Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. április 7., hétfő

A BALESETEK MEGELŐZÉSE GYERMEKKORBAN

Balesetek megelőzése gyermekeknél

  
   
 A következő sorokban szeretnénk tematikusan összefoglalni a mindennapi
életben leggyakrabbanelőforduló balesetforrásokat. Természetesen akinek van már gyermeke, az tudja, hogy ezen forrásokkimeríthetetlenek…
A balesetmegelőzésben benne is van a kulcsszó: MEGELŐZÉS.
  Csecsemővel, kisgyermekkel a közlekedés gyakran nem egyszerű, éppen ezért a következő dolgokra kell odafigyelnünk:
Ø       Biciklizés: megfelelő védőeszközök, gyermekülés, bukósisak, világítótestek.
Ø       Autó: biztonságos gyermekülés, csomagok elhelyezése (ne boruljanak fékezéskor…), slusszkulcs: pillanatokon belül ellesik, hogyan kell használni...!
Ø       Séta, átkelés: körültekintően, csakis zebrán, zöld jelzésre, a gyermek kezét mindig fogni, a parkolók különösen veszélyesek, busz és autó takarásából kilépni életveszélyes (Magyarországon 14 éves korig a vezető halálok a közlekedési baleset).

      Égés, forrázás minden életkorban előfordulhat. Azonnali teendők: 
Ø       megállni (futás, csapkodás közben az oxigén táplálja a tüzet), 
Ø       lefektetni és forgatni, ha lángol, 
Ø       hűteni (FOLYÓ hideg vízzel, és NEM borogatni, NEM fagyott borsót rárakni), 
Ø       mentőhívás.
Fontos a forró anyagok, folyadékok, tűzszerszámok biztonságos tárolása, főzésnél fokozott figyelem. Tűz esetén lefele kell menekülni, fontos a tűzjelző és szénmonoxidjelző megfelelő működése.

          Mérgezés akár önhibánkon kívül is előfordulhat: romlott étel után a gyomorrontás pár napon belül kiheverhető. Gyógyszer, méreg, növény, fagyálló okozta mérgezés után a hánytatás feltétele, hogy eszméleténél legyen a mérgezett, különben fennáll a félrenyelés veszélye. Figyeljünk a tárolásra: vegyszereket, alkoholos italokat NE ásványvizes palackban tároljunk, és ne érje el a gyermek! Növények esetében (is) érdemes megtanítani a gyermekkel: ami PIROS, az TILOS. Gomba esetén is jó tudatosítani: csak azt egye meg, ami a tányérján van (gyermekmesék: aranyos a gomba, nem félnek tőle). 
         
          Sebzések sűrű okozója, a kés, villa, olló: gyerek kezébe tényleg nem való (csak a biztonságos gyermekváltozatok). Vérzés esetén elsődleges a direkt vérzéscsillapítás, vagyis bármilyen ruhadarabbal (bucira összegyűrve) el kell szorítani a sebet. 

          Áramütés megelőzésére már a gyermek megszületése előtt gondolhatunk: vakdugók beszerzése szinte kötelező! Érdemes ellenőrizni a háztartásban, rendelkezünk-e fi relével (életvédelmi relé). A berendezés megvéd olyan esetekben, mint amikor az elektromos fűnyíró elvágja a vezetékét, vizes hajszárítóhoz vagy földzárlatos mosógéphez ér valaki, illetve ha valaki a konnektorba dug egy tűt (a gyerek)! 


          Az allergia napjainkban népbetegségnek számít. A heveny túlérzékenységi reakció ismeretében elsődleges teendő az elkerülés, illetve az allergiára való figyelemfelhívás (tudjon róla a környezet). Csípés esetén hűtéssel csökkenthető a véráramlás, így csökken a csípés okozta reakció. Súlyos esetben adrenalin auto-injektor használatát indokolt elsajátítani, illetve ismerni kell az újraélesztés alapjait (BLS). 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése