indít el és a kettő eredményeként megjelenik a gennyes, véres, bűzös váladékozás.

#1 Dr.BauerBela

2011. június 27., hétfő

A GOMBÁK KÉPES ISMERTETŐJE-MÁSODIK RÉSZ-


-1-Légyölőgalóca-2-Parlagi tölcsérgomba-3-Gyilkos galóca-4-Párduc pereszke-5-Nagy döggomba-6-Vörhenyes őzlábgomba-7-Farkastinóru-8-Barna susulyka #1 Dr.BauerBela

-A GOMBÁK KÉPES ISMERTETÉSE-ELSŐ RÉSZ


1-Közönséges csiperke-2-Szegfügomba-3-Májusi pereszkegomba-4-Ehető tinóru
-5-Izletes nagy galambgomba-6-Rizikegomba-7-Gyűrüs tölcsérgomba-8-Rókagomba
#1 Dr.BauerBela

-GOMBAMÉRGEZÉS-

Gombamérgezés

MINDENKI FIGYELMÉBE !!!

Számos emberi tragédiát éltem meg mint osztályvezető főorvosa a szatmári városi kórház gyermekosztályának.A gombamérgzés az emberi felelősségérzet hiányának,méltánytalan,megrázó története.Nem a végzetes kimenetelü századbeli betegségekről van szó,hanem egy életerős,egészséges lény haláltusájának kell olykor tehetetlen szemlélője legyél. Még napjainkban is világszerte,megismétlődően és a leselkedő veszély teljes tudatában tartjuk a magas halálozási mutatókat.A társadalmi tudat minden szintjén fokozni kell a kulturált és felvilágosult emberi felelősségérzetet.

A laikus gombagyűjtők nemegyszer összetévesztik a vadon termő, ehető gombákat az azokhoz külsőre nagyon hasonlító, ám mérgező fajtákkal.

A legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. Legalább ezt a fajtát biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombászásra adja a fejét.

A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora van. A gombamérgezés elkerülésének a legbiztosabb módja, ha a gyűjtő az erdőn-mezőn szedett gombákat a legközebbi piacon vagy egyéb gombavizsgáló helyen szakemberrel átnézeti - a vizsgálat ingyenes. Ha pedig megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy a mérgezés után a beteg a lehető legsürgősebben szakszerű segítséget kapjon.

Előfordulás

A vadon termő gombák fogyasztásának a rendszeres felvilágosítás és figyelmeztetés ellenére minden évben vannak áldozatai.
A gombamérgezéses esetek száma erősen függ az időjárástól: száraz, forró nyarakon, illetve az esős, de hideg hónapokban kevés a gomba, ilyenkor ritkábban fordul elő gombamérgezés. Annál inkább megszaporodik számuk a csapadékban gazdag, meleg időszakokban. Ugyanakkor az is előfordul, hogy csak hetekkel a gyűjtés után történik meg a mérgezés, mivel a nagyobb mennyiségben talált gombát addig mélyhűtőben tárolja a gyűjtő.

Okok

A különböző gombamérgek közül a legtöbb mérgezést okozók a susulyka félék és néhány tölcsérgomba muszkarin nevű anyaga, valamint a gyilkos galóca méreganyagai.

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) és a rokon gombafajok fogyasztása phalloidin-mérgezést okoz, amely súlyos májkárosodást indít el.

.

Mivel ez a gombafajta a legveszélyesebb, ezért ennek leírását közöljük:

A gyilkos galóca júniustól októberig erdőtalajon, főleg tölgyfák alatt terem. Fiatal állapotban fehér, tojáshéjszerű zárt burok veszi körül. Ekkor még tojáshoz hasonlít, kettévágva azonban a benne fejlődő kalap és tönk könnyen felismerhető. A kifejlett példány kalapja 5-15 cm átmérőjű, színe olajbarna, zöldes-barna, sárga, zöldessárga, sőt fehér is. Sugarasan selymes, szálas felülete rendszerint csupasz, bár ritkán fehér burokmaradvány is lehet rajta.

Lemezei 8-12 mm szélesek, sűrűn állók, fehérek, a tönkre felkanyarodóak, a kalap széle felé kiszélesedők. A tönkje 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, csaknem henger alakú, lefelé vastagodó, fehér alapon kalapszínű márványozottsággal. Jól fejlett fehér gallérja, bocskora van - ez alapján lehet megkülönböztetni más fajtáktól! Húsa puha, hófehér színű. Fiatalon szagtalan, az érettebb példányoknak azonban kellemetlen, nyers burgonyára emlékeztető szaga van.

A fehér példányok az ehető csiperkéhez hasonlóak, de a csiperkéknek kezdetben rózsaszín, majd sötétbarna lemeze van, és nincs bocskoruk.

Tünetek

A toxikológia területén előforduló gombamérgezéseket kilenc nagy csoportba osztják, amely osztályozás az európai és amerikai toxikológiai társaságok által meghatározott és elfogadott rendszer. E szerint az elfogyasztott gomba, illetve toxinjai okozta tünetek alapján megkülönböztetnek phalloides, orellanus, giromitra, muscarin, pantherina, psylocibin, koprinus, paxillus és gastrointestinalis szindrómát.

A leggyakrabban előfordulókról ezek közül bővebben:

A legveszélyesebb mérgezési forma a phalloides szindróma, amelyet a gyilkos galóca külön-külön is májtoxikus anyagai okoznak: az amanitin, phalloidin, virotoxin.

A gyilkosgalóca-mérgezésnél a fogyasztást követően 8-28 óra múlva kezdenek megnyilvánulni a kezdeti tünetek: a csillapíthatatlan hányás, hasmenés (vízszerű széklet), ami életveszélyes kiszáradáshoz, izomgörcsökhöz vezethet. A második szakaszban látszólagos javulás után egyre fokozódó sárgaság, májsejt-károsodás jön létre, májkóma következhet be. A halálos kimenetel oka a májsejtek pusztulásán kívül az azzal egy időben zajló vesekárosodás és vizelet-kiválasztási zavar. Ehhez hasonló tüneteket okozhat egyéb gombafaj (pl. sárga kénvirággomba, vörhenyes őzlábgomba) is, de a lappangási idő azoknál rövidebb (4-5 óra).

A muscarin szindróma acetilkolineszteráz-gátláson alapul, izzadás, remegés, nyálfolyás, könnyezés, hasi görcsök jellemzik. Nem életet veszélyeztető mérgezés, kezelése atropin és tüneti szerek. Képviselője például a légyölő galóca.

A pantherin szindrómát a párducgalóca fogyasztása váltja ki, motoros izgalom, tér- és időérzékelési zavarok, felfokozott érzelmi állapot, vörös, száraz nyálkahártyák, szapora szívműködés, nyugtalanság, delírium, hallucinációk jellemzik a mérgezettet. Az ősi társadalmakban a sámánok ennek segítségével társalogtak isteneikkel. A párduc- és légyölő galóca mérgezés lappangási ideje 1-2 óra.

Psylocibin szindrómát a selymes susulyka okoz, ez a gomba LSD-analóg vegyületeket tartalmaz. Rövid, maximum 1 órás lappangási idő után hallucináció, magasvérnyomás, szapora szívverés, izzadás, nyál és orrfolyás, görcsök jellemzik a mérgezést.

A koprinus szindróma érdekessége, hogy toxinja csak egyidejű alkoholfogyasztással együtt okoz megbetegedést, mivel a méreganyag az alkohol lebontását gátolja, és acetaldehid-mérgezést okoz. Ezért lehetséges az, hogy bizonyos fajta tintagombából elég sokat lehet mindenféle veszély nélkül elfogyasztani, ha csak vizet fogyasztunk mellé, máskor viszont mérgezést okoz.

A leggyakoribb és legtöbb képviselővel rendelkező mérgezéscsoport a gastrointestinalis (gyomor- és bélrendszeri) szindróma, amelynél gyorsan jelentkeznek a gyomorrontásra emlékeztető tünetek. Ilyen, enyhe mérgezést okozó gombák: világító tölcsérgomba, sátán tinóru, farkas tinóru, nagy döggomba, galambgomba-félék, tejelőgomba-félék, papsapka gomba, stb..

Diagnózis

Ha a beteg gyomor- és bélhurut tüneteit mutatja, és kiderül, hogy előző nap vagy aznap kétes eredetű gombát fogyasztott, akkor gondolni kell a galócamérgezés lehetőségére, hiszen itt a hányásos-hasmenéses panaszok a gombás étel fogyasztásától számítva 12-16 órával később jelentkeznek.

A gomba azonosítása gombamaradványokból, spóraszemcsékből mikroszkópos meghatározás útján történik, ezért szükséges, hogy a mérgezettel együtt ételmintát, tisztítás utáni hulladékot, gombamaradványt is küldjenek a vizsgálatokhoz. A szérumból amatoxin kimutatása lehetséges. A többi mérgezésnél akut toxin-meghatározásra nincs mód.

A diagnózist segíti annak ismerete, hogy pontosan mennyi idő telt el az étel elfogyasztása óta: a rövid (1-2 órás) lappangási idő könnyű gombamérgezésre utal, a hosszú lappangási idő (12-24 óra) viszont az életveszélyes gombamérgezésekre jellemző.

Kezelés

Nagy az első ellátó felelőssége abban, hogy gombamérgezés esetén a beteg ne járja végig a szokásos beutaló-utat intézménytől intézményig, hanem mielőbb a megfelelő toxikológiai osztályra kerüljön. Addig is szükség lehet infúzióra, vénán át bejuttatott folyadék- és ionpótlásra. Ha valamilyen oknál fogva a mérgezésgyanús személyt nem lehet gyorsan kórházba szállítani, a gomba elfogyasztása utáni 1-2 órában a hánytatás hasznos elsősegély.

A gyilkos galóca mérgezés esetében hánytatás vagy hashajtó csak akkor alkalmazható, ha az általános tünetek még nem alakultak ki. A beteg nagyfokú szomjúságról panaszkodik, de állapotát a folyadékbevitel rontja, ezért meg kell akadályozni, hogy igyon. Gombamérgezésben, sok más egyéb mérgezéshez hasonlóan, indokolt az orvosi szén vizes oldatának adása, amely magába szívja a mérgező anyagokat, és ezzel megakadályozza azok felszívódását. Életveszélyes kiszáradás gyanúja esetén a másik feladat lehet a helyszínen a hányáscsillapító injekció formában történő beadása. Annak ellenére, hogy a beteg hány, fontos a gyomormosás alkalmazása is, mivel a gyomorfal redői közül a méreganyag lassan szívódik fel.

Galócamérgezés esetében is indokolt gyomrot mosni, még akkor is, ha a tünetek jelentkezésekor a toxin már felszívódott, így már kifejti májkárosító hatását, mivel egyrészt így eltávolítható a gyomorredőkben megbúvó méreganyag, másrészt a toxin az epével kiválasztódva ismét a gyomorba kerülhetne.

A gyilkosgalóca-mérgezésnek egyértelmű ellenszere nincs, nagydózisú penicillin, máriatövis-kivonat, albumindialízis-kezelés, amikor az érintett vérplazmáját egy olyan szűrőn áramoltatják át, ami képes belőle kiszűrni, megkötni a gombatoxinokat.

A gyógyulás esélye és a kezelés sikere nagyrészt a vese- és májkárosodás mértékétől függ. A legsúlyosabb esetben, ha a szervezet méregtelenítő szerve, a máj is menthetetlenül károsodott, csak a májtranszplantáció segíthet.

A gyilkos galócával mérgezett beteg, ha nagyon kis mennyiséget evett, szerencsés esetben 24-48 órán belül megmenthető.

A muscarin szindróma (légyölőgalóca-mérgezés) kezelése az atropin és tüneti szerek adásából áll.

Susulyka-féle gombák okozta (psylocibin) mérgezés esetén a teendő vízben eloszlatott orvosi szén itatása.

A pantherin (párducgalóca okozta) szindróma terápiája nyugtatók és súlyos esetben physostigmin hatóanyag adása.

A gastrointestinalis szindróma terápiája tüneti. Ezek a gombák "gyomorrontásos" tüneteket okoznak, lefolyásuk viszonylag enyhébb. Orvosi szén minden esetben adandó, és amennyiben a beteg magától nem hány, meg kell kísérelni a hánytatást, illetve gyomormosást is végeznek.

Minél hamarabb alakulnak ki a tünetek, annál enyhébb lefolyású mérgezésre lehet számítani. A legtöbb mérges gomba súlyos tüneteket okoz ugyan, de többnyire nem halálos kimenetelű a mérgezésük. A galócafélék, illetve esetenként a susulykafélék azonban halált is okozhatnak.

Megelőzés

  1. Csak az vállalkozzon gombagyűjtésre, aki legalább a gyilkos galócát biztonsággal fel tudja ismerni, de érdemes alapfokú gombaismeretet szerezni. (Ma már sok jó gombász könyv vásárolható, több alapfokú tanfolyam indul.)
  2. A gyűjtött gombát meg kell mutatni gombaszakértőnek: csak az általuk ellenőrzött gomba fogyasztható teljes biztonsággal. Az átvizsgáláshoz a teljes, gyűjtött mennyiséget kell bemutatni a szakértőnek, nem csak egy-egy példányt!
    Van, aki azért mulasztja el a gombavizsgálatot, mert úgy látja, hogy a szakember túl sok gombát válogat ki. Még ha így is volna, nem szabad bevizsgálatlan gombát enni. A gyűjtött gombákat fajtánként kisebb zsákokba téve elkerülhető az ehető és mérges gombák érintkezése.
  3. Az ismeretlen fajokat tehát elkülönítve kell gyűjteni, mert ha egy mérgező gomba is kerül bele, tönkreteheti az összeset: hiszen még a letöredezett lemezkék is súlyos mérgezést okoznak!
  4. Fehér lemezű, galléros, bocskoros gombát nem szabad felszedni, mert ez a gyilkos galóca!
  5. Csak kifejlett példányokat szedjünk, amelyeken jól felismerhetőek a gomba jellegzetességei.
  6. Házalótól, zugárustól gombát nem szabad vásárolni, csak kijelölt, gombaárusításra engedélyezett helyen, és csak olyan árustól, aki gombavizsgálói igazolással rendelkezik.

7-A gombát alaposan meg kell sütni, főzni. Vannak olyan gombafajok, amelyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak fel, ehhez legalább 20 perc főzés szükséges (pl. gyűrűs tuskógomba).

8-Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor- és bélrendszeri tüneteket egyes személyeknél (pl. a szürke tölcsérgomba fogyasztásánál, az ilyen gombafajt javasolt keverten fogyasztani más ehető gombákkal).

9-Csak frissen készített gombaételt fogyasszunk, az állás során az ételben elszaporodó baktériumok gyomor- bélpanaszokat okozhatnak.

1o-Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke).

11-A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat megbetegedést. Kisgyerekeknek (6 éves kor alatt) nem javasolt a gombás ételek fogyasztása.

12-Egyes gombáknál a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető (pl. szegfűgomba, őzlábgomba), csak a kalapját készítsük el.

13-Ha a vadon termő gomba fogyasztása után hányás, hasmenés, idegrendszeri, keringési zavarok (izzadás, verejtékezés, test kipirulása, szapora pulzus, stb.) jelentkeznek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! A maradék nyers gombát, tisztítási hulladékot, ételmaradékot érdemes a beteggel együtt a kórházba vinni, mert a mérgezést okozó gombafaj gyors megállapításában és a megfelelő kezelés mihamarabbi elkezdésében nagy segítséget jelent.

Hasznos tudnivalók

A köztudatban elterjedt néhány hiedelem, amelyek legfeljebb egyes gombafajtákra igazak, de általánosítva nagyon veszélyes babonák. Tévhit, hogy a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni lehet. (A gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja méreganyagát.). Hasonlóan veszélyes lenne abban bízni, hogy a csiga által megrágott gombák ehetőek. A csiga hidegvérű élőlény, és mint ilyen az anatoxint le tudja bontani, míg az ember és a melegvérű állatok nem.

Téves hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, amelynek húsa vágáskor elszíneződik. A gyilkos galóca húsa fehér marad, míg a narancssárga tejet eresztő, bizarr zöldre színeződő rizike finom, ehető gomba.

Van, aki úgy hiszi, hogy a "rossz" gombák külsőre is taszítóak, nyálkás felszínűek vagy rossz szagúak. Sajnos, ez nem így van: a legveszélyesebb galócafélék többnyire kifejezetten szép gombák. Más abban bízik, hogy a gomba főzővizébe mártott kanál elszíneződése fogja majd figyelmeztetni a mérges gomba jelenlétére, de ennek az oxidációs folyamatnak semmi köze a gomba ehető vagy mérges voltához.

#1 Dr.BauerBela

LYME-KÓR.


AZ ELSŐ TÜNET ÁLTALÁBAN A CSIPÉS KÖRÜL MEGJELENŐ,LEGALÁBB 5 CM-RE MEGNÖVŐ,LEGINKÁBB OVÁLIS ALAKU BŐRPIR./LYME-FOLT/INKÁBB A SZÉLI RÉSZEKENNÖVEKSZIK.TÉRDHAJLATBAN,NYAKON,HÓNALJBAN,LÁGYÉKHAJLATBAN BAN KEZDETBEN CSIKSZERÜ.A FOLT LEGALÁBB EGY HÉTIG,NÉHA AZONBAN EGY ÉVIG IS LÁTHATÓ.

Lyme-kór

Rövid leírás

Kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár.

Előfordulás és okok

.

A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancsok terjesztik, szexuális úton, vagy vérátömlesztéssel nem vihető át másik emberre. A fertőzés okozta tünetek néha spontán gyógyulnak, a szervezetnek sikerül legyőznie a kórokozót. Valószínűbb azonban, hogy a betegség kezelés nélkül kifejlődne. Az egyre súlyosbodó tüneteket okozó kórt csak idejében megkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet megállítani és gyógyítani.

Tünetek és diagnózis

A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). Lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét. Többnyire alig viszket, nem fájdalmas. Előfordul, hogy csak egy családtag, munkatárs vagy szomszéd kérdezi meg, hogy mi az a folt a háton, lábon.

A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható. Előbb-utóbb elmúlik magától is. A folt megszűnése nem okvetlenül jelenti a kórokozó pusztulását. Nevével ellentétben nem vándorol, inkább a széli részein növekszik. Többnyire ovális alakú, a térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben csíkszerű.

A folt szinte mindig a csípés helyén alakul ki, de előfordul többszörös elváltozás. Ilyenkor a többnyire 2-5 cm-es, jellegtelen, de azért ovális foltok jelennek meg. Számuk akár 50 is lehet. Előfordul, hogy ilyenkor is nagyméretű (10-20 cm-es) foltok keletkeznek, de ezek száma 10 alatt marad. A többszörös Lyme-folt úgy keletkezik, hogy a kórokozó a vérárammal szóródik, majd a bőrben több gócban indul szaporodásnak. A Lyme spirochaeta nem szereti a magasabb testhőmérsékletet, ezért a hűvösebb bőrben gyorsabban szaporodik.

A folt megjelenése eldönti a diagnózist. Tapasztalt szakember számára felismerése általában nem okoz gondot. Tévedésként leggyakrabban a macskák által terjesztett gombás bőrgyulladást gondolják a Lyme-kór tünetének. Ez utóbbi mindig hámlik, a szélén dudoros felszínű, és nem gyógyul antibiotikumok hatására.

Néhány ismeretlen eredetű, de gyakori bőrtünet is összetéveszthető a betegséggel. Ezekre is jellemző azonban, hogy nem múlnak el az antibiotikus kezelés ellenére sem. A folt a Lyme-kór leggyakoribb tünete, mégsem jelenik meg minden esetben, és ha megjelenik, akkor sem mindig figyelemfelkeltő, mert lehet egészen halvány is. Szintén a borrelia fertőzéshez köthető bőrelváltozás a fülcimpa lilásvörös, fájdalmatlan duzzanata, mely különösen gyermekkorban fordul elő. Kezelés nélkül hónapokig látható

Többnyire a kéz, a könyök, a lábfej, a térd feletti bőrterületek lilás elszíneződése, kisfokú duzzanata az első tünet. Fájdalom ilyenkor még általában nincs. A folyamat előrehaladtával azonban az érintett bőrterület alatti idegek, csontok, ízületek is megbetegszenek, és ez már többnyire csillapíthatatlan fájdalommal jár. A Lyme-kór gyakran okoz idegrendszeri elváltozásokat is, előfordulhat agyvelő- és agyhártyagyulladás is. Ellentétben a vírusos formákkal, ezek alig járnak klinikai tünetekkel. Fejfájás, rossz közérzet itt is előfordul, de eszméletzavar sohasem. Az idegrendszeri folyamatok között inkább a lassú elbutulás, a kóros feledékenység jellemző. Gyakran okoz arcidegbénulást. A beteg arra ébred, hogy arca elferdül, nyálcsorgást észlel. Bár a tünet ijesztő, a gyógyulás még kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben is többnyire teljes.

Ízületi és izomfájdalom gyakori kísérője a fertőzésnek. Bármilyen ízület gyulladása kialakulhat, de rendszerint egyszerre csak 1-2 ízület érintett, leggyakrabban a térd betegszik meg. A jelentős fokú ízületi duzzanat mellett viszonylag csekély fájdalom a jellemző. A betegség hullámzó, tünetmentes és panaszos időszakok váltják egymást. A klinikai tünetek változatosak, az igazolás csak laboratóriumi eljárásokkal oldható meg.

Kezelés

Négy antibiotikumcsalád használható a fertőzés gyógyítására. Ezek a penicillinek (leggyakrabban amoxicillin), a tetracyclinek (közülük kizárólag a doxycyclin), a cephalosporinok (csak néhány vegyület használható) és - amennyiben az előzőekre allergiás reakció mutatkozik, a makrolidok (leghatékonyabb az azithromycin, ugyanakkor a család néhány tagja klinikailag hatástalan).

Nincs olyan készítmény, amit ne próbáltak volna ki a Lyme-betegség kezelésére, de tudományos bizonyíték csak az előbb felsorolt szerek adását támasztja alá. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig adott antibiotikumokkal a fertőzés tökéletesen gyógyítható. Ennek ellenére, - többnyire a rosszul kezelt és kontrollált fertőzések után - hetek-hónapok múlva furcsa panaszok alakulhatnak ki. Ezek fáradékonyságból, izom- és ízületi fájdalmakból állnak. Ezek a panaszok antibiotikumokkal már nem befolyásolhatók.

Amennyiben az édesanya Lyme-kóros, a magzat is megfertőződhet. Éppen ezért a kismamák ellátása specialista feladata. Megfelelő kezelés esetén a magzat nincs veszélyben. Kezeletlen esetekben azonban magzati elhalás, halvaszülés, koraszülés is előfordul. Különösen akkor tekinthető a magzat veszélyeztetettnek, ha a terhesség alatt fertőződik az édesanya. Amennyiben a fertőzés a terhességet megelőzően következik be, kicsi az esélye a magzati károsodásnak, még akkor is, ha az édesanya terhessége idején egyáltalán nem kap kezelést.

Megelőzés

A kullancscsípés elkerülhető a következő néhány jó tanács betartásával:

1- Ne menjünk sűrű bozótba, kiránduláskor haladjunk az ösvényeken. Minél kevésbé fogadható meg ez a tanács (tájfutók, gombaszedők, erdei munkások esetében), annál nagyobb körültekintésre van szükség.

2-Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot! A nadrágot gyűrjük be a zokni alá. Az amerikaiak még széles ragasztócsíkkal is leragasztják ezt a behatolási kaput. Ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé. Minél hosszabb utat kénytelen megtenni, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. Hasonló okból, a trikót is tűrjük be a nadrágunkba.

3- A gyermekeket gyakrabban támadja meg a kullancs a fejükön és a nyakukon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel.

4-Adjunk rájuk fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük az ott bóklászó kullancsot. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli.

5- Kullancsriasztó szerek közül csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol. Gyermekeket csak a szabadon hagyott bőrfelületen kezeljünk, és csak vékony rétegben alkalmazzuk. Nagyobb mennyiségben a bőrről is felszívódik, és fejfájást okozhat, néha allergizál.

6-Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a B-vitamin szedésével megelőzhető lenne a kullancscsípés. Van, aki a fokhagymára, mások a fűszeres ételekre esküsznek. Nem zárható ki, hogy ezek némelyike valóban használ, de a bizonyíték egyelőre még várat magára. Természetesen minél rövidebb ideig van a kullancs a bőrben, annál kisebb a fertőzés kockázata. A kullancs eltávolításakor is fertőzhetjük magunkat, amikor összenyomjuk a kullancs testét. Így fordulhat elő, hogy 1-2 órával a kirándulás kezdete után már fertőzést kapunk.

7- A kullancs eltávolításával ne késlekedjünk, ne menjünk orvoshoz! Ne kenegessük, ne tekergessük, ne dörzsöljük, ne akarjuk megfojtani! A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogjuk meg csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert ebben tanyázik a Lyme-baktérium.

8- A gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő csipesz, ami megkönnyíti a helyes eltávolítást. Kapható egy magyar találmány, a kullancskiszedő kanál is. Ez azonban csak az egyébként könnyen eltávolítható kifejlett kullancsok kiszedésére alkalmas.

9- A statisztikák szerint átlagosan minden második (!) kullancscsípésünket vesszük csak észre. Sokan hiszik, hogy a kullancs csak akkor távozik, ha mi szedjük ki a bőrből. Pedig a kullancs csak táplálkozni jár az emberbe és más gerincesekbe, nem kívánja ott leélni az életét. Mivel évente csak egyszer vesz magához táplálékot, ez az étkezés elég soká tart, ezért szoktuk megtalálni őket. Léteznek tűszúrásnyi, csaknem átlátszó kullancsok, ezeket megszívott állapotukban is alig lehet észrevenni.

1o-Szabadban tartózkodás után-vizsgáljuk meg a gyermek egész testfelületét-meztelenre vetkőztetve.

#1 Dr.BauerBela

PAVLIK-KENGYEL



A VELESZÜLETETT CSIPŐIZÜLETI FICAM KEZELÉSÉBEN HASZNÁLATOS RÖGZITŐ KÉSZÜLÉK. #1 Dr.BauerBela

MIT JÁTSZAK A 4 HÓNAPOSSAL

MIT JÁTSZAK A 4 HÓNAPOSSAL.

Míg az első 3 hónapban még nehezebb szórakoztatni a kicsit, addig a 4 hónapos baba már igazi kis társasági lény: minden érdeki, ügyesen nyúl a játékok után, a mozgékonyabb babák pedig már át is fordulnak.

Ennek megfelelően remekül elszórakoztatja már magát ebben a korban a kicsi. A csörgő-zörgő játékok épp úgy a kedvencei, mint a zenélős csodák.

Az unalom terén azonban megjelennek az első problémák: egyre rövidebb ideig van el a megszokott játékokkal, és egyre jobban igényli, hogy ne csak egy helyen legyen, amíg játszik. Tapasztalatlanabb anyukák azt hiszik ilyenkor, hogy a kicsi azt szeretné, hogy cipeld, de ő egyáltalán nem ezt szeretné. Ha nyűgösködik, unatkozik, akkor persze megnyugszik, ha felveszed, de nem csak a testközelség miatt is, hanem mert fentről érdekesebb a világ!

Milyen játékokat adj neki? Gyakorlatilag mindent, amit nem tud lenyelni, amit hanyattfekve a szeme elé tud emelni. A nyomogatós-zenélős játékokat már ügyesen használja, és a profi babatornászó használat ideje is elérkezett.

A háztartási eszközök közül nagy sikert arathatnak az üres műanyag flakonok: az ásványvizes palackokat épp oly szívesen pakolássza, mint az üres samponos dobozokat (persze jól kimosva, mert mindent a szájába vesz). Ami nálunk még osztatlan sikert aratott: műanyag vállfa (!) és 1 tizes csomag papírzsepi (de olyan, amit nem tud kibontani).

.

A közös játék is egyre egyszerűbb. Fel lehet frissíteni gyermekkori mondóka és versike tudásodat, mert nagyon szereti őket hallgatni, mint ahogyan a dalocskákat, népdalokat is. Mivel a nyakár már ügyesen tartja, lehet a térdeden lovagoltatni és hozzá mondókázni, osztatlan sikert fogsz vele aratni

Szeretünk szabályokat felállítani (ez talán annak is a következménye, hogy az első hetek-hónapok a babával olyan kaotikusan alakulnak, ezért aztán jól esik egy kis állandóság). Jól esik tudni, hogy a baba pont 3 óránként eszik, hogy mit kell tenni vele, ha megébred, ha fáj valamilye, ez biztonságérzetet ad számára is, számunkra is. Néha azonban nem vagyunk eléggé rugalmasak, nem tudjuk felvenni a változás folyamát. Nézzünk néhány területet, ami felrúghatja a család nyugalmát!

Egy kisgyermekes család életében csak egy biztos pont van: a változás És a legtöbbször pont az szokott lenni a hibánk, hogy megszokunk egy állapotot a kicsivel kapcsolatban, aztán amikor változik valami, megijedünk. Gyakran hallok ilyeneket: “Eddig jó alvó volt, simán visszaaludt 5 perc alatt, most meg nem akar elaludni.”

1. Fogzás Az egyik baba így fogzik, a másik úgy, számtalan tünet lehet. Van, amelyiket az első fogak viselik meg, és igenis 2-3 hónapon át emiatt kel fel éjszaka, aztán a többi fogat észre sem lehet venni. Van, amelyik babánál a hátsó fogak okoznak gondot, az első metszők problémamentesen törnek át.

Nagyon fontos: megfigyelés! Figyeld meg a babát nappal: ha nyálzik, a kezét, a játékait, a cumiját rágja, akkor biztosan fogzik. Emellett lehetnek járulékos tünetek is (nyűgösség, a nyál kimarja az arcát, enyhe hasmenés, kipirosodott popsi, piros arcocska stb. ezek bármelyike utalhat fogzásra, de mindig csak az első kettő valamelyikével együtt!)

2. Alvás Itt a “megszokás nagy úr” elve érvényesül. A babának nincs időérzéke, ő nem azt szokja meg, hogy az altatás csak 5 vagy 10 percig tart, ő azt tanulja meg, hogy az altatás milyen módon történik. Ha a szobában cipeled körbe, akkor azt, ha cicit adsz neki, akkor azt, ha babakocsiban rázogatod, akkor azt.

A gond abból adódik, hogy míg 2-3 hónaposan még gond nélkül elalszik 5 perc alatt mondjuk kézben, addig érdeklődő 6 hónaposként már nem biztos, hogy ennyi idő elég neki. Aztán ahogy növöget egyre jobban ragaszkodik ehhez a szokásához, ahelyett, hogy kinőné (amit te szeretnél) és ilyenkor már nehéz változtatni.

Kezdetben, 7-8 hónaposan csak próbálgatja, mi történik, ha még nem alszik el, ha még nem kell elaludnia, látszólag lázad az altatás ellen (vagy talán még nem túl álmos), amire az anyai reakció az szokott lenni, hogy kitartóan tovább altatod, vagy elkezdesz kísérletezni, ami persze nagyon érdekes neki, hiszen a próbálkozása kiváltott egyfajta reakciót, megörül neki, és legközelebb újra próbálkozni fog

9-10 hónapos korban már olyan makacsul ragaszkodik a megszokott altatási módhoz, hogy már képtelen vagy lecserélni azt, ilyenkor már csak nagyon szofisztikált módon, apró változtatásokkal, néhány hetet rááldozva tudsz eredményt elérni.

Ugyanez vonatkozik a nappali altatásra és az éjszakai felébredésekre is. Ha a baba megszokta, hogy mindig segítséget kap, valahányszor csak felébred, akkor amikor megébred, azt fogja követelni, amit megszokott. Nem azzal van a gond, hogy felébred, hiszen az alvási ciklus úgy működik, hogy bizonyos időközönként (babáknál ez kb. 45 percenként van) éberebb szakaszba kerülünk és ilyenkor, ha valami megzavar, megébredünk, majd visszaalszunk. Amit tehetsz az az, hogy csökkented a zavaró tényezők számát (pl. csendet tartasz a lakásban, lehúzod a redőnyt a kicsi szobájában, kezeled a fogzását), és ezzel annak az esélyét, hogy ezekben az éber időszakokban megébredjen, illetve, hogy megtanítod önállóan elaludni, illetve segítség nélkül visszaaludni. Ez a kettő csak együtt működik. Ha megtanul egyedül elaludni, akkor idővel vissza is fog tudni aludni magától. A lényeg, hogy ne kísérletezz, válaszd ki azt a megoldást, ami a szívedhez közel áll és következetesen valósítsd meg! (és ne hallgass másokra, akik lebeszélnek, mást javaslonak, ha eldöntötted, mi a jó nektek, akkor válaszd azt szívvel-lélekkel!

3. Betegség A betegség mindent felrúg, ilyenkor sokféle érdekes, szokatlan dolgot produkálhat a baba. Másként alszik, másként eszik, nyűgösebb stb. Mi is engedékenyebbek vagyunk és bizony pár nap betegeskedés után megszokhatja ezeket az új játékszabályokat a kicsi, aztán már csak azt veszed észre, hogy mindent egészen másként csinál, mint előtte.

Ha eddig magától aludt el, átaludta az éjszakát, a betegség után lehet, hogy ez teljesen megváltozik, mert most jobban igényli a testközelséget, vagy mert a betegség alatt megszokta, hogy több dédelgetést kap éjszaka is.

Ne feledkezz meg a lábadozás időszakáról se! Lehet, hogy a baba már látszólag nem beteg, de a betegség utáni napokban még nem tud visszarázódni a megszokott ritmusba, még felébred éjszaka. Ne érts félre, nem azt mondom, hogy a betegség alatt ne szeretgesd meg többször, mint normálisan! De a betegség elmúltával, szép lassan térjetek vissza a normál kerékvágásba. A leggyakrabban elkövetett hiba ilyenkor az szokott lenni, hogy a betegség miatt megváltozott szokásokhoz továbbra is ragaszkodunk abban a reményben, hogy “majd úgyis helyreáll minden”. De a legtöbbször nem áll helyre, mert a baba nem tudja, mi a “rend”. Neked kell finoman visszaterelgetni a korábbi szokásokhoz.

#1 Dr.BauerBela