Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 11., vasárnap

ÉDES A TILTOTT GYÜMÖLCS

Édes a tiltott gyümölcs
A kisgyermek mihelyt totyogni kezd, ellenállhatatlan vágyat érez, hogy felfedezze a világot. Hiszen környezetében annyi a hívogató csoda. A cukorkára emlékeztető rózsaszín pirulák, a furcsa folyadékkal telt tisztítószeres flakonok, a papa villanyborotvája - mind-mind ismerkedésre csábít. Megannyi érdekesség, megannyi veszélyforrás minden pillanatban.

A felnőttnek igencsak résen kell lennie, ha meg akarja akadályozni az ismeretlen tárgyakkal való - olykor jóvátehetetlen balesetet okozó - találkozást. Tévedés azt hinnünk: a tiltással elejét vesszük a kíváncsiságnak. Ellenkezőleg. Az apróság fokozott érdeklődéssel cserkészi be a lakás minden zugát, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb.
 A kicsi testi épségének megóvása összetett feladat. Már a születését megelőző hónapokban módszeresen készülniük kell arra, hogy az újszülöttet kényelmes, barátságos, egészséges környezetben fogadjuk.
Teret és levegőt!

Az egyszerűen, de hangulatosan berendezett gyerekszoba kellemes tartózkodási hely.
 Lehetőleg kisméretű bútort vásároljunk, de ezzel se zsúfoljuk tele a szobát.
A mozgáshoz, játékhoz biztosítsunk elegendő teret. Berendezés előtt vizsgáljuk meg a falak állapotát, és ha szükséges, lemosható festékkel fessük újra. Az ajtófélfának, ablakkeretnek, fűtőtestnek sem árt egy friss mázolás, hogy minden jó illatú és ragyogóan tiszta legyen. Könnyen előfordulhat, hogy a málló vakolatot lekaparja, sőt meg is eszi a kisgyerek. Gondosan ügyeljünk arra, hogy a padló ne legyen töredezett, szálkás. Ha a parkett csiszolásra és lakkozásra szorul, jóval a baba érkezése előtt végezzük el a műveletet, mert a vegyi anyagok felszabaduló hosszú gőzei hetek múlva is mérgezőek.
Ha kerámiapadló van a lakásban, számoljunk a csúszásveszéllyel. Vonjuk be csúszásgátló réteggel a felületet, ez hőszigetelő anyagként is funkcionál. A padlószőnyegen csúszkálva biztosan nem fázik meg a baba, de összetétele kedvez a poratkák megtelepedésének.
 A szokásosnál gyakrabban porszívózzunk, nagyteljesítményű - az atkákat garantáltan elpusztító - készülékkel.
A kiságy állapotát különös gonddal ellenőrizzük vásárlás előtt. A rács magassága legalább 60 centiméter legyen, jól rögzített, stabil, hogy az ágy oldalára kapaszkodó baba még véletlenül se tudja a helyéről elmozdítani. Az ágyba rugalmas, az egész fekvőfelületet betöltő matracot helyezzünk. A körbefűzhető rácsvédő megakadályozza, hogy a baba a fejét megnyomja. Az egészséges fekvést és pihentető alvást biztosít a fej alatt elhelyezett pelus, ha párna, akkor magassága nem haladhatja meg a 2-4 centimétert. A korszerű párnát flees nevezetű műszálas mosható anyaggal töltik.
Kulcsra zárva

Elérkezett a nagy nap, szemünk fénye megteszi az első bizonytalan lépéseket, majd - apró huppanásokkal megszakítva - mind határozottabban bóklászik szobáról szobára. Most válik igazán szükségessé az "óvórendszabályok" bevezetése, hiszen a gyermeknek a lakás nagyon veszélyes "üzem".
Varázslatos konyha

Felfedező körútjának jelentős állomása a számtalan érdekességet tartogató konyha.
Különösen szemrevaló a sütő, amelynek belsejéből a mama illatos pecsenyét, finom süteményt varázsol elő. A tűzhely közelébe egy pillanatra se engedjük a gyermeket. Kihűlt állapotban sem érintheti meg, mert könnyen lehet: legközelebb ugyanezt megteszi a tűzforró sütővel.
 Zöldségtisztítás, gyümölcshámozás után a kést azonnal tegyük a helyére. Ugyanez vonatkozik a konzervnyitóra, dugóhúzóra és valamennyi éles tárgyra.
 Ne engedjük, hogy a kicsi levegye a szeméttartó fedelét, egy eldobott szardíniás dobozzal könnyen megvághatja a kezét. Célszerű, ha az üres konzervdobozokat papírba göngyölve dobjuk el. A háztartási tisztítószereket, hypót, fertőtlenítőt kulcsra zárt helyen tároljuk.
Évente sok gyerek kerül kórházba - jóvátehetetlen gége- és garatroncsolódással -, mert az erősen maró vegyi anyagok valamelyikébe belekortyolt.
 A fürdőszobában a használaton kívüli villanyborotva, hajszárító csatlakozó zsinórját mindig húzzuk ki a dug-szoló aljzatból.

Tűzcsiholóktól távol

Légfrissítőt, hajlakkot, dezodort csak a gyermeknek elérhetetlen magasságban tároljunk. A palackban uralkodó túlnyomás komoly veszélyforrás lehet.
A fürdőkádban egy pillanatra se hagyjuk egyedül a kicsit.
A csillogó csapok forgatása mulatságos dolog, de még elgondolni is szörnyű a meleg vízcsap megnyitásának következményeit.
 A vázákat, porcelánokat, törékeny dísztárgyakat - ha átmenetileg meg is sínyli a lakás esztétikai arculata - helyezzük elérhetetlen magasságba. A televíziót, magnetofont, hi-fi tornyot stabil lábon álló bútordarabra rakjuk.
 Ha a könnyen elmozdítható, görgős asztalt megrántja a gyerek, a készülék egyensúlyát vesztve rázuhanhat.
A telefon megcsörrenésekor kedvencünk automatikusan rohanni kezd, hogy elsőként tapassza fülre a készüléket. Ám nem árt, ha a telefon látótávolságon belül van, mert a lakás távolabbi sarkába igyekvő gyerek futás közben eleshet.
 A gyógyszereket kulcsra zárt szekrényben tároljuk, ha bekapunk egy fájdalomcsillapító tablettát, véletlenül se felejtsük az asztalon a dobozt. Végül egy nagyon fontos dologra hívnánk fel a figyelmet.
A nyüzsgő, ezerarcú utca látványa az ablakból különösen érdekes. Soha ne engedjük az apróságot a nyitott ablak közelébe, és az erkélyre is kézen fogva vezessük.

Természetesen nem követhetjük a kisgyermek minden lépését, de törekednünk kell a maximális védelemre. A tragédiához elég egy óvatlan pillanat. Lelkiismeretünk megnyugtatásához egy élet is kevés. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése