Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 26., szerda

AZ ANGOKÓR MEGELŐZÉSE TÉLEN

Az angolkór megelőzése télen
Hat hónapos a kisbabánk, a tél közepén járunk, kevés a napsütés, ha kimegyünk, sem maradunk sokáig, mert félünk, hogy megfázik. Kissé ódzkodom a szintetikus D-vitamin adásától. Létezik-e valami természetes megoldás is?
A rachitiszt (angolkórt) elsősorban fényhiány okozza. Mivel főleg a mérsékelt égöv iparvidékein lép fel, civilizációs betegségnek tekinthető.
 A csecsemők leginkább az első és második télen veszélyeztetettek. A fényhiány következtében zavarok támadnak a kalcium- és a foszfátanyagcserében, ami a csontok elgörbüléséhez, növekedési zavarokhoz és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. A vérben olyan mértékű kalciumhiány léphet fel, hogy görcsök jelentkeznek (tetánia). Minden gyerek kaphat rachitiszt, ha hosszabb ideig (néhány hét) nem jut elegendő (napi két óra) napfényhez, és a hiányzó fény hatását nem helyettesítik mással.
Jelei: kezdődő rachitisznél a gyerek heteken át egyéb felismerhető ok nélkül egyre jobban izzad. Különösen a tarkója, a keze és a talpa. Széklete savanykás szagúvá válik. Éjjel és nappal is egyre nyugtalanabb, halk zajokra vagy akár spontán is megijed.
Hogyan előzhetjük meg? az 1930-as évektől minden csecsemőnek három alkalommal lökésszerűen 5–15 mg D-vitamint adtak (1 mg 40 000 egységnek felel meg). Ez a lökésterápia 20 évig hivatalos megelőző eljárás volt. A hatvanas években beszüntették, mert nyilvánvalóvá vált, hogy elősegíti az érelmeszesedést. Ezután napi 1000 egységet javasoltak. Ma már az a vélemény, hogy még rossz fényviszonyok mellett is elég heti 2000 NE (nemzetközi egység). Közép-Európában azt ajánlják, hogy mindennap adjunk be egy 400-500 egységet tartalmazó tablettát/cseppet a gyerekeknek, ami a tényleges igény 1,5-2-szerese. Egy liter babatápszer-tej már maga is kb. 400 egység D3-vitamint tartalmaz (400 NE 1 μg-nak felel meg).
Természetes alternatívák
Szoptatás: legalább fél évig, ha lehet, tovább is szoptasson. Ebben az időszakban nem nagyon kapnak rachitiszt a gyerekek.
Csukamájolaj: a kapszulák sokszor túl kevés D-vitamint tartalmaznak és szintetikusak. Vannak más vitaminokat is tartalmazó szerves készítmények.
Kvarcolás: az ultraibolya fénnyel történő kvarcolás ma már nem nagyon használatos, a "bio-lámpák" bizonytalan hatásúak.
Napfény: amilyen gyakran csak lehetséges, télen is legyen a gyerek szabad levegőn úgy, hogy arcát a napfény érje. Nem kell direkt napsugár, elég, ha a gyermek homloka fedetlen marad, azaz arca és az ég közé nem kerül semmi.
Extra tipp
Aki egyáltalán nem akar szintetikus vitamint adni, az legalább ősztől tavaszig 4 hetenként menjen el olyan gyerekorvoshoz, aki tapasztalt e téren, és más alternatív módszerek (pl. homeopátia, ásványianyag-terápia…) alkalmazásában is járatos


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése