Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. november 26., szerda

ÚJRA FEKÜTÖTTE A FEJÉT AZ ANGOLKÓR

A szegény családok nem engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást, az alultápláltság és nyomában megjelenő vitaminhiány miatt viszont az angol gyerekeket újra fenyegeti a viktoriánus korabeli betegség, az angolkór.

Az egészségügyben egyre több az alultápláltság miatt megbetegedő gyerek, a legutóbbi adatok szerint Angliában és Walesben egy év alatt 19 százalékkal nőtt a silány étrend miatt szükségessé váló kórházi kezelések száma - írja a Guardian.

Mindeközben az elhízás továbbra is a legnagyobb probléma azoknál a családoknál, amelyek nem engedhetik meg maguknak a egészséges élelmiszert, mivel a túlélés érdekében az olcsó, magas zsírtartalmú készételek fogyasztására szorulnak. A rég kihaltnak hitt angolkór pedig újra felütötte a fejét Angliában és Walesben - hivja fel a figyelmet egy közegészségügyi szakértő.

Mint állítja, a kórházi felvételi statisztikákban kiugróan sok a táplálkozással összefüggő vitaminhiányos állapot és az alultápláltság. Az okok közé sorolja, hogy az élelmiszerárak 12 százalékkal nőttek, az üzemanyagok is kétszámjegyű százalékkal drágultak, a jövedelmek pedig csökkentek, ez a kombináció pedig sokakat egészségtelen étrendre kényszerít. A szegények azért kénytelenek készételt, vagy valamilyen fast-food élelmiszert választani, hogy ne prögessék otthon a villanyórát.

Egy jótékonysági szervezet alapítója tanári beszámolókra hivatkozva arról beszél, hogy a szegény családok gyerekei a nyári szünet alatt, az iskolai étkezés híján drámaian lefogynak, s az iskolakezdéstől számítva két-három hétbe is beletelik, hogy visszanyerjék nyár eleji testsúlyukat.

A Guardian 3.8 millió extrém szegénységben élő angol gyerekről ír. Jótékonysági szervezetek pedig az élelmiszerbankokat minősítik az extrém szegénység jeleként. Mint írják, ezek legfőbb felhasználói olyan, keményen dolgozó családok, amelyek egyre kevesebb jövedelemből kénytelenek megélni, vagy a segélyezés megszorításának áldozatai, illetve az éhezés és a szegénység lefelé tartó spiráljába került emberek. Az élelmiszerbank szolgáltatásai ugyan valósak és a értékesek, de épp csak az éhenhalástól menti meg a szegényeket. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése