Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 2., péntek

AZ ÓTVAR/IMPETIGO/ HÓLYAGOS ÉS NEM HÓLYAGOS FORMÁJA

Mézsárga pörk fertőz a gyerekarcon
Az ótvar, latinul impetigo, felületes, nagyon fertőző bőrbetegség. Alapvetően kétféle formája fordul elő, attól függően, hogy Streptococcus, vagy Staphylococcus nevű baktérium okozza: a nem hólyagos, illetve a hólyagos.


A nem hólyagos forma leggyakrabban kisgyermeknél fordul elő, de másodlagos jelenségként (pl. sebek elfertőződésének következtében) bármely életkorban kialakulhat. A betegség rendkívül fertőző, általában egy többgyermekes család minden kiskorú tagja el szokta kapni, óvodákban, bölcsődékben járványszerű méretet ölthet.

Milyen klinikai tünetekkel jár? 
1-2 mm átmérőjű, vörös, tapintható jelenség, mely nedvedző, a hámhiányos területen mézsárga pörkkel fedett. Kisméretű hólyagcsa itt is gyakran kialakul. A pörkök kezelés nélkül folyamatosan újraképződnek. Leggyakrabban a kéz, az orr, száj körül jelennek meg a tünetek. 

A hólyagos típus gyakrabban alakul ki csecsemőknél, de a meleg nyári hónapokban kisgyermekeknél sem ritka jelenség. Kialakulásában a Staphyloccus által termelt két anyagnak van jelentős szerepe (exfoliatin A és B), melyek a bőr legfelső rétegében „lyukat” képeznek, így az elemelkedik az alapjától, kialakítva a hólyagot. Itt a klinikai tünet a vörös alapon megjelenő feszes falú hólyag, mely könnyen összetéveszthető más, súlyosabb betegséggel. Leggyakoribb előfordulási helye az arc, illetve a végtagok. A hólyagok később megnyílnak, de a másik formára oly nagyon jellemző vaskos, mézsárga pörk itt csak ritkán alakul ki.

Mit tehetünk? 
Leginkább helyileg kezeljük, de súlyos esetben antibiotikum adása is szóba jön. A legfontosabb teendő, hogy a pörköket eltávolítsuk, megakadályozva ezáltal a baktériumok vég nélküli szaporodását. A pörkök eltávolításának legjobb módja a Neomagnolos borogatás. Ezután fertőtlenítő ecsetelőt alkalmazunk (pl. merbromin), majd antiszeptikus kenőccsel vékonyan be kell kenni az érintett területet. Ezt naponta háromszor jó elvégezni ahhoz, hogy mihamarabb megszabaduljunk a fertőzéstől és csemeténk ismét járhasson óvodába, bölcsődébe.

IKONOGRÁFIA

1-Pörkös ótvar/sztreptokokkusz okozza/

2-Idem3-Idem4-Hólyagos ótvar/sztafilokokkusz okozza/5-Idem

6-Idem7-Idem8-Idem-9-Idem


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése