Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 11., kedd

LÁZ,LÁZCSILLAPITÁS,LÁZGÖRCS

Láz, lázcsillapítás, lázgörcs csecsemő és gyermekkorban

. Az utóbbi években folyamatos vita volt a lázcsillapításról, kell-e, mikortól, a fizikális lázcsillapításról…van-e értelme, haszna, nem-e csak gyerekkínzás
A láz nem a betegség oka, tünet, a szervezet öngyógyító folyamatának része, egy bizonyos mértékig jó. Ezért nem javasolt azonnal csillapítani. Majdhogynem azt mondhatjuk az esetek nagyrészében nem is lázat akarunk mi csillapítani, hanem a nyűgösséget, a potenciális fájdalmat csökkenteni. Persze attól, hogy a motiváció más, a tevékenység és az eredmény ugyanaz.
Gyerekeink esetében különösen igyekszünk kerülni a gyógyszereket és sokszor az volt a tanács, hogy kezdetben fizikális lázcsillapítással, azaz hűtőfürdővel vagy vizes borogatással próbálkozzunk.
.  Az ajánlás most úgy szól a fizikális lázcsillapítással kapcsolatban, hogy magas láz esetén lázcsillapítóval kombinálva hatásos lehet a hűtőfürdő (a testborogatás nem javasolt), de 31 foknál ne legyen hidegebb a víz (kb. testhőmérsékletű vizet kell lassan hűteni-pl. percenként egy fokot a lába felől adagolva) és ne fázzon, ne dideregjen a gyerek (azaz ilyenkor ki kell venni a vízből), kb. mellig érjen neki a víz (afelett locsolgatni kell) és kivétel után szárazra kell törölgetni a gyermeket és laza ruhát kell rá adni, nem kell bepaplanozni, “bedunsztolni”, maradhat szabadon, takaró nélkül (szükség esetén könnyű takaró alatt) …
 38 fokos testhőmérsékelt alatt ne hűtőfürdőztess. Azaz hűtőfürdőt csak tényleg szükség esetén alkalmazz és ne legyen kínzás. Ne felejtsd, hogy testhőmérsékletű vizet kell lassan hűteni 31 fokra, tilos hideg vízbe tenni a gyereket és fürdés után vizes lepedőbe tekerni. Fürdés után töröld szárazra és öltöztesd fel könnyű, laza ruhába, de ne paplanozd be!
A testhőmérséklet emelkedésének két oka lehet:
1. Láz (a hőszabályozás megváltozása)
2. Hyperthermia (a hőtermelés és hőleadás egyensúlyának megváltozása normális hőszabályzás mellett)
A láz kialakulásának mechanizmusa:
Láz esetén: vírusok, baktériumok, baktériumtermékek, gombák, antigének, antigén-antitest komplexek, polinukleotidok…Ezek a fagocitákba (falósejt)  jutnak, majd endogén pirogének keletkeznek és jutnak a vérpályába. A pirogének hatására a hőszabályozás egy magasabb értékre állítódik be.
Következmény: csökken a hőleadás (szűkülnek a bőrerek, a verejtékezés csökken), hőtermelés nő (anyagcsere fokozódik, didregés, hidegrázás). A testhőmérséklet emelkedik, a hőtermelés és hőleadás magasabb szinten egyensúlyba kerül, és beáll a láz.
A hyperthermia oka: fokozott hőtermelés (erős fizikai aktivitás, hyperthyreosis, túlzott hőbesugárzás, csökkent hőleadás magas páratartalmú levegő vagy az izzadás gátoltsága miatt, a só és vízháztartás egyensúlyának felborulása).
Jó e a láz?
A láz a szervezet védekező reakciója a fertőzésekre, a láz lassítja számos vírusfajta szaporodását, fokozza az imunrendszer sejtjeinek szaporodását, ellenanyagtermelését, mozgását, a fagocitózist…Csökken a szérum vastartalma, ezáltal is lassul a baktériumok szaporodása.
A láz ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsítsa.Többnyire áralmatlan. Viszont kísérő tünetei károsak és veszélyesek lehetnek (fokozott fehérjevesztés, a szervek károsodása)
A csecsemő hőszabályozása az újszülöttkoron túl is egy ideig labilis.
A túlzott felmelegedést leginkább:
·         folyadékhiány
·         túl magas szobahőmérséklet
·         túlöltöztetés
·         tartós napozás következménye
·         fürdetés
·         erős sírás
·         kiadós testmozgás is okozhatja.
Székletet érő vagy tartós itteni hőmérőzés jelentősen megnöveli a leolvasott értéket. A kánikulában a legtöbb csecsemőnek hőemelkedése van, nem kell tőle megijedni, a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni kell. A tartósan fennálló, visszatérő, vagy egyszeri kiugróan magas láz orvosi vizsgálatot igényel!
A láz tünetei:
- arcpirulás, meleg, forró bőr, szájszárazság, szomjúságérzés
- emelkedett pulzus- és légzésszám
- rossz közérzet, kábultság, fejfájás, hidegrázás, nyugtalanság, ingerlékenység, delirium, egyéni érzékenységtől függően: görcskészség, görcs
Lázmérés:
1 éves korig végbélben ajánlott:
36,5-37,5: normál testhőmérséklet
37,5-38,5: hőemelkedés
38,5-39,5: mérsékelt láz
39,5-41: magas láz
41 felett: igen magas láz
A csecsemők hőmérsékletét a végbélben mérjük. Sok friss szülő aggódik, hogy ezzel fájdalmat okozhat babájának, de nem kell aggódnunk, ha kicsit beolajozzuk, vagy némi popsikrémet teszünk a lázmérő hegyére, nem fog fájni neki. (sőt néha még a kakálást is megkönnyíthetjük vele szeles babánknak)
Nagyobbacska babák már nem mindig olyan együttműködőek, náluk beválhat ha a combunkon hasra fektetjük őket és így dugjuk be óvatosan a lázmérőt. Persze ha akadályba ütközünk, ne toljuk tovább, a lázmérőnek könnyedén kell becsúsznia, nem kell túl mélyre dugni, de ha csak pár mm-re van a végbélben, az kevés. Persze, ha kivitelezhető, lehet hónaljban is mérni.
Jól használhatóak a flexibilis végű digitális lázmérők, de egy sima  digitalis is vígan megteszi. A fül és a homlokhőmérő (ez a legkevésbé pontos) pontossága alulmúlja az előbbit. A cumihőmérő nem minden babánál válik be. Az infravörös fülhőmérőnél figyelni kell a helyes használatra, ezért jól olvasd el a használati útmutatót, gyakorolj, a gyermekeknél a fülcimpát hátra, lefelé, később felfelé kell húzni, nem mindenki szereti. Ha hónaljban (de a homlokon is) mérsz, figyelj arra, hogy ne legyen nedves (a verejtékezés lehűti a bőrt és torzít az eredményen).
Kb. 1 éves kor után hónaljban is lehet mérni:
36-37: normális testhőmérséklet
37-38: hőemelkedés
38-39: mérsékelt láz
39-40,5: magas láz
40,5 felett: igen magas láz
Hőmérőzésnél:
Hónajárokban 5 percig: perifériás értéket
Végbélben 1-2 percig: közel centrális értéket, 0,5-0,8 fokkal magasabb, mint a hónalji érték
Lázcsillapítás:
Célja: tartósan magas testhőmérséklet csökkentése, a kísérő tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése
Gyógyszeres lázcsillapítás (dózisokat nem írok, a betegtájékoztatót kell elolvasni):
A gyógyszerek a hypothalamikus hőközpontra hatnak, visszaállítják annak normális működését. Hatásukra a bőrerek tágulnak, a verejték elválasztás fokozódik. Emelett fájdalom és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az alább felsorolt gyógyszerek a nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartoznak.
Legkisebbeknél a kúp, míg nagyobbaknál a szirup javasolt. Természetesen, ha hasmenés van, a kúp, hányás esetén a szirup nem hatásos. Ha pl. a sziruptól van hasmenése a gyermeknek, próbálkozhatunk egy másmilyen ízetésű sziruppal (pl a málnás helyett narancsossal) vagy kúppal. A kúpot melegítsük meg kicsit ujjbegyünkkel, síkosítsuk a lázmérőknél említett módon mielőtt bedugjuk a végbélbe, majd kis időre fogjuk össze a farpofákat, nehogy kinyomja a kúpot.
Lázcsillapító gyógyszerek:
A gyermekeknél a paracetamol, ibuprofen, aminophenazon tartalmú lázcsillapítók jönnek számításba (Aszpirint nem lehet adni 12/18 év alatt). Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító (nagyon figyelni kell a túladagolásra, hiszen különböző nevű készítmények tartalmazhatnak ugyanazon hatóanyagot), de később (pl. 2-3 óra múlva), ha az egyik nem segített adható egy más hatóanyagú. Régebben javasoltak olyat, hogy kombinálja a szülő a paracetamolt az ibuprofennel, ma ez már nem tanács. Ne tedd.
Paracetamol:  Hatékony fájdalom- és lázcsillapító, de minimális a gyulladásgátló hatása. Kis dózisban nem károsítja a gyomornyálkahártyát. Ugyanazon hatáshoz jóval több paracetamolra van szükség, mint pl. ibuprofenre. Túladagolása májkárosodást okozhat. A paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél, ez merült fel az utóbbi években. Folyamatosan 3 napnál tovább ne alkalmazd.
Recept nélkül kapható paracetamol tartalmú készítmények kicsiknek:
Panadol Baby belsőlges szuszpenzió: 3 hónapos kortól, felbontás után 6 hónapig jó, 100 ml kb 917 Ft
Rubophen szirup: 3 hónapos kortól, 100 ml kb. 688 Ft
Mexalen végbélkúp: 3 hónapos kortól csecsemőknek: 6 db kb. 359 Ft, 1-6 éves gyermekeknek, 6 db kb. 504 Ft  
Ben-U-Ron szirup:  3 hónapos kortól (6 kg felett) adható, bontás után 12 hónapig használható, 100 ml kb. 532 Ft
Ibuprofen:  gyulladás és fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással is bír. Mellékhatása: a gyomorpanaszok a leggyakoribbak, de sokkal enyhébbek, mint pl. az Aszpirinnél (ez utóbbit gyereknek nem szabad adni). Manapság egyre népszerűbb, hiszen kevesebbet kell belőle adni, mint a paracetamolból és hatása is tovább tart.
Vénynélkül kapható ibuprofen tartalmú termékek gyerekeknek:
Algoflex Baby: 3 hónapos kortól adható, 100 ml kb. 1025 Ft
Nurofen: 3 hónapos kortól (5 kg felett) adható, felbontás után 6 hónapig jó, 100 ml kb. 1079 Ft
Aminophenazone (kombinációk psycholepticumokkal) kúp: ez az, amit a gyerekorvosotok receptre szokott kiírni. Úgy tudom receptre kapható gyógyszet nem lehet reklámozni és ha leírnám az annak minősülne, ezért nem tudok termék nevet írni, de itt egy link a betegtájékoztatóhoz. Ezt a hűtőben kell tárolni. Régebben oltás után rutinból javasolták, függetlenül attól, hogy belázasodott-e a gyermek, vagy sem, de ma már itt is inkább óvatosságra intenek és csak szükség esetén javasolt. Ennek a legerősebb a hatása felsorolt szerek közül. Mellékhatása: agranulocytosist okozhat, ezért számos országban nincsen fogalomban, de sokan vitatják, hogy mennyire valós ez a félelem, hiszen erőteljes hatással rendelkeznek és pl. hazánkban is népszerű gyógyszernek számít,  jó tapasztalatokkal.
Egyéb tennivalók:
- Folyadékpótlás (minden fok 12%-kal növeli a gyermek folyadékigényét)
- Csökkenteni kell a lázas betegnél a nagy kalóriatartalmú és nehezen emészthető táplálékok felvételét és növelni a szénhidrátok arányát.  (minden fok 10 %-kal növeli az alapanyagcserét, a fő energiaforrásként pedig a testfehérjék szolgálnak, ezt súlyosbítja az étvégytalanság miatti csökkenő fehérjebevitel).
- A tejes ételeket ne erőltessük.
Általános jó tanácsok:
1.  ITATÁS / SZOPTATÁS
2.  Figyeld az aggasztó jeleket (kiszáradás…egyéb mikor kell orvoshoz fordulni cikkben említettek)
3. Ne vidd közösségbe, ne vidd sétálni, lehetőleg ágynyugalomban legyen.
4. Ne öltöztesd túl/alul. Laza, könnyű ruhában legyen, nem kell betakarni.
5. Ne csavard hideg lepedőbe!
6. Ne adj neki antibiotikumot csak úgy, vírus ellen különben sem hatásos.
A lázcsillapító gyógyszerek nem előzik meg a lázgörcsöt. (A lázgörcs többnyire még a hőemelkedés fázisban alakul ki, ezért nem igazán lehet megelőzni lázcsillapítóval.)
Teendők lázgörcs esetén
(6 hónapos és 6 éves kor között a gyerekek 3%-ánál fordul elő. A roham igen ijesztő, a gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, néha a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is elszürkül, ellilul):
- Próbáld megőrizni a nyugalmadat! (elméleti jótanács)
- Nézz az órára, írd fel, ha tudod, kb. mennyi ideig tartott a roham.
- Ne hagyd egyedül a gyermeket!
- Fordítsd az oldalára!
- Távolíts el minden olyan dolgot a közeléből, amivel sérülést okozhat magának!
- Feje alá tegyél valami puhát, pl. párnát, hogy ne üsse be, ha nem az ágyban van.
- Semmit ne adj neki szájon keresztül.
Orvoshoz kell menni/orvost kell hívni, ha ez volt az első görcs vagy nem tudod megítélni, hogy görcs után rendben van-e a gyermek.
Mentőt kell hívni, ha 5 percnél tovább tart a görcs, ha a vízben volt és nehézlégzés alakult ki nála, ha fejsérülést szenvedett, ha görcs után nem rendeződik az állapota, ajkai kékek maradnak.
- Ha nem ez az első roham, akkor alkamazd a görcsoldó kúpot, amit kiírtak nektek!
Melyik a legjobb a felsorolt lázcsillapítók közül? Országonként más vezeti a népszerűségi listát. (Legjobb, ha nincs rá szükség.) Sok helyen a paracetamol nagyon népszerű. De pl. a paracetamol tartalmú gyógyszereket a természetgyógyászok nem ajánlják a lehetséges májkárosító hatás miatt. Ehhez jön hozzá mostmár a potenciális asztma rizikó. Én hallgatóként mikor megkérdeztem erről a hepatológus témavezetőmet, ő csak annyit mondott: Biztos jó a paracetamol, de ő bizony inkább A…-t szed. A leggyengébb hatása a paracetamolnak van, majd az ibuprofen és végül az aminophenazon jön, azaz a receptre kiírható kúpot add magas láz esetén, valószínűleg az tud a leginkább segíteni.
A legkisebbeknél nem is olyan könnyű levinni a lázat, de nem jellemző, hogy 39,5 felé menne. Nem kell kétségbeesni és teletömni a gyermeket gyógyszerrel, nem baj, ha nem megy le teljesen, elegendő arra törekedni, hogy ne legyen magas. Ha nagyon nyűgös a gyermek, vélhetően fájdalma van, akkor is adhatod neki ezeket a szereket, nemcsak láz esetén. De feleslegesen, megelőzés céljából (kivéve pl. ha rohamosan megy felfelé a láza és vélhetően hamarosan magas lesz) kerülendő. Legjobb, ha figyeled a gyermeked és próbálsz az anyai ösztöneidre hallgatni. Az ölelés, babusgatás, sok-sok testkontaktus a legjobb orvosság.
Mit szólnak ehhez a gyerekek? A gyerkőcök legjobban a finom szirupokat szeretik, a kúpot nem nagyon díjazzák. Vannak, akiket a hűtőfürdő sem zavar, eljátszanak a kádban, kb. 29-30 fok az, amit sírás nélkül elviselnek, ezért a mostani ajánlott 31 fok gyerekbarátnak mondható. Hatékonysága már más kérdés.
Érdemes otthon legalább kétféle lázcsillapítót tartani. Kúpot, pl. amit a gyerekorvos tud kiírni és egy szirupot az enyhébb esetekre. Ha jól érzi magát a gyermek és nem magas a láza, akkor nem fontos neki adni lázcsillapítót.

Szükség esetén vidd el orvoshoz, vagy kérj telefonos segítséget. Ha gyógyszert adsz a gyermeknek mindig olvasd el a betegtájékoztatót előtte, kikérheted a patikus véleményét és lehetőleg írd rá, mikor bontottátok ki. Természetesen arra is figyelj, milyen hőmérsékleten kell tárolni az adott szert.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése