Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 27., kedd

Mindent a bőr sérüléseinek gyógyulásáról!



Mindent a bőr sérüléseinek gyógyulásáról!
Bőrünket sokféle sérülés érheti: megvághatjuk, megéget­hetjük, keletkezhet rajta pattanás, horzsolás, vagy akár műtéti vágás. A sérülést követően csodálatos gyógyulási fo­lyamat megy végbe: a papírlap vágta seb többnyire már más­napra elmúlik, a játszótéri horzsolások pedig titokban, a var mögött megbújva gyógyulnak be. Van, amikor egyik-másik seb lassabban gyógyul, de azt tapasztaljuk, hogy leg­többünk térdén alig hagytak maradandó nyomot gyermek­korunk cifra horzsolásai. Ahhoz, hogy ez a regenerációs folyamat kielégítően és gyorsan mehessen végbe, szerveze­tünknek számos tápanyagra van szüksége.
Hogyan gyógyul be a seb?
Ha a bőr megsérül, a hámréteg sejtjei leválnak „talapzatuk­ról”, és a sérült rész felszínére vándorolnak. A sejtvándor­lás egészen addig tart, amíg a sejtek teljesen be nem fedik a nyílást. Amikor a sejtek hozzájuk hasonló sejtekkel találkoz­nak, szervezetünk jelt ad a vándorlás befejezésére.
Amikor te­hát a sejtek teljesen befedik a sebet, a migráció automatiku­san leáll. Eközben más sejtek osztódni kezdenek, és az eltávo­zott sejteket helyettesítendő, azok helyébe lépnek. Végül az új bőrfelületet kialakító sejtek indulnak osztódásnak, hogy az új felszín megvastagodjon.

Nyílt sebnél mindenképp sebtapaszt kell használni!
Ha azonban a sérülés mélyebbre hatol, a folyamat bo­nyolultabbá válik. Az első lépés a gyulladás. Ennek célja az, hogy több vér áramoljon a sérült területre, így a vér a bőrbe került mindenféle kórokozót és idegen testet elszállít az el­halt sejtekkel együtt. Ebben a fázisban vérrögök is kelet­keznek a szétnyílt terület körül, hogy azt laza szegéllyel zár­ják le.
A duzzanat és a gyulladás abban is segít szervezetünk­nek, hogy gyorsabban a helyszínre jussanak az immunsejtek. Ezek azután mindenféle kórokozót és egyéb sejtet bekebe­leznek, így segítve a rögösödést. A rögből var lesz. A var beta­karja a sebet, így az alatta levő sejtek szabadon közlekedhet­nek a szétnyílt bőrfelületen, és zavartalanul folyhat a gyógy­ulási folyamat.
A következő fázisban intenzív osztódásnak indulnak a sejtek, így a sérült véredények újraépülnek, és kollagénros­tok keletkeznek. Amikor a var alatti hámréteg normál vastagságúra növekszik, a var leesik. A seb helyén heg marad­hat. Ha a heg túlnyúlik az eredeti bőrsérülésen, kelőid heg­nek nevezzük. A normál szövet és a heg szövete közt az a kü­lönbség, hogy a heg több kollagént tartalmaz.
Mitől függ a sebgyógyulás gyorsasága?

Sebtapasz megakadályozza a seb elfertőződését!
Sebeink meglehetős gyorsasággal gyógyulnak. Gondoljuk csak meg, milyen bonyolult folyamat a sebgyógyulás, és még­is milyen hamar végbemegy. Természetesen minél kiterjed­tebb és mélyebb a seb, annál lassabban gyógyul be. Ugyanak­kor más tényezők is befolyásolják a bőrsejtek osztódásának sebességét és a sebgyógyulást: a sejtosztódás folyamata élet­korunk előrehaladtával lassul, ugyanakkor táplálkozásunk is fontos szerepet tölt be a folyamatban. A sebgyógyulás ugyanis növekedési és regenerálódási folyamat, amihez szervezetünknek tápanyagokra van szüksége.
A sérült bőr számára nélkülözhetetlen, hogy szerveze­tünk új sejteket és kollagénrostokat tudjon előállítani. Mint minden más testi funkciónk egészséges működéséhez, ehhez a folyamathoz is számos tápanyagra van szükségünk. A leg­fontosabbak a következők:
  • C-vitamin – antioxidáns; a kollagén-termeléshez szükséges
  • Cink – nélkülözhetetlen az új sejtek kialakulásához
  • E-vitamin – antioxidáns; csökkenti a gyulladást és mér­sékli a hegesedést
  • A-vitamin – antioxidáns; nélkülözhetetlen a bőr növeke­déséhez és gyógyulásához
  • B-vitamin komplex, különösen a B6-vitamin – az új sejtek kialakulásához szükséges
Sebkezelés egyszerűen!
A gyors sebgyógyulás érdekében igen fontos tehát egész­ségesen étkeznünk. A folyamathoz hozzájárulhatunk azzal, ha E-vitamin-olajat vagy aloe vera gélt cseppentünk a sérült bőrfelületre, így gyorsabb lesz a sebgyógyulás, csökken a gyulladás mérté­ke, és mérséklődik a hegesedés. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén is kiváló gyulladáscsökkentő. Sebkezelé­si célra a legjobb higítatlan E-vitamin-olajat alkalmaznunk. Ha nem tudunk üvegben vagy ecsetelő formájában hozzá­jutni, nyissunk szét egy kapszulát. Semmiképp se alkalmaz­zuk az E-vitamint krém formájában, mivel ezek más anyago­kat is tartalmaznak.

Sebkezelés egyszerűen!
Ha fertőzés jeleit tapasztaljuk, meleg vízben hígított tea­faolajat csepegtessünk a sebre, vagy mossuk le vele óvato­san a sérült felületet. így hatékony védelmet biztosítunk bőrünk számára a kórokozókkal szemben. A fertőzés elke­rülése végett a sebet alaposan be kell fedni, legalábbis a sé­rülést követő kezdeti időszakban. Ha komolyabb égési sérülést szenvedtünk vagy mély vágott sebünk van, fordul­junk orvoshoz, különösen ha a seb lassan gyógyul.
Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy a gotu kola nevű növény (Centella aslatica) a műtéti hegektől a fekélyeken át a felszíni sebekig számos sérülés gyógyulási folyamatát gyorsítja. A gotu kola hatóanyagai a triterpének, melyeket ázsiai savnak és aziatikozidnak is neveznek.
Ezek a vegyületek a bőr mélyén elhelyezkedő struktúrá­kat serkentve segítik elő a kollagén termelést, és így hozzá­járulnak a kötőszövet gyógyulásához. Emellett serkentik a sérült terület véráramlását is. Szabványosított terméket vásároljunk, amely 70% triterpént tartalmaz, és alkalmazzuk naponta háromszor 30 mg mennyiségben.
Égési sérülések kezelése
Gyerekeknél különösen fontos a sebkezelés és a felszerelés!
Az égési sérülés kezelése valójában azonos bármely más sebé­vel, vagyis azonos tápanyagokat és ellátást igényel. Életem leg­gyorsabban begyógyuló égési sérülését Laoszban szereztem egy motorbaleset során. Leestem a motoromról, majd megálltam a legközelebbi faluban, hogy egyek pár falatot, és hogy kérjek egy kis jeget a sebemre. A fogadós eltűnt, majd kisvártatva egy frissen vágott aloe vera levéllel tért vissza.
A hűs nedvvel be­dörzsöltem a sebet. Nagyon jól esett. A következő napokban megismételtem a kezelést, és legnagyobb meglepetésemre a seb hamarosan begyógyult, ráadásul semmiféle heget nem ha­gyott maga után. Azóta tartok otthon aloe vera növényt, meg egy tubus aloe vera gélt is, mindenféle bőrproblémára – nem csak égési sérülésre vagy vágott sebre.
Természetesen súlyosabb égési sérüléssel forduljunk azon­nal orvoshoz!
Összegezve a következőket tehetjük a sebgyógyulás meggyorsítá­sa érdekében:
  • A fertőzések elkerülése végett tisztítsuk meg a sebet vagy égési sérülést, és fedjük be.
  • Gondoskodjunk megfelelő tápanyagbevitelről: étkezzünk egész­ségesen és szedjünk étrend-kiegészítőt.
  • Alkalmazzunk a sebre aloe vera gélt és/vagy E-vitamin olajat, így felgyorsíthatjuk a sebgyógyulást, és a mérsékelhetjük a he-gesedést.
  • Fogyasszunk naponta háromszor 30 mg szabványosított (70%-os töménységű) gotukola-kivonatot.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése