Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 13., kedd

MACSKA KARMOLÁSI BETEGSÉG KÉPEKBEN

TÜNETEK

A baktérium behatolási kapuja a macska karmolása vagy harapása által okozott sebA behatolási kapu környékén 3-10 nap múlva dudor vagy fekély jelenhet meg, mely hetekig fennmaradhat. A betegségre jellemző nyirokcsomó-megnagyobbodás a regionális nyirokcsomókat érinti, azokat, ahová az érintett terület nyirokerei befutnak. Karon levő karmolás esetén a hónalj és a nyak nyirokcsomói nagyobbodhatnak meg, míg ha a behatolási kapu a lábon van, a lágyékhajlatban jelentkeznek a csomók. A megnagyobbodott nyirokcsomók a betegek döntő többségében egyetlen régiót érintenek. Rendszerint tömöttek és fájdalmasak. A betegek egy részében általános, fertőzésre utaló tünetek is felléphetnek, mint pl. fejfájás, láz. A nyirokcsomó-megnagyobbodás hónapokig fennállhat, majd magától megszűnik, de az esetek körülbelül egyötödében 6 hónapon túl is megfigyelhető. Az érintett nyirokcsomók gennyes beolvadása ritkán fordul elő.

A betegség néha túlterjed a regionális nyirokcsomókon, okozhat megmagyarázhatatlan lázas állapotot. Ritkán agyvelőgyulladás vagy a hasi nyirokcsomók érintettsége miatt kialakuló, ún. heveny hasi kórkép is kialakulhat.


ikonográfia

1-Kisebbzett,felülfertőzöt macskakarmolási hegg2-Macskakarmolás után kialakuló nyirokcsomó megnagyobbodás3-A bőr felületén észlelhtő behatolási kapu és a nyirokcsomó duzzanat4-Az 5-dik újj bőrén észlelhető behatolási kapu5-Az arc bőrén keletkezett behatolási kapu6-Idem7-A kézhát bőrén észlelhető karmolások

8-Behatolási kapu a kézháton


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése