Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 11., péntek

EGY EMLÉKTÁBLA AVATÁS MARADANDÓ ÉLMÉNYE

EGY EMLÉKTÁBLA  AVATÁS  MARADANDÓ
                                ÉLMÉNYE 
         
                   Ma amikor Páskándi Géza szülőházára helyezzük az emléktáblát-mint magyarságtudatunk egyik fontos történelmi ismérvét,azokkal emlékezünk Rá akik szatmárhegyről és szatmárról kortársai és barátai voltak,személy szerint neki és családjának.
                   Az üldöztetés mítosza enyhülő félben van,de a történelmi igazságtétel még a messze távlatokban él. De lankadatlanul kergetjük a reményt. A mai nap egy első lépésnek jegyeztetik.
                   Azok, akik ma is itt róják a csillaghegy és a tükörhegy ösvényeit-az örvénylő májusi orgonatengeren-ahogyan Ő írta egyik költeményében-számosan a közelmúlt történelmének súlya alatt,sanyarú sorsuk lelki terheivel,de mégis megcsillanó fénnyel a szemeikben élik meg azt,amikor unokáikat hallják szavalni magyar nyelven a megismétlendő rendezvényeinken,
                   Büszkék arra,hogy fiaik,leányaik ha megkésve is,de méltóan és nemzeti öntudattal emlékeznek Szatmárhegy nagy szülöttére.
                   Tudatosult a helyi magyarok énjében,hogy méltó nagy fiuk,az egyetemes magyar irodalom egyik titánja,a közösségük szimbólumává vált. Talán az egyedüli jelkép állítás,arányaiban és jelentőségében-értékrendjét tekintve,Szatmárhegy több évszázados történelmében.
                   Annak is tudatában vagyunk,hogy Páskándi Géza jelenkori tündöklése a magyar irodalomban,időtálló-az új időknek új dalaival-nem fog veszteni fényéből,és ebben a közösség életében örökké élni fog.
                   Mindig büszkék lesznek arra,hogy Hegyi magyarnak mondhatják,az ízes magyar szó nagy játékmesterét,az igaz embert,aki ebből a vízmosásos gödrös utcából indult el a szerintünk még mindig megfoghatatlan életútjára.
                   Idézem egy versének kifejező sorait-
-Édesanyám,Édesanyám hős homlok az enyém,
-Nem szültél hiába,Csillaghegy ösvényén
-Nem szültél hiába!
-/Igazat dalolok mindig a világba.
                   És Páskándi Géza-igaz magyar szót utolsó leheletéig.,a csillaghegyiek és mindannyiunk igazát. Hagyatéka így ad erőt és kitartást.
                   Hiszem hogy ezért marad szimbóluma,kimondott nagy igazságaival a szatmárhegyieknek.
                   Nélküle ezentúl talán megtörne az itteni magyarság összetartó ereje,gyermekeik szájából kiapadna a szép,igaz magyar szó,ami verseinek elmondása közben úgy tör elő szájukból mint a friss forrás vize.
          Jóleső érzés,hogy mi mindannyian,hegyiek és szatmáriak adott történelmi időben felismertük ezt a tényt és tiszteletre méltó tanítóink és tanárainkon keresztül átörökíthetjük ezt az igényt az elkövetkezendőknek hogy ápolják tisztességgel..
                   Áldozatkész,tisztes emberekkel,közös 9sszefogással mellszobrot akarunk állítani Páskándi Gézának születésének 7o-dik évében,azzal a céllal,hogy elmúlásunk,elhaló szavunk ne borítson leplet emlékére.
                   Részemről ítéltessék kegyeletnek az a néhány gondolat annak az időnek emlékére,amit együtt töltöttem Szatmáron,a hidontulon Páskádi Gézával barátságban és szeretetben.

Szatmárhegy 

                                                                   Dr.Bauer Béla

                                                A Páskándi Géza Baráti Társaság elnöke



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése