Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. január 4., vasárnap

HEVENY NYIROKÉRGYULLADÁS

Heveny nyirokérgyulladás

A heveny nyirokérgyulladás (akut limfangitisz) egy vagy több nyirokér gyulladása, amit általában sztreptokokkusz fertőzés okoz.

A sztreptokokkusz baktériumok általában a karon, illetve a lábon lévő karcoláson vagy sérülésen keresztül jutnak a nyirokerekbe. Gyakran a bőr, és a közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetek gyulladása (cellulitisz, orbánc) Lásd mégterjed rá a nyirokerekre. Olykor sztafilokokkuszok vagy más baktériumok felelősek a kialakulásáért.
Vörös, szabálytalan, meleg és érzékeny csíkok válnak láthatóvá az érintett kar vagy láb bőre alatt. A csíkok általában a fertőzött terület felől terjednek a nyirokcsomók csoportja felé, amelyek például az ágyékban vagy a hónaljban vannak. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, és érzékennyé válnak.
Gyakori tünetek a láz, a hidegrázás, a gyors szívverés és a fejfájás. Ezek a tünetek olykor a vörös csíkok keletkezése előtt megjelennek. A fertőzés átterjedése a nyirokrendszerből a keringésre az egész szervezet fertőzéséhez vezethet, gyakran ijesztő gyorsasággal. A fertőzött nyirokér felett elhelyezkedő bőr és szövetek begyulladnak. Ritkán fekélyek alakulnak ki.
A diagnózist a tünetek alapján állítják fel. A vérvizsgálat általában azt mutatja, hogy megemelkedett a fehérvérsejtek száma, a fertőzés legyőzése érdekében. A kórokozó kimutatása bonyolult lehet, hacsak nem terjedt át a keringésre, vagy nincs az érintett terület közelében seb, ahonnan genny vehető vizsgálatra.
A betegek többsége a sztafilokokkuszokat és a sztreptokokkuszokat elpusztító antibiotikumok hatására - ilyen például a dikloxacillin, nafcillin vagy oxacillin - gyorsan gyógyul.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése