Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 29., csütörtök

A PELENKA DERMATITISZEK KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI-KÉPEKBEN

  • A leggyakoribb pelenka-dermatitisz forma a domborodó felületeken alakul ki, míg a hajlatok tünetmentesek maradnak. Oka: irritáló csecsemőápoló szerek, szappanok, helyi fertőtlenítők, továbbá meleg, nedvesség és a levegőt át nem eresztő pelenkaréteg.
  • Az allergiás dermatitisz a far külső részén fordul elő, a hajlatok megkíméltek. Viszonylag ritka, de ha mégis megjelenik a babán, akkor a mosószerek, helyileg alkalmazott antibiotikumok és más külső szerek rontják ezt a már előzőleg fennálló pelenka-dermatitisz formát. A bőr vörös, gyulladt, nedvező, visszafejlődés után száraz, hámló, pergamenszerű területek maradnak vissza.
  • A pelenka-dermatitisz területén változó nagyságú göböcskék, sőt csomók is kialakulhatnak, melyek középpontjában kisebb-nagyobb fekély ül. Hiányos higiéné, a széklet és a vizelet irritációja okozhatja. Fájdalmas, és nehezen gyógyul, ezért forduljunk vele orvoshoz.
  • Gyakori, különösen nyáron, párás, meleg időben, vagy túl melegen öltöztetett csecsemőknél. Főleg a lágyéki tájon, a farvágás területén, a combredőkben, valamint a hónaljakban fordul elő. Szárazon tartva, gyakori pelenkázással megoldódik.
  • Elég gyakori a gombás pelenka-dermatitisz. Sajnos nem ritka, hogy nem veszik észre gombás eredetét. Élénk vörös, fénylő vörösség látható a faron és a hason. Az elváltozás szélén apró gombostűfejnyi, lencsényi kis hólyagok, göbök láthatók. Ezt a jellemző elváltozást valószínűleg a gombatoxinok okozzák. Forduljunk vele orvoshoz.

1-2-3-4-5-6-

7-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése