Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 23., péntek

Szexualitásról felelősségteljesen



Szexualitásról felelősségteljesen

Mikor kell beszélni a szexualitásról a gyerekkel? Otthon beszéljük meg, vagy bízzuk szakemberekre? Hogyan válhat beszélgetés tárgyává a téma anélkül, hogy megsértenénk egymás intimitását? Milyen a megfelelő szexuális felvilágosítás? Hargita megyében kihez fordulhatunk a megfelelő segítségért ennek eldöntéséhez?
Többek között erről kérdeztük Kui Enikő pszichológust, a Hargita Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központ alkalmazottját, majd kikértük serdülőkorban lévő fiatalok szüleinek véleményét is.

– Többféle lehetőséget tudunk biztosítani az érdeklődők számára: igényelhetik a felvilágosítás témáját boncolgató csoportos foglalkozást, vagy meghívhatják szakembereinket előadást tartani egy tematikus órán belül – vázolta Kui Enikő, aki azt is elárulta portálunknak, hogy a csoportos foglalkozásokat nagyon ritkán igénylik, viszont rengetegen élnek a másik lehetőséggel: tavaly több mint 315 tematikus tanórát tartottak Hargita megyében szexuális felvilágosítás témakörében.

Vágyaktól az emberkereskedelemig
– A szexuális felvilágosítás nagyon tág téma, amint teret adunk a gyerekeknek a kérdezésre, kiderül, mennyi minden kapcsolódik lazán hozzá.
Az együttlét pszichológiai háttere mellett szóba került már a vágyak, álmok mibenléte is, a férfi és a nő közötti testi és lelki különbségek, az interneten megjelenő tartalmak csapdái, a Facebookon történő adatmegosztás, a szexuális bántalmazás, az emberkereskedelem. Egy ilyen összetett téma esetében nem szabad annyival maradni, hogy figyelmeztetjük őket a védekezésre – figyelmeztetett a pszichológus.
A felvilágosítás folyamatában azonban nem elhanyagolandó a szülő szerepe sem.
– Sokan kínosnak élik meg a szexualitásról való beszélgetést, pedig egy nyugodt, meghitt pillanatban ugyanúgy rá lehet kérdezni a gyereknél néhány dologra ezzel a témával kapcsolatosan, mint bármely más megbeszélnivaló kapcsán. Ha megvan a bizalmi kapcsolat, nem szabad félni attól, hogy beszéljünk erről. Időről időre rá kell kérdezni, hogy mi történik körülötte, hogy érzi magát, milyen változásokat érzékel maga körül. Elővigyázatosságból, a zaklatások elkerülése érdekében azt sem árt kipuhatolni, hogy valaki viselkedett-e szokatlanul a környezetében, zavarták-e meg a privát szféráját.
Megközelítőleg tíz évvel hamarabb kerülnek szexuális jellegű tartalom közelébe a gyerekek, mint az előző generációk. Gyerekként nem tudják feldolgozni azt, amit látnak, egymás között beszélgetnek róla, de gyakran nem mernek felnőttet megrohamozni kérdéseikkel. Általában a pedagógus az első, aki észreveszi, ha ilyesmi történik, mert a nap hangsúlyos részében ő van a gyerekekkel, de a szülő feladata, hogy megbeszélje a gyerekkel, hogy ő egyénileg hogyan élte ezt meg, mert különben komoly traumát okozhat. Ha a szülő felkeres egy tanácsadót, a gyerek életkorától függően rengeteg olyan mesét, oktató jellegű videót tudunk ajánlani, ami elmondja azt, amit a szülő nem tud; ha együtt nézik meg, az is jobb a kínos hallgatásnál – tudtuk meg a tanácsadótól.
„A nevelés része kellene legyen”
– Amíg a gyermek kíváncsi, és nem fél ilyen témában kérdezni, addig lenne kötelességünk őszinte és értelmes válaszokat adni. Az a baj, hogy nem vagyunk képesek erre: mi is a gólyamesét kaptuk, és ezt adjuk tovább. Kényelmetlen válaszolni, ezért mérgesen vagy viccelődve próbáljuk elkerülni a témát, így egy idő után a gyermek nem mer kérdezni, inkább a társaitól érdeklődik. Elsősorban a szülő dolga lenne az, hogy elnyerje és megtartsa gyermeke bizalmát, és belássa, hogy legalább olyan fontos ez a téma, mint az udvariassági szabályok. Nem védekezhetünk tovább azzal, hogy „nekünk se mondta el annak idején senki”. Sokat változott a világ, ezt a második gyermekemnél vettem észre, amikor 10-11 éves volt, hogy számolni kell az internettel is. Ha valamire nem tudunk válaszolni a gyermeknek, válaszol a Google. Minden kiderül, amit addig elhallgattunk. És rengeteg választ kap, szűretlen, ömlesztett válaszokat, képeket, amelyekkel nem tud mit kezdeni. Ez a legrosszabb.
A nagyobb lányom osztályfőnöke kért fel egy előadót, aki hetente, osztályfőnöki órák helyett tartott „házasságra előkészítő kurzust”. Nem tudom, mi hangzott el ott, de a füzetet láttam: főleg tiszteletre, keresztény magatartásra nevelte őket, arra, hogy mind a nő, mind a férfi érték, kincs, a gyermek születése pedig a legszentebb, legnagyobb esemény egy pár életében – részletezte Csilla, egy 18 és egy 23 éves lány édesanyja.
A kétgyermekes édesanya szerint – hála az interneten fellelhető információk sokaságának – már nem arra kell figyelmeztetni a fiatalokat, hogy védekezzenek, inkább az együttlét lelki oldalát kell kihangsúlyozni.
– Azt tartom a legfontosabbnak, hogy megtanítsák a fiataloknak, hogy vigyázzanak egymásra és magukra. Ne menjenek bele alkalmi kapcsolatokba, ne feküdjenek le részegen egymással, egyáltalán minden olyan helyzetet kerüljenek, amelyben véletlenül teherbe eshetnek. Ne tartsák megoldásnak a terhesség megszakítását: az egész életüket tönkreteheti. Tanuljanak meg úgy összejönni és úgy szakítani, hogy ne bántsák egymást, és ne menjen el a kedvük a kapcsolatoktól, a családalapítástól – hangsúlyozta Véli Csilla.

„Minél hamarabb beszélünk róla, annál jobb”
Az előző megszólalóhoz hasonlóan vélekedik Veronika.
– A kisebbik gyerekem 12 éves, és úgy érzem, hogy ha most fognánk neki a felvilágosításnak, el lennénk késve. Minél hamarabb beszélünk az alapvető, korukhoz illő kérdések kapcsán, annál jobb. Szükség lenne arra, hogy az iskolapszichológus olyan viszonyt tudjon kialakítani a gyerekekkel, hogy merjenek kérdezni olyasmit is, amire mi, szülők nem biztos, hogy megfelelően tudunk válaszolni. Nem lehet túl sokszor beszélni erről, hiszen olyan dologról van szó, ami befolyásolja a fiatal életét. A szakemberrel összedolgozva fel kellene készíteni a gyerekeinket arra, hogy észrevegyék: mi csak tanácsot adhatunk, a magánéletükért ők a felelősek, mindent kétszer gondoljanak meg – fejezte ki véleményét Veronika.
A szexuális felvilágosítás okozta problémák
2009–2012 között 90 ezer gyerek született tizenkilencedik életévét be nem töltött édesanyától. Ebből több mint háromezer anya 15 évnél fiatalabb.
2012-ben a legtöbb terhességmegszakítást a 10-14 közötti korosztály esetében Temes, Olt és Hargita megyében regisztrálták.
2010-es adat szerint Romániában a szexuálisan aktív 15–18 évesek több mint 60 százaléka soha nem használt semmilyen fogamzásgátlót.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése