Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 17., hétfő

KONTAKT DERMATITTISZ

Kontakt dermatitis

 0
primér irritáns dermatitis okozója bizonyos irritáló tényezők jelenléte és a bőrrel való érintkezése. Gyakori zavarók a szappanok, mosószerek, fertőtlenítőszerek, tisztítószerek és egyéb vegyi anyagok. A pelenka által keltett irritáló bőrgyulladás egy bosszantó példa, amit a tartós érintkezés okoz a nedves és piszkos pelenkával.
Az allergiás kontakt dermatitis egy allergiás reakció, ami a bőr egy tárggyal való érintkezése során jön létre. Azokat az anyagokat, amik allergiás reakciót váltanak ki immunrendszerünkben, allergénnek nevezzük. Gyakori allergének, amik bőrgyulladást okoznak: a nikkel (az órák, ékszerek és övek), borostyán, latex, gumi, gyógyszerek, különböző parfümök és kozmetikumok.
kontakt dermatitis (bőrgyulladás) leggyakrabban a kézfejen fordul elő, ezt kézdermatitisnek nevezzük. Ez a típusú bőrgyulladás bőrgyulladás bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a felnőtteknél jelentkezik.

A kontakt dermatitisz tünetei és jelei

Az irritáns bőrgyulladás jele a száraz bőr és a bőr kipirosodása. Leginkább a kezek érintettek, és a tünetek azonnal jelentkeznek az irritáló szerrel történő kapcsolatba lépés után.
Az allergiás bőrgyulladás viszketéssel jár, bőrkipirosodással vagy duzzanatokkal azon a területen, ahol a bőr ki volt téve az allergénnek. Például a nikkel, övek vagy ékszerek anyagaként, allergiás reakciót okoz. A kozmetikai és parfüm termékek bőrkiütést okozhatnak a szem körül, az arc vagy a nyak tájékán. Egyes anyagok a zoknikból és cipőkből is okozhatnak kiütéseket a lábakon.
Az allergiás bőrgyulladásnál az allergiás reakció néhány órával később lép fel, mert az immunrendszer nem reagál azonnal. A késleltetett tünetek megnehezítik az allergén típusának meghatározását.

Szövődmények

Súlyos esetekben a  kontakt dermtitis bakteriális fertőzéssé fajulhat. A staphylococcusok és streptococcusok okozhatnak ilyen fertőzéseket, valamint genny képződését. A fertőzött bőrfelület vöröses színű lesz, és ha valami hozzáér, fájdalommal jár. A gyerekek esetében a bakteriális fertőzés lázzal is járhat.

A kontakt dermatitis kezelése

kontakt dermatitisz észlelése esetén szappannal és vízzel kell megmosni a fertőzőtt bőrfelületet, így eltávolítva az irritációt vagy allergéneket. Semmilyen más kezelés nem szükséges.
Ha a kiütés zavar, használhatsz krémeket, amik csökkentik a gyulladást és megállítják a tüneteket. A hideg vizes borogatás is segíthet. Ha fertőzés jeleit észleled, fordulj orvoshoz!

A betegség megelőzése

Ha azt gyanítod, hogy gyermekednek kontakt dermatitisze van, azonnal azonosítani kell az allergéneket vagy az irritáló tényezőket, és azokat el kell kerülni. A sűrű fürdetések a bőr kiszáradásához vezethetnek, és így a gyermek bőre érzékenyebbé válhat. Használj hipoallergén mosószappant, hogy megvédje a gyermeket egy allergiás reakciótól.
Használhatsz hidratáló és fürdő olajokat, hogy gyermeked bőre hidratált maradjon. Ajánlott egy hidratáló krémmel is bekenni a gyermek bőrét fürdetés után.
A gyermek körmeit rövidre kell vágni, hogy ne karmolja fel az irritált bőrt, amikor megvakarja. Antihisztaminok beszedése lefekvés előtt enyhíti a viszketést, és segíti a gyermeket a nyugodt alvásban. Kerüld a túl szoros öltözetet, mert az csak erősebbé teszi a viszkető érzést.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése