Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 15., csütörtök

TÜNETEK AMIKET A SZÜLŐK IS ÉSZLELHETNEK AZ ÚJSZÜLÖTTEK ÉS CSECSEMŐK TÜDŐGYULLADÁSÁNAK FELISMERÉSÉBEN.



TÜNETEK AMIKET A SZÜLŐK IS ÉSZLELHETNEK AZ ÚJSZÜLÖTTEK ÉS CSECSEMŐK TÜDŐGYULLADÁSÁNAK  FELISMERÉSÉBEN.


Az őszi, téli hónapokban a nyirkos, hideg időnek köszönhetően támadásba lendülnek a különféle légúti megbetegedéseket előidéző kórokozók. A közösségben lévő gyermekeknél szinte elkerülhetetlenek a légúti fertőzések, melyek elsősorban a kicsik kevésbé érett immunrendszerének tulajdoníthatók. A legtöbben viszonylag enyhe panaszokkal átvészelik a fertőzést, de van, akinél súlyosabb megbetegedés alakul ki mint például a tüdőgyulladás..

A tüdőgyulladás főként újjszülötteknél és csecsemőknél esetenként nehezen diagnosztizálható, mivel csak egy-két nem specifikus tünet utal rá./pl-láz nélküli tüdőgyulladások/

Ha a gyermekben tüdőgyulladás alakul ki, a betegség jelei és tünetei az életkorától függnek, valamint a kórokozó típusától (tehát hogy baktérium vagy vírus), és a kialakult fertőzés súlyossági fokától is.
A gyermekkori tüdőgyulladás legjellemzőbb jele a köhögés és a gyorsabb légzés. A gyermek jelezheti, hogy légzési nehézséggel küzd pl. az orrszárnyi légzés,/az orrszárnyak jellegzete mozgása ,az ún. kilégzési szörtyzörej, és a hasi- és nyakizmok kisegítő mozgása a belégzés alkalmával.
Egyéb általánosabb jelek és tünetek: általános elesettség érzése, nyugtalanság,ingerlékenység láz,étvágytalanság. Esetenként kialakulhat hasi fájdalom, hányinger, hányás (főként a köhögést követően). Az orvosi diagnózis alapjai: a tünetek, a gyermek fizikális vizsgálata és a mellkasröntgen.

A tüdőgyulladást rendszerint a fizikai jellemzők és a mellkasröntgen együttes értelmezése alapján diagnosztizálják A betegséget kiváltó kórokozót azonban nehéz meghatározni, mivel nincs olyan teszt, amellyel egyértelműen megállapítható lenne, hogy a betegség bakteriális eredetű vagy sem.
 Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint gyermekeknél a tüdőgyulladás megállapítása klinikailag köhögés vagy nehézkes és szapora légzés, mellkasi vagy bordaív alatti behúzódás vagy csökkent mértékű tudatállapot jelenléte alapján történik. Szapora légzési sebességről beszélünk, ha a percenkénti légzésszám 2 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél 60 felett van, 2 hónapos és 1 éves kor közötti csecsemőknél 50 felett, illetve az 1 és 5 éves kor közötti gyermekeknél 40 felett. Pontosabb lehet a diagnózis a gyermekek esetében, ha a mellkasi zörejek sztetoszkópos meghallgatásán túl a fokozott légzésszámot és a gyengült mellkasi behúzódásokat is tekintetbe veszik
Fizikális vizsgálat során a betegségre jellemző kopogtatási illetve hallgatózási eltérés észlelhető. Szerencsére a tüdőgyulladás nagy része csak mérsékelt tünetekkel jár, a súlyos formák ritkábbak, ezeket gyakran a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza.
. A tüdőgyulladásra jellemző fizikális leletek  olykor hiányoznak, vagy az eltérések szegényesek.
főként újszülötteknél,csecsemőknél.

Amik azonban állandó tüneteknek bizonyulnak a következők-

-Köhögés

-Gyorsabb kégzésszám

- A hasi- és nyakizmok különböző mértékü kisegítő mozgása a belégzés alkalmával
- Általános elesettség , étvágyialanság, nyugtalanság,ingerlékenység láz,

Minden köhögő újszülött vagy csecsemő orvosi ellátást igényel !!!  

A tüdőgyulladás kivizsgálásához tartozik még a mellkasi röntgenfelvétel, illetve a különböző laboratóriumi vizsgálatok. Oki diagnózisra, a kórokozó kimutatására törekszünk. Ez tenyésztéses vizsgálattal lehetséges, melynek előnye, hogy nemcsak a kórokozót mutatja ki, hanem lehetővé teszi a baktériumok gyógyszerérzékenységének meghatározását, és így a beteg "célzott" kezelését.



 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése