Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 13., vasárnap

TUDNIVALÓK A SZŰZHÁRTYÁRÓL

Tudnivalók a szűzhártyáról

Körkörös /annuláris/alaku szűzhártya

A szűzhártya a női test örökké élő misztériumainak egyike. Habár úgy tűnhet, nincs különösebb funkciója, azt gondolják, hogy a szűzhártya szövete a vaginális fejlődés nyomán marad meg.
Embrionális korban a baktériumoktól és a fertőzéstől óvja a vaginát. A csecsemőkben és kisgyerekekben a szűzhártya védekezési célokat szolgálhat azzal, hogy megakadályozza a vaginális behatolást, néha a sérült vaginát vizsgálják vérfertőzés és molesztálás jeleként.
A történelem folyamán voltak olyan kultúrák, melyek tiltották a szexuális aktust házasságon kívül, és néhányuk az „érintetlen” szűzhártyát tekintette a tisztaság „bizonyítékának”. Ez a kapcsolat napjainkban is megjelenik néhány pszichológiai és kulturális hatásban.

Alak, méret, vastagság: a szűzhártyák különbözőek

A szűzhártyák különböző alakúak, méretűek és vastagságúak. Létezik olyan szűzhártya, amely a teljes vaginális bejáratot környezi, vannak olyanok, melyeknek a közepe nyitott (gyűrűszerű, latinul hymen annularis), és olyanok is, amiket csak sebész segítségével lehet átszakítani.
A legtöbb szűzhártya persze nem fedi el teljesen a vaginális nyílást, és a menstruációs folyadék távozhat a testből. Ritka esetekben a szűzhártya olyannyira vastag lehet, hogy elzárja a teljes vaginális nyílást (imperforált szűzhártya).
Ez a fajta szűzhártya gátolja a menstruációs váladék ürülését, a behatolást szexuális aktusalatt, vagy bármi más vaginába helyezését.
Gyakran orvosi beavatkozás szükséges, azonban ez egy egyszerű kis bemetszéssel korrigálható. Ha a havi váladék felhalmozódik a méhnyálkahártyában, de nincs menstruációs váladék, a vagina megtelhet vérrel, ami visszajuthat a méhhez és emiatt görcsöket okoz, ezért orvosi beavatkozás szükséges.

 Szűzhártya és szüzesség: nincs közvetlen kapcsolat


AZ ELSŐ EGYÜTTLÉT - NŐI SZEMMEL
De mikor? És hol? És hogyan? A szexualitást születésünktől kezdve „magunkban hordozzuk”, hiszen ennek köszönhetjük létezésünket. Mégis csak a kamaszkor bekövetkeztével fokozódik érdeklődésünk a másik nem iránt. És már mi is szeretnénk elég felnőttek lenni ahhoz…
Mivel a szűzhártyák olyan sokféle alakban és formában léteznek, fontos rájönnünk, hogy a szűzhártya nem egy megbízható jelzője annak, hogy egy személy él-e szexuális életet vagy sem. Ez különösen igaz néhány nőre, a szűzhártya ugyanis megnyúlhat vagy átszakadhat ujjak által, tamponnal, maszturbáció hatására, vagy akár egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával.
Mások számára a tampon használata, vagy az ujjakkal történő ingerlés egyáltalán nem is sérti meg a szövetet.
Történeti bizonyítékok szintén azt a nézetet erősítik, hogy a szűzhártya átszakítása vagy kinyújtása nem-szexuális, de megerőltető tevékenység során is lehetséges, (mint például lovaglás, torna, vagy tánc során) vagy egy közvetlen, a vaginális területet érintő trauma is okozhatja. Vannak olyan nők is, akiknek szűzhártya-szövetük olyannyira rugalmas, hogy behatolás során sem sérül.
Ha egy nő szűzhártyája megnyúlt, vagy átszakadt, vérzést, fájdalmat tapasztalhat, ami általában rövid ideig tart. Vagy lehet, hogy egyáltalán nem is mutatja a kellemetlenség-érzés „tüneteit”.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése