Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 22., kedd

RÖVIDEN A SZEXUÁLIS KULTÚRÁRÓL

Röviden a  szexuális kultúráról



A szexuális kultúra fontos mozzanata a higiénia, a tisztálkodás, a kellemetlen testszagok közömbösítése. A lányoknak a menstruáció idején fokozott figyelmet kell fordítaniuk a mosakodásra, hiszen ügyelniük kell a fertőzések elkerülésére. Meg kell tanulniuk a megfelelő eszközök – betétek, tamponok – használatát. A fiúknak és a lányoknak egyaránt el kell sajátítaniuk a haj- és a bőrápolás fortélyait, ki kell választaniuk a számukra megfelelő kozmetikumokat, meg kell küzdeniük a nemi éréskor jelentkező mitesszerekkel és pattanásokkal.
A rosszkedvű serdülők gyakran éppen személyes higiéniájuk elhanyagolását használják lázadásuk kifejezésére. „Képes lefeküdni lábmosás nélkül, hetek óta nem mos hajat, nem törődik vele, hogy büdös” – panaszkodnak néha a megdöbbent szülők e tekintetben eddig kifogásolhatatlan gyerekeikre. Nagyon előnytelen formája ez az elkeseredés, az önmagunkkal való elégedetlenség világgá kürtölésének, mert nem visz előre, hanem csak erősíti a környezet értetlenségét, gyanakvását, elutasító reakcióit. Egy mókuskerékben találjuk magunkat, ahonnan azután még nehezebb kimászni. Erre általában hosszabb-rövidebb idő, hetek vagy néhány hónap után maguk az érintettek is rájönnek és abbahagyják. Nem kell feltétlenül beletörődni abba, ha valami nem tetszik magunkon, hiszen minden „megszépíthető”, átalakítható, feldíszíthető, ha valaki energiát fektet abba, hogy megkeresse az egyéniségéhez illő megjelenést. Ebben építhet a közvetlen barátok ízlésére és kritikájára, de a legfontosabb, hogy külsejének megformálásában bízzon saját vonzalmainak és választásának erejében.
A szexuális kultúra fontos kérdése a védekezés. Ennek elmulasztása hosszú távon befolyásolhatja a fiatalok életét, akár a nem kívánt korai terhesség, akár a nemi úton terjedő betegségek megelőzése (pl. AIDS, vérbaj) miatt. Ha egyszer elkerülhető, hogy tizenéves fejjel olyan nehéz döntés elé kerüljön valaki, hogy megtartson egy megfogant életet, érzelmileg és gazdaságilag felkészületlenül vegye magára a szülői felelősség terhét, netán vállalja a komoly lelki és testi megpróbáltatást jelentő terhesség-megszakítást, akkor nagyon ésszerűtlennek tűnik nem megelőzni ezeket a problémákat. Az adatok azt mutatják, hogy akik érettebben kezdik az aktív szexuális életet, nagyobb gyakorisággal alkalmaznak korszerű és hatékony fogamzásgátlást. A fiatalabb korosztályokban minden vonatkozásban több az esetlegesség, hiányzik a tervezés, a feltételek és kockázatok számbavétele.
A kölcsönös örömszerzés képessége, a másik test kíváncsi felfedezésének játéka is kultúra kérdése, nem véletlen, hogy az erotikát egyes keleti filozófiák a művészetek között tartják számon. A mi hagyományaink az összetartozás, a gyönyör fokozására gyakran élnek a művészetek – a pár ízlésének megfelelő – zene, versek, ízek, illatok – hatásával. De az intimitás akkor teljesül ki, ha kiterjed a partnerek valamennyi emberi igényére, beleértve a fontos kérdések megbeszélését, a közös programokat, az egyéni elképzelések, tervek támogatását, sőt annak elfogadását is, hogy a másik néha csendre, egyedüllétre, saját barátaival, rokonaival való találkozásra vágyik. A partnerség tanulásának fontos összetevője, hogy a felek segítsenek egymásnak megkülönböztetni a szeretetet a birtoklástól.
Az erogén zónák a test azon részei, amelyek ingerlésével, simogatásával, csókolásával szexuális izgalmat lehet kelteni. A fiatalok többsége a magányosan végzett önkielégítés során rendszerint felfedezi testének különösen érzékeny pontjait. Az erogén zónák ismerete fontos feltétele az örömteli szexuális életnek.
A férfiak legérzékenyebb erogén zónája a hímvessző végén az érzőidegszálakkal behálózott makk. De nemi izgalmat okoz a herezacskó, a gát (a herezacskótól a végbélnyílásig terjedő rész) és a combok belső felszínének simogatása is.
A nők legfontosabb erogén zónái a szeméremtest és a gát környékén találhatók, legérzékenyebb pontjuk a csikló. Ezeken kívül a combok belső felszínének és a mellek érintése is fokozza a nemi izgalmat. Mind a két nemnél nagy az egyéni változatosság, ezért a párkapcsolat intimitása magába rajti a partner sajátos testi titkainak felfedezését is.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése