Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 11., péntek

MIKOR VÁLLALJUNK GYEREKET

Mikor vállaljunk gyereket?


Létezik-e ideális kor a gyermekvállaláshoz?

Hogy egy nő fruskaként vagy érett asszonyként válik anyává, az a saját döntése. Nincs általános érvényű válasz arra a kérdésre, hogy mikor szüljünk. Tény, hogy napjainkban a nők abban az életkorban kezdenek hozzá a családalapításhoz, amikor anyáik, nagyanyáik már régen túl voltak rajta.
 A mai harmincéves nők 36 százaléka gyermektelen, 43 százalékuk hajadon. Egyre többen 30-35 éves korukban szülik meg első gyermeküket, és senki nem kapja fel a fejét, ha egy negyvenéves kismama jelenik meg a terhes-gondozáson.

Család ÉS karrier – a tudatosan tervezők

Vannak persze édesanyák, akik az álmodozáson túl tudatosan tervezik a korai családalapítást. 

 Testi, lelki és társadalmi állapotunk

Szülész-nőgyógyászok szerint az ideális az lenne, ha a nők 20-30 éves koruk között vállalnák első gyermeküket, hiszen a női szervezet így van kódolva. Később, 35-40 éves kor körül már számos kockázattal kell számolni a gyermekvállalásnál.
A nők általános egészségi állapotát a megváltozott életmód, a folyamatos stressz, a mozgáskultúra hiánya és a nem megfelelő táplálkozás is befolyásolja
Az orvosok tanácsa: aki gyereket szeretne vállalni, érezze saját magát is egészségesnek, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy jó kondícióban legyen. Emellett vigyázzon a testsúlyára és figyeljen oda az étkezésre is!
A szociológusok a nők megváltozott társadalmi szerepével magyarázzák, hogy egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást. Mind több nő épít tudatosan karriert és jut vezető beosztású álláshoz. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tanulás és a karrierépítés veszélyeztetheti a család intézményét, mert minél magasabbra jut valaki a ranglétrán, annál több és nehezebb feladatot kell vállalnia. Mindez pedig összeegyeztethetetlen a gyermekvállalással.
Gyermekünk születése az egyik legnagyobb fordulópont az életünkben: már nemcsak magunkért hozunk döntéseket. A fogantatás pillanatától kezdve egy másik élőlényért is felelősséget vállalunk, ezt pedig nehéz megemészteni, főleg korunk önálló, sikeres, céltudatos nőjének.
 Kérdés, vajon kitől és hogyan lehet eltanulni a szülői szerepet?  Lehet-e egyáltalán felnőtt fejjel tanulni azt, aminek ösztöneinkből kellene fakadnia? Tudunk-e mindehhez segítséget kérni? Van-e még kitől és ha igen, elfogadjuk-e?
Az otthonról hozott minta meghatározó a szülővé válás folyamatában. Ugyanilyen fontosak lehetnek egy jó – esetleg idősebb – barátnő vagy távolabbi rokon tapasztalatai, tanácsai. Elsősorban azonban saját magunkkal kell tisztában lennünk. Egy gyermek felnevelése mintegy húsz évbe telik, ezért mindenkinek végig kell gondolnia, hogy mit vállal. A későn született gyermekek esetében arra is számítani kell, hogy a szülő az évek múlásával esetleg testileg-lelkileg egyre kevésbé lesz alkalmas a gyermeknevelésre. Ugyanakkor az érettebb korban szülésnek számos előnye is van: a késői szülők sokkal nyugodtabbak, a munka és a pénz utáni hajsza már nem veszi el tőlük a gyerekkel töltött idő örömét.
A boldogság forrása
Míg a férfiak számára a férfiasságuk legfontosabb bizonyítéka a szexuális teljesítményük, addig a nőknél a női szerep legfontosabb eredménye a gyerek. A fiatalon gyermeket vállaló nők egy része a 40-es évei környékén vágyik újabb gyermekre, mert nem a karrierépítésben tudta megvalósítani önmagát, hanem továbbra is az anya szerep megélésében tud kiteljesedni. A gyermekvállalás ugyanis magában rejt egy védelmi funkciót is, amely egyrészt a nők egészségét fizikai értelemben őrizheti meg, másrészt a gyermekek a boldogság legjelentősebb forrását jelentik. Amire azonban mindenképpen érdemes figyelni a végleges döntés előtt, hogy a vágyak ne keveredjenek össze a valósággal!
Munkamegosztás – otthon is
A nők többsége nem kíván "csak" gyermeket nevelni, a munkahelyi karrier éppúgy fontos tényezővé vált életükben, mint az anyaság. Mindez nem is lenne probléma addig, míg e két szerepkör betöltése maradéktalanul teljesíthető lenne, és a nők minden segítséget és támogatást megkapnának hozzá. Ehhez nem csak családbarát munkahelyekre és részmunkaidős foglalkoztatásra lenne szükség, hanem arányosabb családi munkamegosztásra is, ami jelentősen megkönnyítené a nők mindennapjait és sok terhet venne le a vállukról.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése