Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 11., péntek

EMLÉKEZÉS NAGYJAINKRA-PÁSKÁNDI GÉZA

EMLÉKEZÉS NAGYJAINRA-PÁSKÁNDI GÉZA

. A KÖLCSEY FERENC KOLLÉGIUMI SZOBORAVATÁSON
ELHANGZOTT BESZÉD.

MEGKÉSETT ÜZENET PÁSKÁNDI GÉZÁHOZ.
               

          Üzenjük Neked mi,szatmárhegyiek.a –kék szilvafák-birodalmából,szatmáriak a város pereméről a stílus teremtő stílustalanság még létező képviselőin keresztül,a lapos de rangos város porában poroszkálókkal, a barokk kripták néma lakóival együtt,hogy magunkénak tudunk és tartunk,hogy szellemi hagyatékod,életműved megfelelő helyre kerül Szatmár és az erdélyi magyarság történelmében,az egyetemes magyar irodalomtörténetben.
                   Üzentek Neked a csíkszeredai székely fiatalok,akik ebben az évben március 15-.én a Te gondolataidat idézték,vallották,mint múltunk,jelenünk és jövőnk egyik szellemi megtestesítőjét,városuk főterén,a Duna Televízió közvetítésével az egész erdélyi magyarság előtt.
                   Te, elsősorban a miénk vagy az erdélyi magyaroké. Szenvedéstől és megalázottságtól átitatott sorsunk a Te életutadon ugyanúgy vonul végig,mint a miénken. Ez vértez fel bennünket a holnap küzdelmeire.
                   De üzennek a fővárosból és Erdély nagyvárosaiból,azok a kortárs barátok és ismerősök,akiknek nem volt alkalmuk elmondani Neked,hogy a Te elméd,írói hitvallásod,és emberi sorsod,nem tört meg a modern –izmusok-kegyetlen és kíméletlen útvesszőjében-megmaradt az alkotó erkölcsiség feddhetetlen szellemében.
                   Mindannyian megkéstünk üzenetünkkel,megkéstünk, mert emberi gyarlóságunk,hiuságunk,közömbösségünk akadályain nem tudtunk kellő időben túllépni,mert sajnos még ma sem tudjuk kellőképpen megbecsülni és megvédeni szellemi elitünket,mert Kelet-Európa egén a lopakodó sötét árnyak még ma is riogatnak.
                   De hála a sorsnak,hogy ma itt állhatunk mindannyian,a Tieiddel együtt,hogy méltóan tekintsünk vissza a múltra,és hittel bizakodással a jövőbe.
                   Emlékezésünk nem tartozás,kiegyenlítés,avagy sütkérezés a zsenialitásod,kivívott,elismert fényében,hanem erőmerítés,erőforrás a megmaradásunkhoz szükséges szellemi értékrend kialakításához.
                   Megalakított baráti társaságunk a kegyetlen Idő szülötte,az Időé amely ennyit mért ki Neked.
                   A jövőben ahhoz,hogy szellemed éljen,verseid világítsanak,drámáid életre keljenek,novelláid gondolatokkal gazdagítsanak,már az útókor feladata,a mindendenkinek,különös tekintettel a felnövekvő tehetséges ifjú nemzedékre.
                   A Kölcsey Ferenc Kollégium,amelynek diákja voltál velünk együtt,és ahol ma emlékszobrodat avatjuk,mindannyiunk –alma matere,nagyszerű tanáraival és diákjaival,becsülettel és áldozatkészséggel szolgálja emlékedet,azt a megrendítően drámai harcot,amit az indulástól a kiteljesedésig vívtál önmagaddal és korunk gátlástalan,hiteszegett világával.
                   Emlékezetünkben most is együtt ülünk, a Tabak asztalánál, kezedben az elmaradhatatlan cigarettával,amint egy papír szalvétára veted a következőket-
Egyesek élete emésztő gond,míg mások élete gondtalan emésztés. Emésztő gondjaink olykor sokasodnak,Segítsen emléked ezek enyhítésében-

                                      Dr.Bauer Béla
A Páskándi Géza Baráti Társaság elnöke.Szatmánémeti-
-
                             Anno-2oo3-május 16-án-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése