Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 11., péntek

AZ ALKOHOL HATÁSA A MAGZATRA ÉS ÚJSZÜLÖTRE

Az alkohol hatása a magzatra és az újszülöttre
KÖRÖMELVÁLTOZÁSOK A FETÁLIS ALKOHOLOS SZINDRÓMÁBAN

Az anyáknál, akik krónikus alkoholisták, a perinatális halálozás 17%-ban van kifejezve, az életben maradottak között pedig a mentális elmaradás 86%-ban fordul elő, a fizikai anomáliák pedig 26-34%-ban. Ezek a számok felett el kell gondolkodnunk, mert figyelmeztetnek bennünket!
Az amerikai orvosok figyelmeztetnek bennünket: Meg van állapítva, hogy a terhesség alatt fogyasztott alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát a nők generációi számára.
Az alkoholista anyától született újszülöttnél néhány órával vagy nappal a születés után kifejezett absztinenciális szindróma jelentkezhet. Legelőször meg kell magyaráznunk, mit jelent az absztinenciális szindróma. Absztinenciális zavarok jelentkeznek az alkoholistáknál ha gyorsan csökkentik vagy megszüntetik az alkohol bevitelét a szervezetbe. Az absztinenciális zavarok nagyon komoly jellegűek lehetnek, legtöbbször a beteg végső nyugtalansággal átszőtt dehidrációjával vannak kísérve, a végső esetekben pedig bekövetkezik a halál is. Erős pszihomotoros nyugtalanság, epileptikus görcsök és a delírium tremensz képviselik a legnehezebb alakjait ezeknek a zavaroknak. A könyebb jellegű absztinenciális zavarok fejfájás, fájdalom, rendszertelen emésztés alakjában jelentkeznek egészen a könyebb delíriumokig, nyugtalansági állapotokkal, stb. Az absztinenciális zavarok amelyek az alkoholista anyától született újszülötteknél jelentkeznek, annak a hirtelen alkohol megszakításnak a következményei, amelyet az anyaméhben levő magzat az anya véréből kapott. Az ilyen esetben az újszülöttnek kis mennyiségű megfelelő orvosságot adnak és lassan véghezviszik az elvonókúrát.
A becslések szerint a terhesség első három hónapjában való alkohol fogyasztás a kockázat jelentős tényezőjét képezi. Feltételezik, hogy még a mérsékelt alkohol fogyasztás is a terhesség első hét hete alatt létrehozhatja a "fetális alkohol szindrómát". Ezért hivatkozunk a jövendő anyukákra: Próbáljanak élni és dolgozni szeszes italok nélkül a terhesség alatt, de még jobb lenne, az utódok tervezése alatt is!
A "fetális alkohol szindróma" jelei a következők:
1.     Megszenved a központi idegrendszer. Az ilyen babák szellemileg elmaradottak, kis fejük van és funkcionális neurológiai rendellenességben szenvednek.
2.     Lemaradnak a szomatikus fejlődésben. Ez azt jelenti, hogy kisebb testsúllyal és kisebb test hosszal születnek a normális újszülöttekhez viszonyítva. Ezeknél a csecsemőknél később is lelassult a testsúly fejlődése valamint lemaradnak a testmagasság fejlődésében is az egykorúakhoz viszonyítva.
3.     Jelentkeznek az arc torzulásai. A szemüreg rövid és szűk. Kicsi az orruk és beesett az arcuk. Az orr és a száj közötti távolság nagy.
4.     Úgynevezett minor anomáliák jelentkeznek: a fül és a szájpadlás rendellenességei, a kóros tenyér vonalak, meggörbült ujjak, fokozottabb szőrösödés.
5.      Úgynevezett major anomáliák is jelentkeznek: kancsalság, csontrendszeri deformitások, a szív, a vese, a nemi szervek és más szervek rendellenességei.
Ezek a fejlődési rendellenességek és tartós károsodások a legvalószínűbben az alkohol közvetlen hatása mellett az anya rossz táplálkozásának a következményei is.
 A nők akik alkoholt isznak, nem vezetnek gondot az étkezésről.
Rendszertelenül esznek és a táplálékuk nem minőséges. E miatt sok tápláló anyag amely nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiányozni kezd: a vitaminok, a proteinok, a fehérjék, stb. Mivel a magzat a tápláló anyagokat az anya vérkeringéséből kapja, nála is fellép ugyanazon tápláló anyagoknak a hiánya, amelyek hiányoznak az anyánál is. Természetesen, a hiányuk negatív következményeket idéz elő a magzat egészségére.
 Meg van állapítva, hogy ezeknek a gyerekeknek később kisebb az intellektuális kapacitásuk, sűrűn nagyon nyugtalanok, sőt hipperaktívak is. A nehézségek és a kockázatok az ilyen gyerek születése után jelentkeznek, mert a fizikailag és szellemileg sérült gyermek ápolása egy speciális problémát jelent a család részére, különösen azédesanyának, aki sokszor még a saját problémáival sem tud zöld ágra vergődni.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése