Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 21., szerda

AMIKOR UGATVA KÖHÖG A GYEREKAmikor ugatva köhög a gyerek
Ha az éjszaka közepén arra ébredünk, hogy gyermekünk ugatva köhög, szinte biztosak lehetünk abban, hogy kruppos. Pánikra semmi ok, összefoglaljuk a teendőket.
A krupp a felső légutak vírusos megbetegedése, ami a gégét borító nyálkahártya megvastagodásával jár. A gége a légutak legszűkebb része: ha a megduzzadó nyálkahártya itt tovább szűkíti a légutak űrterét, az nehézlégzést okoz.
Régen röntgennel is vizsgálták a kruppos gyerekeket: a kicsik légcsövének képe egy homokórához hasonlított: a gége alatt szinte összeért, felette és alatta pedig normális tágasságú maradt.
Miközben a kisgyerek próbál levegőhöz jutni, száraz, jellegzetes, ugató köhögést produkál: ez a legjellemzőbb tünet, amely alapján könnyű felismerni a kruppot.
Három tényező
 A krupp három tényező együttállása esetén fordul elő.
Vírus. Alapvetően felső légúti megbetegedést okozó vírus áll a háttérben, például rino-, adeno- vagy parainfluenza-vírusok.
Hajlam. Vannak olyan gyerekek, akiknek genetikai alapon hajlamuk van a kruppra: előfordul, hogy ők évente három vagy négy alkalommal is megbetegszenek.
Meteorológia. Az időjárás változása is provokálhatja a tünetek megjelenését. Mindkét fajta front előhívhatja a kruppot, de leggyakrabban a hidegfrontnak lehet ilyen hatása. A krupp fő szezonja az ősz és a tavasz.
Előfordulás
A gyerekek 10-20 százalékának van életében egyszer vagy kétszer kruppja. Elsősorban a másfél és ötéves kor közötti gyerekeknél gyakori. Az ő légcsövük keresztmetszete még elég kicsi, így ha azt egy vizenyő tovább szűkíti, nehéz a belégzés. Nagyobb korban már nem okoz ekkora problémát egy esetleges nyálkahártya-duzzanat.
Csecsemőkorban nem jellemző a krupp. Ha mégis előfordul, ott valamilyen anatómiai eltérés állhat a háttérben.
A krupp a fiúknál egy kicsit gyakoribb, mint a lányoknál (60-40 százalék az előfordulási arány).
A kruppos roham
A kisgyerek eleinte a vírusos megfázás klasszikus tüneteit produkálja: köhög, folyik az orra, hőemelkedése van. A krupp tipikusan alvás közben jelentkezik, általában a hajnali órákban. A beteg arra ébred, hogy légszomja van. Nehéz a belégzés, ezért a légzést segítő izmok behúzódnak: ez jól látható a kulcscsont felett, a rekesz mentén és a bordaközökben, a nyakon és az orrszárnyakon.
A légcső főleg a hangszalagok alatti területen duzzad meg. A belégzési hang száraz, ugató, olykor sípoló.
A kisgyerek sokszor sír, öklendezik, olykor hány is. Az izgalom fokozza a szervezet oxigénigényét. A rosszullétet sápadtság is kísérheti, az ajkak elkékülhetnek. A kicsi szaporán lélegzik, piheg.
Az elkövetkező két-három éjszakán megismétlődhet a roham.
Teendők
Az első kruppos roham váratlanul éri a családot, valószínűleg nincs otthon megfelelő gyógyszer. A legfontosabb teendő: nyissuk ki az ablakot, vagy vigyük ki a kicsit az udvarra, a hűs levegőre. Így hűthetjük le a legjobban a légutakat, a hideg nyálkahártyában pedig összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot.
Próbáljuk megnyugtatni a gyereket, mert a sírás, az erőlködés csak súlyosbítja a rohamot.
Forduljunk orvoshoz, aki sürgősségi gyógyszerrel, szteroidos kúppal látja el a beteget.
Legközelebb – ha lesz legközelebb – már magunk is alkalmazhatjuk a kúpot az előírásoknak megfelelően, ám súlyos esetben azonnal kérjünk szaksegítséget, enyhe tünetek meglétekor pedig másnap forduljunk a háziorvoshoz.
Súlyos eset
Ha nem múlnak a tünetek, vagy bizonytalanok vagyunk a teendőkben, hívjunk mentőt. A kórházban speciális inhalációs gyógyszerekkel összehúzzák a nyálkahártyát, és így csökkentik a vizenyőt.
Miért pont krupp?
A krupp elnevezés az angol croup igéből ered, aminek jelentése: rekedtes sírás. A krupp valójában a diftériás kruppot jelenti, amely mintegy 100 évvel ezelőtt még igen veszélyes betegség volt. Torokgyíknak is nevezték, és a gyakran halállal járó, rettegett gyermekbetegségek közé tartozott.
A diftéria okozta krupp és a vírusos krupp között 1826-ban tettek különbséget. Ez utóbbit pszeudokruppnak, azaz álkruppnak nevezték el. Hasonló tünetekkel jár, mint a krupp, de jóindulatú, kevésbé veszélyes.
A köznyelvben mégis kruppnak hívjuk a vírusos kruppot is. Ebben a cikkben is így teszünk.
Krupp vagy nem krupp?
Bár az ugatásra emlékeztető köhögés jellegzetes tünete a kruppnak, a gyakorlatlanabb szülők olykor az asztmával vagy az allergiával keverik a kruppot, pedig fontosak a különbségek.
Asztma? A legfontosabb különbség, hogy az asztmánál a kilégzés nehezített, míg a krupp esetében a belégzés akadályozott.
Allergia? Bizonyos allergiás rohamok is járhatnak gégevizenyővel, de ez nem jellemző gyermekkorban.
 Az biztos, hogy a krupp sohasem allergiás talajon jön létre, így az allergiában alkalmazott szerek – például a kalcium vagy az antihisztamin – nem segítenek!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése