Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 3., hétfő

AZ ADENOVIRUS FERTŐZÉSEK GYERMEKEKNÉL

Adenovírus fertőzés

Az adenovirusok olyan fajta vírusok, melyek leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoznak, pl felső légúti hurut, croup, hörghurut, bronchiolitis (a kis légutak gyulladása) vagy tüdőgyulladás, de okozhatnak kötőhártyagyulladást, húgyúti- vagy gyomor-bélrendszeri gyulladást is. A gyermekek bármelyik életkorban megfertőződhetnek ezzel a vírussal. Az Adenovírusok okozta légzőszervi megbetegedések leginkább a tél végén, tavasszal és a nyár elején fordulnak elő, a gyomor-bélrendszeri fertőzések viszont egész évben egyforma gyakorisággal fordulnak elő. Gyomor-bélrendszeri fertőzés 4 éves kor alatt gyakoribb. 10 éves korára lényegében minden gyerek átesik valamilyen formájú adenovírus fertőzésen.

Hogyan lehet Adenovírussal megfertőződni?
- Légúti fertőzések esetén: A beteg gyermek légúti váladékai tartalmazzák a vírusokat, így azok közvetlen kapcsolattal átvihetők más gyermekekre. A szabadba került vírusok pár óra hosszat még élet- és fertőzőképesek maradnak bármilyen élettelen felületen is (pl. evőeszköz, kilincs, játékok stb), így megtörténhet a fertőzés anélkül is, hogy a beteg gyermekkel közvetlenül érintkeztek volna.
- Gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén: Az átvitel feco-orális (azaz a szájon keresztül széklet jut a szervezetbe). Ez általában a nem megfelelő kézmosás eredménye, de előfordulhat szennyezett étel vagy folyadék fogyasztásakor is.

Mik a fertőzés tünetei?
A tünetek sok más vírusfertőzés tüneteire hasonlíthatnak, leggyakoribbak a következők:

Légúti fertőzés esetén 2-14 nappal a vírus szervezetbe kerülése után:
  • orrfolyás,
  • torokfájás,
  • láz,
  • köhögés (lehet súlyos is, általában száraz, nem váladékos),
  • megnagyobbodott nyirokcsomók,
  • fejfájás, rossz közérzet.
Gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén 3-10 nappal a fertőződés után:
  • hirtelen kezdődő vizes hasmenés,
  • láz
  • hasi fájdalom, haspuffadás.
    (Ezek a tünetek általában a 4 év alatti gyermekekere jellemzők, és eltarthatnak akár két hétig is.)
Hogyan diagnosztizáljuk a fertőzést?
A részletes kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat mellett a betegnél történhet még:
- vérvétel,
- orr- vagy torokváladéktenyésztés,
- széklettenyésztés
- mellkasi röntgen felvétel.
Jelen pillanatban nem áll rendelkezésünkre olyan (anyagi szempontból is elérhető) vizsgálat, amellyel tökéletes biztonsággal azonosítható lenne az Adenovírus-fertőzés. Az Adenovírusok által okozott betegségek kezelését lényegesen nem befolyásolja az, hogy ismertjük-e pontosan a kórokozót vagy sem.
Hogyan kezeljük ezeket a fertőzéseket?
A terápiát minden esetben a kezelőorvos a beteg igényeinek megfelelően, egyénre szabottan alakítja ki. Mivel vírusfertőzésről van szó -legyen a gyermek bármilyen súlyos állapotban- az antibiotikumok nem hatásosak. Specifikus Adenovírus-ellenes gyógyszerrel nem rendelkezünk, így a kezelés során arra törekszünk, hogy a gyermek tüneteit, panaszait enyhítsük.
Légúti megbetegedés esetén:
  • Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ha a gyermek nem iszik eleget, infúziót kell kapjon.
  • Hörgőtágító gyógyszerek. Ezek nehézlégzés esetén használatosak, a légutak átmérőjét növelve könnyítik a légzést, gyakran spray, vagy inhalációs formában alkalmazzuk.
  • Oxigén arcmaszkon, orrszondán, vagy garatszondán keresztül.
  • Gépi lélegeztetés, amennyiben a fenti módon nem tartható fenn kielégítő gázcsere, illetve a gyermek az elhúzódó betegség miatt kimerült.
Gyomor-bélrendszeri megbetegedés esetén:
  • Ebben az esetben döntő fontosságú a bő folyadékbevitel (víz, anyatej, tápszer vagy szájon keresztül adandó rehidráló oldatok - olyan oldat amely megfelelő mennyiségben tartalmaz elektrolitokat.) Ebben az esetben (se) adjunk a gyermeknek energiaitalokat!
  • Ha a gyermek kívánja, folytassa a normál táplálkozást, nem kell szigorú diétába fogni.
Ha a gyermek kiszáradás miatt kórházba kerül,
  • infúziót kap,
  • esetleg nasogastricus szondát vezetnek le (vékony gumicső az orron keresztül a gyomorba vezetve), hogy azon keresztül táplálják, illetve a folyadékot pótolják,
  • vérvétele történik, hogy a folyadék mellett a hiányzó elektrolitok mennyiségét is felmérhessék.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
Legfontosabb az alapos és gyakori kézmosás. Lehetőleg kerülni kell a betegekete, illetve azokat a helyeket, ahol ilyen betegek megfordulhatnak (pl. gyermek ne menjen kórházba látogatóként).
Milyen szövődményekkel járhat a fertőzés?
  • Azokban a gyermekekben akikben az Adenovírus tüdőgyulladást okoz, nagyon ritkán kialakulhat súlyos tüdőbetegség. Az Adenovírusok ezen fajtáji által okozott súlyos tüdőbetegségnek a halálozása ma is 10% körüli.
  • A gyomor-bél fertőzések ritka, de súlyos szövődménye lehet a bélösszecsúszás (csecsemő- vagy kisdedkorban). Ilyenkor a bél -mint egy teleszkóp- összecsúszik, ezzel akadályt képezve a bélüregben. Ez sürgős, általában sebészi beavatkozást igényel. A bélösszecsúszás tünete lehet a jelentős hasi fájdalom, véres széklet, hányás, haspuffadás.
  • A gyermek hosszú időre tünetmentes hordozóvá válhat, azaz a környezetét folyamatosan továbbfertőzheti.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése