Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 30., péntek

3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek



3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek

Amióta megtanultam írni és olvasni, azóta imádom mindkettőt. Alsós koromban, amikor meséket írtam, megízleltem, hogy az írás számomra flow-élmény, és utána tántoríthatatlan voltam: tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, ha nagy leszek. Szerencsére sikerült megvalósítanom az álmomat, melynek mostanra része lett a bien is! :)


Kezdetét vette a nyári szünet, ilyenkor a lurkók végre önfeledten élvezhetik a szabadidőt – igen ám, de a sok móka közepette sajnos gyakrabban fordulhatnak elő kisebb-nagyobb balesetek. A 3 leggyakoribbat gyűjtöttük most össze, és megmutatjuk, mik a legfontosabb teendők, ha bekövetkezett a baj!

Bicikli, roller okozta sérülések
A biciklis vagy rolleres balesetek sajnos elég gyakoriak, még akkor is, ha a gyermek már évek óta rutinos a kétkerekűk használatában. A legfontosabb, hogy a gyerkőc sose induljon útnak kerékpáros sisak nélkül.
OLVASD EL EZEKET IS!

Erre feltétlenül rá kell szoktatnunk már a kezdetektől, elmagyarázva neki, hogy egy esetleges esés esetén ez fogja megvédeni a fejét az ütődéstől.
A balesetek hátterében legtöbbször a túl gyors sebesség, a figyelmetlenség és a túlzott vagányság áll. Az is veszélyes lehet, ha egy biciklin ketten utaznak, hiszen ilyenkor a potyautas kalimpáló lába könnyen beakadhat a küllők közé, és ez súlyos sérülést, a bokaszalagok megnyúlását, súlyos esetben pedig akár csonttörést is okozhat.
Ha elesik a gyerkőc és sebes lesz a térde, a könyöke vagy a tenyere, de a sérülés csak a bőr felső rétegét érinti, akkor a sebet házilag is el tudjuk látni. Először folyó vízzel öblítsük le a seb környékét, de ne túl sokáig, mert a víz gátolja a véralvadást, így fokozhatja a vérzést. A tisztítás után fertőtlenítsük a sebet olyan fertőtlenítőszerrel, mely nem okoz sejtkárosodást. A fertőtlenítés után alkalmazzunk steril kötszerből készített nyomókötést. A súlyosabb, mélyebbre hatoló, esetleg erősen szennyezett sérülések esetén viszont orvos segítségét kell kérni!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése