Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 8., kedd

AZ "Ü " VARÁZSA

AZ “Ü “ BETŰ VARÁZSA.

A kedvenc,kegyelt,protekciós, a gyakran mások a rovására kivételes bánásmódban részesített valaki (személy)
A nép pénzéből élő legfelső elit mindig változatlan marad. Ők akkor is kitűnően megélnek a népből, ha éppen nem ők vannak hatalmon. Ez nálunk is pontosan így van. A mi uralkodónk udvarában is vannak kegyeltek,de az  ellenzékük is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az épp aktuális ellenzékieknek nincsenek kiváló anyagi lehetőségeik. Az uralkodók a kegyeltek körein kívülről is szoktak véleményt elfogadni.. A döntéseket nálunk sem mindig az uralkodó hozza, hanem az uralkodó hol szűkebb hol tágabb kegyelt környezete.
A kegyeltek köre a történelem folyamán nagyon változatos juttatásokban részesült az éppen fennálló társadalmi igényeknek megfelelően de mégis az anyagi javak vagy címek kategóriája volt a domináns./fölbirtokok,nemzeti titulusok,műkincsek stb. A társadalmi környezet a maga módján különböző, nem mindig tisztes titulusokkal becézgette őket.
Egy olyan epizódról szeretnék egy pár sort írni ami az –átkos –ideje alatt történt. A mi generációnk a bőrén érezte a reggeli sorbaállásokat a létfontosságú élelmiszerekért/tej,kenyér,cukor stb/Ezeket a javakat annak idején karton betűkre osztották./A-B-C-
A Marosvásárhelyi Székely Színház egyik kabaré előadásán végtelen sor kígyózott a színen a sorban nagyon szeretett Szabó Ernő Kossuth díjas színművész a sorban álló kisembert alakította. A cselekmény lényege egy rovid beszélgetés volt egy alkalmi érdeklődővel. Kérdés –mit osztanak elvtárs-Válasz-cukrot-Kérdés –milyen bertüre-Válasz –Ü-betűre-Kérdés mit jelent hogy Ü betűre Válasz Üsmerős.
Felteszem a kérdést hogy ma amikor már nincsenek ilyen jellegű gondjaink vajon tudjuk-e kik tartoznak az „Ü” betűsök kategóriájába
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése