Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 19., hétfő

Állandósult családi veszekedések

Állandósult családi veszekedések

„Hát ezeknek a veszekedéseknek már sosem lesz vége?”
„Azt hiszed, mindig neked van igazad?”

Gyakori és elhatalmasodó veszekedések, a problémák meg nem beszélése, vagy azok kerülése, érdektelenség a többi családtag irányába, folyamatos feszült családi légkör, család „fekete báránya”.
Állandósult családi veszekedésekről akkor beszélünk, ha a családi konfliktusok olyan gyakran és olyan hosszú ideje állnak fenn, hogy az már teljes mértékben beépült a család mindennapi működésébe:
  • bármilyen apró probléma/konfliktus óriási veszekedést eredményez,
  • a családtagok már veszekedve/sértődve/agresszívan szólnak a másikhoz,
  • látszólag ok nélküli veszekedés,
  • provokatív viselkedés,
  • a családtagok nem keresik egymás társaságát, vagy rosszul érzik magukat a családban,
  • homályba vész annak ideje mióta vannak rendszeres konfliktusok.
Rendszerint egy családban a gyermekek azok, akik a legkevésbé képesek hosszútávon elviselni az állandó feszültséget, így legtöbbször a család a gyermek(ek)kel kapcsolatos problémák miatt jelentkezik. A probléma körüljárásakor azonban egyre inkább bontakozik ki egy folyamatosan konfliktusokban élő család képe.
A családterápiás rendszerszemlélet szerint minden család egyensúlyra törekszik. Még akkor is, ha ez az egyensúly nem kielégítő mindenki számára, vagy megbetegítő. A veszekedések állandósulása azt jelenti, hogy a család csak úgy tud egyensúlyban maradni, ha állandó konfliktusok vannak benne. Ennek okai igen változatosak lehetnek:
  • az állandó konfliktusok valamilyen nagyobb problémáról terelik el a figyelmet,
  • nincs minta arra, hogyan lehet harmonikusan élni egy családban (a szülők családjaiban ugyancsak állandó konfliktusok voltak),
  • valamilyen korábbi konfliktus megoldatlanságának elhúzódása és általánosulása,
  • ki nem mondott igények hosszú ideig való mellőzése.
Az állandósult veszekedések megszüntetéséhez fontos annak a feltárása, hogy miképpen működött azt megelőzően a család, ki hogyan járult ahhoz hozzá, hogy elkerülték az örökös veszekedéseket, miképpen oldották meg jól a problémáikat. Minden családnál máshol vannak azok a fordulópontok, ahol a családi működés egyre terheltebb lesz konfliktusokkal.
Amennyiben úgy érzi partnerével, családjával kapcsolatos problémái sosem fognak megoldódni bármennyire is próbálkoznak, kérem, forduljon hozzánk bizalommal. A családi problémák mellőzése, vagy megoldatlansága hosszú távon a párkapcsolat és a családi élet felbomlásához vezethetnek.
Egy szakember segítségével azonban feltárhatóak az okok, és megtalálhatóak azok az új lehetőségek, amik valóban segítenek családjuk harmonikusabb együttélésében. Ennek segítségével elérheti azt, hogy együttműködni képes családban élhessen, ahol mindenki harmonikusan és boldogan él együtt. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése