Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 12., szerda

A HAJSZÁLEREK TÁGULATA-SEPRÜVÉNÁK-KÉPEKBEN.

A kicsi kitágult hajszálerek

A hajszálerek a bőr irharétegében találhatók, oxigént és tápanyagot szolgáltatnak a szöveteknek. A zavaró hajszálértágulat bármely testrészén, akár az arcon, bokán, lábon, könyökön vagy a térdén is megjelenhet. A hajszálér (capillaris), a verőerek végső elágazódásai, melyeknek vékony falán keresztül a vér és a szövetek sejtjei között a tápanyagok, az oxigén és a széndioxid kicserélődnek. A hajszálerek nem csak a tápanyagok cseréjében játszanak szerepet, hanem szövetátrendeződés vagy újjáképződés során (pl. szöveti sérüléseknél) belőlük indul ki a szükséges tápláló erek növekedése.
A hajszálerek falát egyetlen sejtréteg (endothel) alkotja, melyen keresztül az oxigén és a széndioxid, illetve a tápanyagok és bomlástermékek cseréje történik.

A seprűvéna okai

Ha a hajszélerek kitágulnak az nem csak esztétikai probléma. Az arcon megjelenő rosacea gyorsítja a bőr öregedését.

A hajszálér tágulatai a legtöbb esetben a súlyfelesleg, hormonális változások, cigaretta, a túlzásba vitt napozás, a sok koffein, a stressz a cigarettafüst, helytelen táplálkozás, gyógyszeres kezelések mellékhatásaként jelentkezik.
A hajszálértágulatok az örökölhető vénás elégtelenség tünetei is lehetnek és láthatóvá válásuk után előbb-utóbb elpattannak.

A kötőszövet és az érfalak gyengesége, a vérkeringés és nyirokkeringés nem megfelelő működése, külön-külön is hajszálértágulatot eredményez. Kezelése épp ezért a kötőszövet és érfalak erősítésével, a vér-és nyirokkeringés serkentésével történik. Fontos a megelőzés, ha tudjuk, hogy a családban előfordult vagy van erre példa. Fontos, hogy a kezdeti tünetek azonnali kezelését megkezdjük.

IKONOGRÁFIA. 

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése