Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 3., csütörtök

HOMLOKÜREG-GYULLADÁS

Homloküreg-gyulladás

1Tudj meg mindent a homloküreg-gyulladás megelőzéséről és arról, hogyan nyilvánul meg ez a betegség gyerekeknél.

A homloküreg-gyulladás egy olyan fertőzés, ami az arccsont mögötti üregeket támadja meg. A légzőrendszer részeként van számontartva, összeköttetésben van az orrjáratokkal, és megengedi a váladék lefolyását a torokba. Amikor az üregek begyulladnak és megdagadnak, a váladék lefolyása akadályozva van. Ez az akadály lehetővé teszi a baktériumok felgyűlését az üregekben, fertőzést okozva. A baktériumok, amik az üregek fertőzését okozzák: streptococcus pneunomiae, moraxella catarrhalis vagy haemophilus influenzae. 

A homloküreg-gyulladás
 gyakoribb felnőtteknél, mint gyerekeknél, mert a kisgyerekeknél még nincsenek teljesen kifejlődve az üregek.


A homloküreg gyulladás tünetei és jelei


A homloküreg-gyulladás egy átlagos megfázással kezdődik, orrcsorgással, tüsszögéssel és köhögéssel. Az orrváladék átlátszó, de színt változtat és megsűrűsödik. Az üregek el kezdenek fájni, ezt a növekvő nyomás okozza. A fájdalom fokozódik, amikor a gyerek előrehajol. A gyereknek fájhat a feje, és láza is lehet. A homloküreg-gyulladást nehéz diagnosztizálni. Gyerekeknél a köhögés és orrcsorgás, ami több mint tíz napig tart, homloküreg-gyulladás jele lehet. 

Néha hirtelen jelenik meg, bedugult orr, sárga vagy zöld orrváladék, és magas láz a tünete gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. A fertőzött állkapocs fájdalma összetéveszthető a fogfájással. A krónikus homlokfájdalmak okozója lehet homloküreg-gyulladás.


Szövődmények

A homloküreg-gyulladás ritkán okoz komplikációkat. Mégis, a fertőzés továbbterjedhet más üregekre is, a szemekre, az agyra és az arccsontokra. A gyerek egyáltalán nem lesz jobban. Láza lesz, sírni fog az arcfájdalmaktól, a fertőzött terület pedig piros lesz és megdagad. Ebben az esetben a sürgősségre kell menni.


A homolküreg-gyulladás kezelése

Ha a tünetek megjelennek a gyerekednél, fordulj vele orvoshoz! Ha a gyanú beigazolódik, antibiotikumos kezelést fog kapni. Az orvos előírásait be kell tartani. Az orrcsepp síkosítja a nyálkahártyát, és segíteni fog az üregek megnyitásában. Fájdalom- és lázcsillapításra adhatsz a gyerekednek paracetamolt és ibuprofent. Orvoshoz kell fordulni, ha a gyerek állapota nem javul, és ha az üregek körül bőrgyulladást észlelsz.


A betegség megelőzése

A homloküreg-gyulladás a megfázás szövődményeként jelenik meg, és nehéz megelőzni. Ne tedd ki a gyereked cigarettafüstnek, mert a füst növeli a légutak megfertőződését. Használj nedvesítőt tél idején, hogy elkerüld a zárt levegőt. Ez kiszáríthatja az üregek nyálkahártyáját. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése