Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 25., kedd

ALLERGIÁS HEVENY KONTAKT DERMATITISZ CSECSEMŐNÉL

Akut kontakt allergiás dermatitis ELSŐ STÁDIUM

A betegség elnevezésének alapja, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező (kontaktusba kerülő) anyagok hozzák létre a bőr gyulladását. Kémiai irritánsok vagy allergének okozhatják.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/573/kontakt-borgyulladas
A betegség lefolyása során 6 stádiumot különítünk elA klinikai tünetek indulásakor gyulladásos, exudatív, éles szélű reakció alakul ki (erythemás stádium). Ezt követően az érintett felületen apró hólyagcsák jelennek meg, melyek esetleg hólyaggá folyhatnak össze (ez a vesicullosus stádium). A hólyagcsák intraepidermálisan alakulnak ki. A felettük lévő vékony hámrétegek leválása nedvedző felszínt, eróziókat eredményez. Ez az eróziós stádium, amelyek beszáradnak, és felületükön pörk keletkezik (stadium krustozum). A pörkök alatt a hám újraképződik, a frissen képződő hámlemezek könnyen leválnak (stadium squamosum).

A folyamat lezajlásakor enyhe hiperémia marad vissza (post erythemás stádium), amely aztán elmúlik. A folyamat lefolyása során az egyes stádiumok a kiváltó tényezőtől, illetve a szenzibilizáció mértékétől függően dominálhatják a klinikai képet, enyhébb reakció esetén, például az exudatív stádiumban elmaradhat.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése