Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 6., csütörtök

KÖVÉR CSECSEMŐ

Kövér csecsemő



A gyermekkori elhízás rohamos terjedését látva nem meglepő, hogy a kóros túlsúly már igen koránról eredeztethető. De hogy milyen koránról, az talán sokakat meglep: egy friss tanulmány szerint már a kilenc hónapos babáknál megmutatkoznak a későbbi elhízás első jelei.

A detroiti Wayne State University kutatói dr. Brian Moss vezetésével 16 ezer 400 csecsemő és kisgyermek testsúlyának alakulását követték nyomon. A vizsgálatban 8900 kilenc hónapos és 7500 kétéves gyerek adatait dolgozták fel. Az American Journal of Health Promotion című lapban most nyilvánosságra hozott eredmények szerint kilenc hónapos korban a csecsemők 31,9 százaléka bizonyult elhízottnak, vagy álltak fenn olyan tényezők, melyek jelenlétében bizonyítottan igen nagy az elhízás kialakulásának esélye. Kétéves korra ez az arány 34,3 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a probléma minden harmadik kisgyereket érint már ebben a korai életkorban is.
Ilyen szempontból leginkább a szerényebb jövedelmű családok, illetve a spanyol ajkú bevándorlók gyermekei, valamint a fiúk vannak a legnagyobb veszélyben, míg viszonylag kisebb aggodalomra adott okot az elhízás a fehér bőrű vagy ázsiai származású népességben, illetve a lányok körében.
„Ha egy csecsemő kilenc hónapos korában a túlsúlyos kategóriába tartozik, akkor jó eséllyel a későbbiekben is oda fog tartozni” – állítja Moss.

A gyermekkori elhízás szakértője, dr. Joyce Lee, a University of Michigan gyermekendokrinológusa megerősíti, hogy a gyermekkori elhízás valóban egyre nagyobb probléma, és az érintettek életkora egyre korábbra tolódik. „A szülőknek alapvető felelősségük van abban, hogy már az élet egészen korai szakaszában szigorúan ellenőrizzék gyermekük táplálékbevitelét, hiszen az első hónapokban elkövetett hibák alapozzák meg a hosszabb távú testsúlyproblémákat. Nincs olyan „diéta”, mely önmagában üdvözítő lenne, ezért a szülők akkor járnak el helyesen, ha gyermekorvosukkal vagy védőnőjükkel beszélik meg a táplálás részleteit” – tanácsolja dr. Lee.
Úgy tűnik tehát, hogy már csecsemőkorban sem legyinthetünk a fölös kilókra, mondván: milyen aranyos duci baba, majd kinövi.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése