Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 18., vasárnap

A LÉPNAGYOBBODÁS OKAI



A lépmegnagyobbodás okai

 Terjedelmében ritkán észlelhető lépmegnagyobbodás

 A lépmegnagyobbodás az alábbi fő okokra vezethető vissza
Az immunrendszernek fokozott a működése fertőzéses megbetegedések idején. A lép védekező szerepe, a nagy mennyiségű és/vagy nagy immunogenitású kórokozó miatt nagy terhelésnek van kitéve (bakteriális szepszis, mononucleosis, infektív endocarditis, tuberculosis, stb.). Ritka esetekben a lépben fennakadt gennykeltő baktériumok tályog kialakulását okozhatják, mely szintén a lép méretének megnövekedéséhez vezet.
Különleges kórokozók nagyon gyakran okoznak splenomegaliát (berylliosis, schistosomiasis, histoplasmosis, leischmaniasis, malária). Az autoimmun betegségek hátterében álló fokozott immunválasz, szintén a lép megnagyobbodásához vezethet.
Fokozott vörösvértest destrukció a vörösvértestek már említett eltérései miatt alakulhat ki. Ennek hátterében állhatnak: anaemiák, spherocytosis, thalasszémiák, limfómák, immun trombocytaemiás purpura, myeloproliferatív betegségek. Fokozott vértárolás akkor alakul ki a lépben, ha a szervezet keringésrendszere károsodott, elsősorban a szív pumpafunkciójának romlása miatt, például pangásos szívelégtelenségben. Mivel azonban a lép és a máj vérkeringés anatómiailag szoros kapcsolatban áll, ezért a máj betegségei is okozhatnak splenomegaliát, például portális hypertensio, májcirrózis, Budd-Chiari szindróma, vírusos és egyéb eredetű májgyulladás esetén. A vér lépből való eltávozása a lép elvezető vénájának elzáródása, trombózisa esetén akadályozott, így alakítva ki a szerv megnagyobbodását.
A lép állományának infiltratív betegségei esetében magának a lép szerkezetének a változása következik be, például sarcoidosis, tárolási betegségek, amyloidosis következtében. A makrofágok az érintett helyeken felszaporodnak, hogy az idegen anyagot eltávolítsák. A kóros szerkezetű anyagok és a makrofágok együttes jelenléte a szerv méretének növekedéséhez vezet.
 Nem csak a vérképzőrendszer, hanem bármely más szerv rosszindulatú betegségei okozhatnak splenomegaliát, akár áttétek kialakulása következtében. A lép megnagyobbodása bizonytalan tünetekkel járhat, de lehet akár tünetmentes is. Amikor az alapbetegség jelein kívül, a splenomegalia csak mellékleletként kerül felismerésre. Ugyanakkor az is előfordul, hogy rutin kivizsgálás alkalmával, fedezi fel a vizsgáló orvos a splenomegaliát, és így derül fény az egyébként tüneteket – még – nem okozós alapbetegségre. Ha maga a lépmegnagyobbodás tüneteket okoz, legtöbbször a beteg bizonytalan eredetű, nehezen meghatározható hasi fájdalomra panaszkodik, amely esetenként a bal vállba sugárzik.
 Kevésbé jellemző a haskörfogat megnövekedése és az étkezés közben jelentkező korai jóllakottságérzés (a lép nyomja a gyomrot, ami által kevesebb mennyiségű étel befogadására képes). Ez utóbbiak inkább a nagyobb mértékű megnagyobbodásból származhatnak, leginkább sovány betegek esetében.

 Hogyan diagnosztizálható a lépmegnagyobbodás? Hogyan erősítsük immunrendszerünket? Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani
A lépmegnagyobbodás fizikális diagnosztikai, és képalkotó módszerekkel állapítható meg. A vizsgáló orvos a has betapintása során, kezével ellenőrzi a lép nagyságát. A lágyrészek vizsgálatára szolgáló képalkotók, mint az ultrahang, a mágneses rezonanciás és computertomographiás vizsgálat is, érzékenyen jelzi a lép nagyságát. Izotópos vizsgálattal indirekt vizsgálható a splenomegalia: izotóppal jelzett vörösvértestek feldúsulásából, anatómiai elhelyezkedéséből lehet a lép nagyságára következtetni.
 A háttérben álló betegség feltérképezéséhez minden esetben laboratóriumi vizsgálat szükséges, ahol a levett vérből teljes analízis történik (vérkép, kémia, gyulladásos markerek).
 A gyanítható alapbetegség határozza meg a további kivizsgálási tervet, amely tartalmazni fog képalkotó vizsgálatokat, szükség esetén rosszindulatú megbetegedés gyanújakor biopsziát is a lépből, illetve a feltételezett vagy már képalkotókkal igazolt érintett szervekből. Speciális esetekben angiographia is szükséges lehet.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/hematologiai_betegseg/5398/lepmegnagyobbodas-splenomegalia

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése