Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 13., vasárnap

MINDENT A TAMPONRÓL.

Mindent a tamponról



Már az ókori Egyiptom és Bizánc területén is használták a tampon ősét, ami összetekert papiruszt vagy gyapothengert jelentett. Lehet, hogy eleinte idegenkedsz a tampontól, ami teljesen normális, hiszen rengeteg tévhit kering róla. Igyekszünk választ adni a tamponnal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre, eloszlatni a félelmeket, hogy aztán bátran merd használni!
A tampon a menstruációs vér felfogására készült termék. Puha gyapotból készül, melyet szorosan egymásra préseltek, így hozva létre a könnyen felhelyezhető henger alakú tampont.  Még a hüvelyben felfogja a menstruációs váladékot, így elkerülhetőek az azzal járó kellemetlen szagok (a menstruációs váladéknál csak a levegővel érintkezve jelentkeznek a jellegzetes szagok), és a külső nemi szervek is tiszták maradnak.
Különböző méretekben kapható, a helyes méret kiválasztása a vérzés erősségétől függ, hiszen a nagyobb tamponnak nagyobb a nedvszívó képessége is. A fiatal lányoknak és a „kezdőknek” azonban vérzéserősségtől függetlenül a mini tampon használata javasolt, hiszen az ő hüvelybemenetük még igen szűk.

Használata

Legfontosabb, hogy tisztában légy a felhelyezés mikéntjével, aztán lazíts! Az első próbálkozások gyakran kudarcba fulladhatnak, mivel nehéz megtalálni a megfelelő testhelyzetet, s gondot okozhat a feszültség is. Minél lazább vagy, annál könnyebb lesz felhelyezni. Ha idegeskedsz, az izmaid összehúzódnak, s ezáltal a tamponhasználat is nehezebb lesz! Ha először használsz tampont, javasoljuk, hogy a menstruációs ciklus azon periódusát válaszd, mikor erősebb a vérzésed. Ez megkönnyíti a felhelyezést.
1. Először is mossál kezet, majd  ülj vagy állj kényelmes helyzetben (ha az egyik lábad felteszed a WC-ülőkére, az megkönnyíti a felhelyezést). A tampon védőcsíkjának feltépésével távolítsd el a celofán bevonatot. Ezután fogd a tampont a mutató és hüvelykujjad közé, úgy, hogy a kúpos vég előre, a hüvelyed felé mutat.
2. A szabad kezeddel óvatosan nyisd szét a szeméremajkakat, és helyezd a tampont a hüvelynyíláshoz.
3. Finoman told a tampont felfelé, addig, amíg teljesen nincs a hüvelyben. Ellenőrizd, hogy a kihúzószál kívül legyen!
4. A tampon akkor van helyesen felhelyezve, ha nem érzed. Ha még kellemetlen, akkor óvatosan told mélyebbre. Ne keseredj el, itt is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. A második vagy harmadik próbálkozásod biztosan sikeresebb lesz! Idegeskedés helyett lazíts és próbálkozz újra!
5. Felhelyezés után ismét moss kezet!

Mit tegyél, ha még mindig nem sikerül felhelyezni?

Ha sokadik próbálkozásra sem sikerül felhelyezni a tampont, érdemes esetleg nőgyógyászhoz menni, mivel lehetséges, hogy túl kicsi a hüvelynyílásod. Ez a lányoknak csak 2%-át érintő állapot, de komoly gondot okozhat. Egy tükör is segíthet megtalálni a hüvelynyílást, hogy megkönnyítsd a felhelyezést, illetve ha nem túl erős a vérzés, egy kis hüvelysíkosító is segíthet.

Milyen gyakran cseréld?

A tampont cserélni kell minden alkalommal, mikor WC-re mégy, vagy már szivárogni kezd. Sose hagyd bent 4 óránál tovább, még akkor sem, ha nincs erős vérzésed, mert fertőzést okozhat!

Hogyan távolítsd el?

Egyszerűen csak fogd meg a kihúzószálat, és húzd meg! A használt tampont tekerd egy kis WC papírba és dobd a szemetesbe. Soha ne húzd le a WC-n, mert dugulást okozhat! Mi történik, ha nem találod a kihúzózsinórt? Amennyiben nem találod a kihúzózsinórt, aggodalomra akkor sincs ok. Ujjaiddal óvatosan a hüvelybe nyúlva eltávolíthatod a tampont.

Tévhitek

Sok tévhit kering a tamponról, ezért fontos, hogy tudd:
o                      A tampon nem veszi el a szüzességedet. Aszűzhártya nagyon rugalmas, így nyugodtan használhatsz tampont.
o                      Ha applikátoros tampont használsz, ne félj attól, hogy az applikátor a hüvelyben ragad! Egyszerűen húzd ki, ha a tampont felhelyezted. A felhelyezés akkor jó, ha nem érzed a tampont.
o                      Ne félj attól, hogy a tampon „elveszik” benned! A méhszáj túl keskeny, nem enged utat a tamponnak a méh felé. Helyes felhelyezés esetén a tampon nem eshet ki sem, a hüvelyedben marad, mivel a hüvely izmai megtartják.
o                      Femina-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése