Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 16., vasárnap

A VIGASZTALHATATLAN BABASIRÁS

Az első néhány hétben, amikor a baba még nagyon kicsi, néha bizony látszólag ok nélkül is órákat sírhat. Ez az ún. “hasfájós” sírás, aminek vajmi kevés köze van a hasfájáshoz, ám nagyon megterhelő lehet a szülők számára.
 Mi okozhatja? Mit lehet tenni?A sírás a csecsemő természetes ösztöne. Így mondja el, hogy fáj valamije, éhes, álmos, unatkozik, vagy egész egyszerűen csak rossz napja van. A sírás hallatán a csecsemő környezetében levők (felnőttek és a gyerekek egyaránt) vérnyomása megemelkedik, gyorsul a szívverésük, és a bőrben megváltozik a véráram – ez a természet hívószava, hogy ha egy csecsemő sír, akkor valaki, bárki, menjen oda, és segítsen neki.
Csakhogy egészen kicsi korban vannak olyan babák, akikkel látszólag bármit csinálhatunk, nem nyugszanak meg. Az első gondolatra általában lefut az anyuka fejében a megszokott program: talán éhes, talán álmos, talán melege van, talán pelenkát kéne cserélni.
Ám, ha a pocak tele, a baba aludt, száraz a pelusa, és nincs meleg, de még mindig sír, akkor következik az aggódás, hogy talán valami komolyabb baja van, esetleg fájdalmai vannak… és ilyenkor első helyen a hasfájás szokott felmerülni, mint lehetséges ok, erről már többször isírtam, ezért most ennek a hátterét és megoldásait nem elemzem, lássuk, milyen okok lehetnek még:
Mi okozhatja?
1) Dohányfüst Ha valaki dohányzik a családban, a babát a füst síróssá teheti, akkor is, ha nem vele egy helyiségben, vagy nyitott ablaknál dohányoznak.
2) Éhes Hiába írják azt a könyvek, hogy 3 óránként kell ennie a babának: az újszülött nem gép, hanem saját emésztése van, és a saját tempójában éhezik meg, akár 2 óránként is. Az első hetekben akár anyatejes, akár tápszeres a baba, mindenképpen igény szerint kell etetni, akkor, amikor kéri az ennivalót. A 6. hétre általában ki szokott alakulni a baba saját ritmusa és egyre inkább kiszámítható időpontokban kér majd enni.
3) Álmos Az első pár hétben még legfeljebb csak 30-60 percet tud éberen, nyűgösködés nélkül fentlenni a baba, utána már nagyon álmos lesz. A sírás oka gyakran az, hogy álmos, de nem tud elaludni, például, mert nem tudja kizárni a külvilágot, ilyenkor segíteni kell neki ringatással, vagy simogatással az alvásban, de törekedni kell arra, hogy ne mindig így altassuk el, hanem az idő előrehaladtával egyre gyakrabban aludjon el a saját ágyában is.
4) Túlterhelt A mai modern világban egy lakás rengeteg ingerforrást biztosít a baba számára, aki egyre többet és többet észlel ezekből az információkból, ez túlterheli az idegrendszerét. Az állandó háttértévézés, a folyton szóló rádió vagy zene, az állandó családi programok, a nagy nyüzsgés és a rendszertelen életvitel egyáltalán nem tesznek jót a babának, gyakran a nap elejétől kezdve gyűlik a sok feldolgozatlan inger, és estére válik a baba túlterheltté, ez okozhatja az esti sírást.
5) Feszültségek Ha a szülők feszültek, idegesek, még akkor is kihat a csecsemőre, ha nem hall kiabálást vagy veszekedést maga körül.
6) Reflux Ha a baba gyakran és sokat bukik, nyugtalanul alszik, hasfájós, felmerülhet a reflux gyanúja. Keresd fel a gyermekorvost, hogy mihamarabb kizárjátok ezt az okot, vagy kiderüljön a betegség és megfelelő kezelést kaphasson a baba.
7) Unalom 2-3 hetesen már előfordulhat, hogy a baba egy darabig nézelődik, de aztán unatkozni kezd. Ilyenkor, ha játszani kezdünk vele, beszélünk hozzá, akkor megnyugszik.
Mit lehet tenni?
Szoptatás A baba számára a legmegnyugtatóbb a testközelség, a dédelgetés és természetesen a szoptatás. Ez utóbbihoz sokan nem mernek folyamodni, mert félnek, hogy talán éppen ettől hasfájós a baba. Pedig a szoptatással több problémát is elhárítasz, hiszen nem csak megnyugszik a baba, hanem jól is lakik, ha melege van, a szomját is oltja és fájdalomcsillapító hatása is van. Gyakran azért nem szoptatják meg az állandóan síró babát, mert az orvos szerint elég csak 3 óránként ennie. Holott ha hagyják a babákat, hogy maguk döntsenek, akkor az első pár hétben 2-3 óránként esznek és egy-egy etetés akár 1 órát is eltarthat. Ez jót tesz a tejtermelésnek, biztosan nem marad éhen a baba és szoptatás közben te is tudsz pihenni.
Előfordul, hogy a komfortszopit is leszólják kéretlen tanácsadók, holott a legtöbb csecsemő számára ez nagyon fontos szükséglet.
Ha tápszert kap a baba akkor testi közelséggel, dédelgetéssel és cumival lehet megoldani ezt a helyzetet. Vannak olyan babák, akik szinte egész nap csak cumiznának, ez nyugtatja meg őket. Ilyen kis korban még nem kell mindenáron elvenni tőle a cumit, hogy ne szokjon rá, ha ez megnyugtatja, így el tud aludni, akkor nyugodtan cumizhat.
Testközelség Az első hetekben a baba nagyon idegenül érezheti magát a külvilágban, de megnyugtatja, ha az anyaméhben megszokott szívverést hallgathatja, ezért segíthet, ha a mellkasodra fekteted, vagy ha hordozókendőbe teszed, de ugyanemiatt nyugtatja meg a ringatás, a simogatás, a dédelgetés is.
Ritmus A dúdolás, a ritmikus zene, az ütemes ringatás, a babakocsiban való ütemes rázás, az egyenletes ún. fehér zajok (pl. porszívó, ventillátor stb.) egyaránt megnyugtathatják a vigasztalhatatlanul síró babát. Vannak babák, akik kimondottan szeretik, ha cipelik, ringatják, tologatják őket, másokat pedig éppen ez irritál és jobban szeretik, ha nem mozgatják őket, hanem egy helyben maradhatnak.
Fürdés Sok babát megnyugtat egy kis fürdés, segít neki ellazulni például, ha túlpörgött, de hasfájáskor is jótékony hatású lehet.
Babamasszázs Nem csak a hasfájáson segíthet, a megnyugvásban és az egymásra hangolódásban is segít.
Magaddal is kell foglalkoznod. A heteken át tartó állandó sírás megterhelő a te számodra is, és ez depressziót, levertséget, kimerültséget okoz. Éppen ezért foglalkoznod kell kicsit magaddal is: menj minél többet sétálni, szabad levegőre, akár a babával együtt (ismerek olyan anyukát, aki az első sírós heteket szinte végig sétálással töltötte a kicsivel, mert csak ilyenkor nem sírt a baba, ez mindkettőjüknek jót tett). Jót tesz a testmozgás is, akár 10-15 perc is elég lehet, hogy csökkenjen a stressz. Ha van rá mód, két szoptatás között legalább heti 1x bízd rá valakire a babát és szervezz valamilyen saját programot, ami felfrissít, sport, vásárlás, masszázs, közös ebéd kettesben a pároddal stb. bármi, ami segít kiszakadni 1-2 órára az állandó készenlétből.

Emellett pedig: merj beszélni róla! Más anyukákkal, barátokkal, a férjeddel, az interneten nyugodtan mondd el, mit érzel, mi történik, ez is segíthet könnyebben túlélni az első heteket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése