Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 13., csütörtök

HAT HIBA AMIT EGY NŐ ELKÖVET A HÁZASSÁGBAN

6 hiba, amit egy nő elkövet a házasságban


Nem férjhez menni nehéz, hanem megtartani azt a férjet - a házasság szépségét, harmóniáját megőrizni! Mi az a 6 tipikus hiba, amit a nők elkövetnek a házasságban?
Talán furcsán hangzik, de a házasságkötés egyszerűbb, mint a házasság megtartása. Nem a tökéletes választáson, a közös érdeklődésen, vagy éppen a házassági szerződésen múlik, mennyire működőképes a házasság, és megéri-e a pár a 10. házassági évfordulóját. Sokkal inkább azon, elkövetjük-e azokat a bizonyos jellegzetes hibákat, amelyekbe, sajnos, igen sokan belefutnak. Ha nem előbb, akkor utóbb.
Ilyen például az is, hogy a nő és a férfi nem beszélik meg a dolgaikat, inkább célozgatnak, utalgatnak, és persze aztán, mivel nem egyértelműek ezek a szavak, végül borul a bili. A problémák pedig számos esetben odáig fajulnak, hogy a házasság nem hozható helyre. De ez csak egy hiba a sok közül.

Melyek tehát a legtipikusabb női hibák egy házasságban?

1. Túlságosan alkalmazkodnak


Számos feleség hajlamos arra, hogy feladja, amire vágyik. Sokszor afféle „kiegészítővé” válik, ahelyett, hogy egyenrangú partnere lenne a párjának. Egyes nők készek arra, hogy mindent beáldozzanak, mint feleség, minden a férjükről szóljon - attól tartanak, hogy ha valamit másként szeretnének, abból harc, kellemetlenség, vita lesz, és annak érdekében, hogy megőrizzék a kapcsolatot, saját céljaikat, vágyaikat háttérbe helyezik. Ám a tehetetlenség, később pedig a növekvő boldogtalanság egyszercsak haraggá alakul és forrni kezd.
Csak egy megoldás van. Reálisnak lenni, és elmondani a férjnek, mi a helyzet - nem segít a házimunkában, a gyermeknevelésben, kevés időt tölt vele, vagy a feleségnek jut kevés ideje saját magára? Meg lehet beszélni ezeket a dolgokat. Ha jelzi, hogy probléma van, akkor ki lehet alakítani egy jobb rendszert, de ha egyáltalán nem szól semmit, akkor biztos, hogy minden marad a régiben - és benne van a pakliban, hogy a házasság megromlik.

2. Nem támasztanak világos elvárásokat


A jól működő párkapcsolatokban a felek már a kapcsolat elején lefektetik, kinek mi az elvárása, legyen szó a háztartásról, a gyermeknevelésről, a pénz kezeléséről. Sok házasságban élő ember azonban ezt nem teszi meg - inkább saját feje szerint cselekszik, illetve úgy, ahogy azt a saját szüleitől látta. Úgy gondolja, ha esetükben működött, akkor miért ne működne nála is.
Könnyen kialakulhat azonban a neheztelés a partner részéről, ha az elvárások nem egyértelműek, és a felek nincsenek tisztában azzal, mit is akar a másik. Sok nő hiszi azt, hogy a gyermek születése közelebb hozza majd őket egymáshoz, vagy megváltoztatja a férfit; csakhogy ha nincs biztos alapokon egy kapcsolat, nincsenek lefektetve az elvárások, akkor a baba születése - ami amúgy is kemény időszaknak, „mélyvíznek” számít egy páros életében -, inkább csak tetőzi a problémákat.

 

3. Alulbecsülik a hang erejét


Mindegy, hogy ki beszél, a hangnem nagyon is lényeges, főleg ha enyhén vagy jelentősen negatív a színezete. A problémát normális hangnemben is elő lehet adni, úgy, hogy megadjuk a tiszteletet a másiknak, és nem frusztrált, feszült, ingerült hangon beszélünk (netán kiabálunk). Beszéljünk róla, mi bánt bennünket. Lehetőleg megoldási alternatívákat is hagyjunk, és ne olyan módon vezessük elő a dolgot, hogy a békés megoldás lehetőségeit egyből ki is zárjuk.

4. Nem megfelelően kommunikál


Ha a nő úgy érzi, a férje nem hallgatja meg, talán újra kéne gondolnia kommunikációs stílusát. Egyes hölgyek aggodalmukat, panaszukat többször is elismétlik, hogy felkeltsék a párjuk figyelmét. Ezt a férfiak zsémbeskedésnek érzik, pedig valójában csak más a kommunikációjuk módja. Tipikus jelenet, amikor a nő beszélni akar valamiről, de a férfi nem tudja, hogyan reagáljon, vagy éppen hogyan állítsa le. Így tehát a nő újra és újra megismétli a jelenetet. Ördögi kör.
Ha ez sokszor előfordul egy kapcsolatban, jobb, ha a nő hagy egy kis időt a férfinak, hogy legyen ideje felfogni, megemészteni, miről beszél. Legyen mód arra, hogy meg is értse azt.

Saját személyiségjegyeire sem árt vetni egy pillantást, ha a nőnek önmaga megértetésével gondjai vannak. Szakemberek szerint a házassági problémák 70 százaléka folyamatos, és gyökerei mélyebben húzódnak meg.
Kihívás felismerni, melyek azok a dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni és csak elfogadni lehet őket - ha lehet -, és melyeken vagyunk képesek változtatni. Példaképpen, egy befelé forduló emberből nehezen lehet társaság középpontját faragni, és egy kockázatot kerülő típusból sem lesz kockázatvállaló.

 

5. Nem hagynak időt a szexre


Akár fáradtság az oka, akár egyéb, számos nő hanyagolja el a szexet. Ez pedig nagy hiba. Nem hiába hallani sokszor, hogy a házasságban nagyon fontos a jó szex. Az egészséges szexuális élet mindenki számára a legjobb: gondoskodik a családi boldogságról - és a gyermekeknek is arra van szükségük, hogy lássák a szülők között erős, pozitív kötődést. Természetes, hogy nem lehet minden mást háttérbe helyezni a szex miatt, de muszáj beiktatni a mindennapokba - a közösen töltött időt, amit mindketten várnak a hét folyamán.
Ez azt is jelenti, hogy a nő törődjön külsejével: érezze kívánatosnak, szexisnek magát. Ahhoz, hogy legyen kedve a szexhez, jól kell éreznie magát a saját bőrében.

 

 Elfelejtik jókedvre deríteni a párjukat


Számos nő a gyerekekre, a munkára koncentrál egy idő után, és elfeledkeznek azokról az apró kedvességekről, gesztusokról, amelyek hozzájárulnak a harmonikus házassághoz.
Az egészséges kapcsolatokban ezek a dolgok nem hiányoznak - elég egy mosoly, egy szemkontaktus, érintés, ölelés, egyetértő szó. A megbecsülés, a meghallgatás jelei - ezek mind pozitív energiát adnak, és bearanyozzák a partner napját. Arra emlékeztetik mindkét felet, hogy szeretik egymást, hogy köztük igazi szövetség van.

Hamis az az elgondolás, hogy a jó házasság fenntartja saját magát - ez egy tanulási folyamat, meg kell tanulni partnerünket és saját magunkat is. Hiszen gondoljunk csak bele: 24 évesen nem vagyunk ugyanolyanok, mint 34 évesen. A dolgok változnak, és tudni kell hozzájuk alkalmazkodni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése