Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 3., szombat

Nyári balesetek és megelőzésük

Nyári balesetek és megelőzésük


A nyár beköszöntével beköszöntött a véletlen balesetek időszaka is, hiszen gyermekeink számos veszélynek vannak kitéve a szabadban. Ezeknek a veszélyforrásoknak ismertetése lehetőséget ad a véletlen balesetek elkerülésére.
Számos vidám percet szerzett már mindenkinek a rajzfilmek kertésze, aki gereblyére lépett. Holott a szanaszét hagyott és a fűben láthatatlanná vált szerszámok minden évben súlyos láb és kevésbé súlyos fejsérüléseket okoznak. Az igazi veszélyt azonban mégis az jelenti, hogy a szerszámok földdel szennyezettek, ezért nem csak a mély seb, hanem a fertőzésveszély is jelentős.
A komikumba illő, véletlen balesetek megelőzésének egyetlen hatásos módja, ha a kerti szerszámokat minden munkavégzés után a helyükre tesszük. Ott, ahol csecsemő, kisgyermek van a családban, a kerti munkákat (fűnyírás, fű gereblyézése, kapálás…) lehetőség szerint a kora reggeli órákba végezzük, amikor csemetéink még alszanak, vagy a reggeli kötelező rutinon esnek át.
Ha már megtörtént a baj? Gyors megnyugtatás után forduljunk orvoshoz. A kisebbnek, banálisabbnak tűnő sérüléseket sokan házilagosan próbálják kezelni, s ahelyett, hogy egy-két öltéssel vagy szakszerű fertőtlenítéssel időben megúsznák a komoly vérmérgezést és hosszadalmas terápiát, nem ritkán a maradandó károsodást kockáztatják. Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, mert a földdel szennyezett szerszám mélyre juttathatja a földdel keveredett kórokozókat.
hirdetés 
A tavaszi-nyári hónapok jellegzetes balesetforrása a permetezés is. A méreganyag belégzés útján, illetve bőrön át kerülhet a szervezetbe. Szintén fontos szabály, hogy permetezést a kora reggeli órákban, vagy este végezzünk, amikor gyermekeink még/már nem tartózkodnak a kert közelébe. A vegyszeres ruhát azonnal mossuk ki és alapos fürdés után a kádat is fertőtlenítsük, hogy véletlenül se maradjon vegyszermaradék a környezetünkbe.
Mégis, a legtöbb vegyszermérgezés tárolási hibából adódik, például üdítős, vagy ásványvizes üvegbe töltik a megmaradt permetleveket, egyéb oldószereket, mérgeket. Az előhagyott pille-palack gyermekeink kíváncsiságát felkelti és egy óvatlan pillanatban ráhúzhatnak az üvegre.
Az sem ritka, hogy a gyerekek kóstolják meg a nekik tetsző növényeket, virágokat, vagy éppen a felnőttek tévesztik össze azokat, gyógynövénynek hiszik a mérgezőt. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt és vitessük a gyermeket a legközelebbi toxikológiai vagy belgyógyászati osztályra.
hirdetés
Fés
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése