Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 27., csütörtök

A LEGALATTOMOSABB CSECSEMŐ-KÓR:A HURGYUTI FERTŐZÁS

A legalattomosabb csecsemő-kór: a húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzéstípus csecsemő-és gyermekkorban. Felismerése távolról sem egyszerű, mert változatos tünetegyüttes formájában jelentkezhet. Kezdődhet alattomosan, de nem ritka a viharos, szeptikus állapotba hajló kórforma sem. Késői felismerés, nem megfelelő kezelés vesekárosodáshoz vezethet.
A csecsemõ- és kisgyermekkorban hirtelen felszökõ, más tünetekkel nem kísért láz oka nemegyszer húgyúti fertõzés. A jellegzetes tünetek ebben az életkorban nem olyan szembeszökõek, mert a kicsik nem tudnak még a fájdalmas pisilésre panaszkodni. Pedig a korai diagnózis igen fontos a szövõdménymentes gyógyulás érdekében.
Hirdetés
A hólyaghurutot, „felfázást" jellegzetesen lánybetegségnek tartja a közvélemény, pedig csecsemőkorban még fiúknál fordul elő gyakrabban a tünetekkel is járó húgyúti fertőzés
. Ez a betegségtípus egyike a leggyakoribb bakteriális fertőzéseknek, 0-14 éves korig a lányoknak legalább három, a fiúknak kb. három százaléka esik át tünetekkel a betegségen, melynek kialakulásában a veleszületett hajlam is szerepet játszik. Az esetek ötven százalékában ugyanis számítani lehet a fertőzés kiújulására, krónikussá válására.
Csecsemőkorban többnyire a vérárammal történő bakteriális szóródás okozza a betegség kialakulását, tehát nem a fertőzés felfelé terjedése, mint a későbbi életkorokban. Ez a magyarázata annak is, hogy csecsemőkorban fiúk között még gyakoribb a húgyúti fertőzés, míg később – anatómiai okokból – inkább a lányoknál. De előfordul az is, hogy torokgyulladással kezdődik, mely legyengíti a szervezetet, és az arra hajlamos kisbabáknál végül vesemedence gyulladás alakul ki.

A húgyúti fertőzések tünetes formái magas lázzal, súlyvesztéssel, hányással, hasmenéssel, sárgasággal járnak, de a láz önmagában, egyéb tünetek nélkül is jelentkezhet. Ezért célszerű minden ismeretlen eredetű lázas állapotnál vizeletvizsgálatot végeztetni, feltétlenül a vizelet tenyésztéses vizsgálatával is kiegészítve.

Az is előfordul azonban, hogy a betegség lappangva, szembetűnő tünetek nélkül zajlik le. Ilyenkor a csecsemő fejlődése elégtelen, kedélytelenség jellemzi, és gyakran van hőemelkedése. Általában elmondható, hogy minden olyan tényező, amely rontja az immunrendszer állapotát, elősegíti a betegség kifejlődését. Ilyen például a rossz higiéné, a nem optimális hőmérséklet, a mesterséges táplálás – bár húgyúti fertőzés anyatejes csecsemőknél is előfordulhat. Lázas betegségek esetén például fel kell függeszteni az esetleges vas-szedést, mert a legtöbb baktérium anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen a vas, ezért a folyamatos szedés túlságosan jó körülményeket biztosítana szaporodásukhoz.
Csecsemőknél vagy kisgyermekeknél előfordulhat, hogy a húgyúti fertőzés egyetlen tünete a láz. Az egyértelmű tünetek hiánya miatt a kétévesnél fiatalabb lánygyermekeknél, illetve az egyévesnél fiatalabb, körülmetéletlen fiúgyermekeknél láz esetén több orvosszövetség ajánl vizeletvizsgálatot. Csecsemőknél étvágytalanság, hányás, aluszékonyság fordulhat elő, illetve sárgaság jelei mutatkozhatnak. Idősebb gyermekeknél vizeletinkontinencia (akarattalan vizeletürítés, a hólyag feletti kontroll elvesztése) léphet fel.  Alsó húgyúti fertőzés - hólyaghurut - esetén a tünetek kevésbé markánsak, a fertőzés alattomosabb, a fertőzés sokszor láztalan állapotban zajlik vagy csak hőemelkedése van, a vizelet csíp, a gyermek ezért nyűgös, étvágytalan, rosszabbul fejlődik. Minél fiatalabb a gyermek, annál gyakrabban alakul ki az alsó húgyúti fertőzést szövődményeként vesemedence-gyulladás.
Az American Academy of Pediatrics , sok húgyúti megy diagnosztizált , mert nincsenek tünetei . Néha azonban a babák közül egy vagy több a következő tünetek : láz , sírás vizelés közben , gyakori vizelés , a vizelet , amely nem szaga normális , a vizelet , ami véres vagy zavaros , az általános ingerlékenység nincs ismert oka , hajlandó enni vagy hányás .






Hajlamosító tényezők

A lányok anatómiai felépítésük folytán eleve hajlamosabbak a betegségre, mivel húgycsövük rövidebb, ezért a húgycsőnyílás környékén, a nyálkahártyán élő baktériumok könnyebben feljutnak a húgyhólyagba.

Emellett két főbb hajlamosító tényezőt tartunk számon. Anatómiai okokról beszélünk akkor, ha a
hólyagizomelégtelenség miatt a vizelet a felső húgyutakba kerül, ilyenkor visszafolyásról, refluxról beszélünk. Előfordul, hogy a húgyutak szűkülete okoz panaszokat. Ha egy gyereknél húgyúti fertőzés alakul ki, elsőként mindig az anatómiai okokat kell kizárni. Ez ma már egyszerű, fájdalommentes módszerrel, ultrahang-vizsgálattal állapítható meg.

A másik hajlamosító tényezőt szöveti fogékonyságnak nevezhetnénk, ez azt jelenti, hogy anatómiai rendellenesség nélkül is előszeretettel telepednek meg baktériumok a húgyúti nyálkahártyán. Az optimális körülmények között tartott – megfelelően táplált, tisztán tartott, jól felöltöztetett csecsemőnél nem feltétlenül nyilvánul meg az öröklött hajlam.

Nehéz felismerni 

A húgyúti fertőzés a második leggyakoribb betegség csecsemőkorban. Sajnos sokszor nehéz felismerni, mert szinte semmi jele, vagy éppen olyan tünetek mutatkoznak, amelyeket az édesanya vagy egy nem eléggé szemfüles orvos más okoknak tulajdonít. Vajon gondolunk-e arra, hogy vizeletvizsgálat szükséges, ha a baba nagyon sírós, néha annyira, hogy "elfelejt levegőt venni"? Nem ritkán csak rálegyintünk: hasfájós, nő a foga, hisztis, el van kényeztetve, kevés az anyatej, vagy éppen túl sok... Bizonyos típusú húgyúti fertőzéseknek ez az egyetlen tünete: a fájdalmas sírás. Máskor lelassult gyarapodás is társul mellé. Hiába eszik a kicsi eleget, a vese károsodott működése miatt bizonyos tápanyagokból nem kap eleget. Például a kalciumvesztés az oka, hogy nem hízik.
 Az is lehet, hogy magas láz jelentkezik hasmenéssel, hányással. Ismeretlen eredetű láznál mindig gondolni kell a húgyúti fertőzés lehetőségére. A picik csak jóval csecsemőkor után jelzik, hogy a derekuk, vagyis a vese környéke fáj.  


A fiatal csecsemőkori kórformáktól eltekintve (ahol még előfordul a kórokozó vérárammal való szétterjedése) a húgyúti fertőzés leggyakrabban felszálló fertőzésként jelentkezik. Születést követően a húgycsőnyílás környékén egy „protektív" bakteriális flóra alakul ki, amely mint egy védelmi vonal megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését. Értelemszerűen ennek a normál védelemnek a „sérülése" potenciális kórokozó baktériumok megtelepedéséhez vezethet. Ezek aztán feljutva a húgyhólyagba, esetleg a magasabb húgyutakba fertőzést generálhatnak, különösen akkor, ha egyéb hajlamosító tényezők is egyidejűleg fennállnak. Utóbbiak leggyakrabban különböző anatómiai és funkcionális rendellenességek lehetnek.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése