Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 8., kedd

MIKOR SZÜLESSEN A KISTESTVÉR??

Mikor szülessen a kistestvér?

Anyukánk arra vágyik, hogy kis korkülönbséggel több gyereket szüljünk, hogy kellőképpen kiélvezhesse a nagymamaszerepet. A munkáltatónk annak örülne, ha minél később mennénk gyesre, és lehetőleg csak egy babával. A gyermekek száma és születésének ideje nem pusztán elhatározás kérdése, ezért legjobb, ha saját megérzéseinkre hallgatunk, a kialakult helyzethez alkalmazkodunk, és nem az elvárásokhoz.

A testvérek az életre nevelik egymást

Hány gyerekünk legyen? Sok szülő azzal érvel az egykeség mellett, hogy szeretne annak az egynek mindent megadni, anyagilag és odafigyelésben egyaránt. A gyerekpszichológus szerint a több figyelem nem nevel jobban az életre, és a szülők nem tudják modellezni azokat a társas helyzeteket, amelyeket egy testvérközösségben élő gyermek mindennap átél. Ahol már ketten vannak, ott a testvérek megtanulnak egyezségre jutni, megtapasztalják, hogy a velük egyenrangú társak hogyan reagálnak az ő viselkedésükre. Átélik, hogy a másikat valamiben előre kell engedni, és hogy milyen, amikor nem ők a legkiválóbbak az élet minden területén. Ezek az élmények rengeteget segítenek a későbbi szocializálódásban. A háromgyerekes családmodelltől sokan a „kettő mindig összefog a harmadik ellen” sztereotípia miatt tartanak. Három gyerek is nagyszerűen együtt tud működni, és ha koalíciók is alakulnak ki, ez csak színesebbé teszi a hétköznapokat, a gyerekek pedig még több tapasztalatra tesznek szert. 

Tipp: Ha pusztán az anyagiakat nézzük, a testvérek esetében sok dolgon spórolhatunk, hiszen számos felszerelésbe (kiságy, babakocsi, autósülés) nem kell újra beruháznunk.

Létezik ideális korkülönbség?

Általánosan, minden családra érvényes ideális korkülönbség nincs, ráadásul a gyerekek fogantatásának ideje nem pusztán a szülők tervein múlik. Fontos azonban, hogy ebben a döntésben (is) az anya, a szülők, a család egészének érdekeit tartsuk a legfontosabbnak, és ne azt, hogy mit várnak tőlünk a nagyszülők, és mit mondanak a barátok. A megfelelő hozzáállással mindenféle korkülönbség kezelhető, de a gyermekpsichologus szerint akadnak olyan helyzetek, amelyek nagyobb kihívás elé állítják a szülőket. Ha a két testvér születése között alig több mint egy év telik el, az anyának rendkívül megterhelő mind biológiailag, mind fizikailag. Ideálisabb, ha a nagyobb gyermek már valamennyire önálló: képes egyedül a helyváltoztatásra és tud beszélni, ezzel nagyon megkönnyítjük a gyermek helyzetét és a sajátunkat is. Nem szerencsés az sem, ha a nagyobbik gyermeknek a testvér születésekor más jelentős változásokkal is meg kell birkóznia, mint a költözés, óvoda- vagy iskolakezdés.

Tipp: Mindannyian gondolunk valamit lelkünk mélyén arról, hogy mi az ideális korkülönbség, de időközben rengeteg tényező befolyásolhatja az eredeti terveket. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor nem érezzük akkora kudarcnak, ha mégsem úgy alakul az élet, ahogy azt elgondoltuk.

Ha egymás után születtek

A gyerekek valóban hamar társai lesznek egymásnak, hasonlók a szükségleteik, de vigyázni kell arra, hogy szülőként ne próbáljuk még jobban egyformává tenni őket. Ők küzdenek azért, hogy megkülönböztessék magukat, rivalizálnak, próbálnak kitűnni abban, amiben ügyesebbek, tehetségesebbek a másiknál. A szülők feladata, hogy észrevegyék ezt, bátorítsák, erősítsék az önbizalmukat. Korban közel álló testvérek között a küzdelmek ellenére általában igen szoros kötelék alakul ki, ami elkíséri őket egészen a felnőttkorig, a szülőkre azonban komolyabb terheket ró még iskoláskorban is, amikor a gyerekeket különórákra, sportfoglalkozásokra kell vinni. Ne vállaljuk túl magunkat, és ha van rá lehetőség, kérjünk segítséget a nagyszülőktől. 

Ha nagy a korkülönbség

Fontos, hogy az idősebb testvért nem szabad nagy gyerekként kezelni, ha még csak ötéves, sem az iskolással felnőttként bánni. A nagyobbra időnként rá lehet bízni a kisebbet, de ne ő legyen az állandó bébiszitter, és ne várjuk el tőle, hogy a testvérével való konfliktusokra ő találjon megoldást. A kisebbnek meg kell tanulnia tiszteletben tartani az idősebb tárgyait, területeit, kívánságait! 
Szerencsés, ha az idősebb testvérnek van egy kuckója, ahol a személyes tárgyait tarthatja, és ahová néha elvonulhat. A születési rangsor egy családban adott és megváltozhatatlan, éppen ezért ezt a rendet nem szabad felborítani. A nagyobbnak lesz először tolltartója, számológépe, és ő maradhat fent tovább esténként. Emiatt nem kell aggódni, és a kisebbet kárpótolni, a gyerekek tudnak alkalmazkodni.


Mi befolyásol a gyermekvállalásban?
·                                   Az utóbbi időben megváltoztak az értékek: az egyéni célok megvalósítása, a kényelem szeretete háttérbe szorította, időben későbbre tolta a családalapítást.
·                                 A nők terveit nagymértékben módosítja a bizonytalan párkapcsolat, a karrier, az egzisztencia megteremtésének és megtartásának nehézségei, valamint a bölcsődei-óvodai elhelyezés hiányosságai.

Tipp: A családot rendszerként képzelje el, ahol fontos azt is szem előtt tartani, hogyan tudja az apa és az anya jól érezni magát szülői mivoltában. A gyerekek számát és a köztük lévő korkülönbséget ne határozza meg előre; hagyja, hogy saját személyisége és tapasztalatai segítsenek dönteni!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése