Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 18., vasárnap

AZ " Ű " BETÜSÖK MEG A TÖBBIEK

 „Ű” BETÜSÖK MEG A TÖBBIEK..
Háború volt. Éheztünk,fáztunk,nyomorogtunk,rettegtünk a bombázások rémületében élve és kenyérjegyre kaptuk a napi 20 deka fekete kenyeret. Ezért is sorba kellett állni,gyermekfejjel már reggel 5 órakor a Biky téren Polyák bácsi vasredőnyös péksége előtt. A fekete kenyeret borsóliszt pogácsával pótoltuk amit béke időben sertés hizlalásra használnak. De volt aztán mindenféle alaptáplálékra jegy vagy jobban mondva jegyrendszer A-B-C-betükkel jegyezve./liszt,cukor,olaj/Édesapám Szászrégen-ben katonáskodott egy az orosz frontra előkészítő hadosztálynál .Édesanyám egyedül vívódott sokszor már az alig elviselhető sorsunkért. Beteg lettem, a fogaimról levált a fogíny és legyengültem. Dr.Jakab Lajos a Szent Imre utcai magánrendelőjében megvizsgált és megállapította hogy –Skorbutban szenvedek./ez egy hiányállapotos betegség amivel manapság már nem találkozunk./Mi olyan műrostos generáció voltunk,de mindent túléltünk.
Már egyetemista voltam vásárhelyen amikor ismét előállt egy élelmiszer hiányállapot/a menzán most főzelék formájában kaptuk s borsót egy kis akármilyen bőnyével. Az élelmiszer üzletek előtt ismét kígyóztak a sorok.
A nagyszerű színészei Székely Színháznak egy szilveszteri kabaré általam soha el nem felejtett jelenetével reagáltak az adott helyzetre.
A szín,egy néma komor és dühös emberekből álló,kígyózó sor. Majd megjelenik egy alacsony,hajlott hátú emberke,bokáig érő lódenben és egy gyűrött zsíros karimájú fekete kalapban /Szabó Ernő Kossuth díjas színművész/.Anélkül hogy kérdezne valakit beáll a sor végére. Hosszas várakozás után megkérdezi a halandó sorban álló társát. Mit osztanak ??Válasz;Cukrot. Milyen betüre szól ismét a kérdés.Válasz:”Ű” betüre.Kérdés-Hát eddig –Ű-betü még nem volt,mit jelent ez-ŰSMERŐST-volt a válasz.
Vigasztalásképpen: Ű betüsök voltak vannak és lesznek. A különbség csak annyi hogy ma már nem sorokban kígyóznak a dühös emberek az Ű betüsök pedig napjainkban is a husosfazék körül forgolódnak nagyöblű merítőkanalakkal.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése