Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 12., hétfő

NAPFÉNY OKOZTA KERATÓZIS

Napfény okozta keratózis
A napfény okozta (aktinikus) keratózisok olyan léziók, amelyeket erős napsugárzásnak tartósan kitett bőrfelületeken figyelhetünk meg. Általában kis pirosas vagy barnás foltok a bőrön, gyakran hámló felszínűek. Ujjbeggyel megérintve érdes tapintásúak. Bizonyos esetekben vastag hámosodást vagy szarusodást mutatnak. A leggyakrabban az arcon, a mellkason, a kézháton, a füleken (férfiaknál) és a fejbőrön (kopaszodó férfiaknál) alakul ki. 

Azokon a világos bőrű egyének, akiknek bőre hosszú éveken át ki volt téve a nap UV-sugarainak (például a szabadban dolgoztak vagy napfényes országokban éltek), nagyobb eséllyel fejlődik ki napfény okozta keratózis. Olyan területeken alakul ki, ahol a bőr helyi immunrendszere legyengült és már nem tudja tovább helyreállítani a tartós UV-sugárzás okozta sejtkárosodást.

A napfény okozta keratózist általában rákmegelőző képletként tartják számon, és potencálisan spinaliómává fejlődhet. Ezért kezelésük szükséges.

Az önmagukban álló léziókat (1., 2., 3.,  képek) gyakran folyékony nitrogén spray-vel kezelik, fagyasztással pusztítják el az elváltozott sejteket.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-











#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése