Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 30., péntek

Töréssel, égéssel, zúzódással, agyrázkódással induló vakáció

Töréssel, égéssel, zúzódással, agyrázkódással induló vakáció



Tudott róla? Az egyéves kor fölötti gyermekek halálának legfőbb okozója nem valamilyen daganat, s nem is más, hanem a baleset. No persze nem mindegyik baleset végződik halállal, sőt, a gyermekkori sérülések 80 százaléka járóbeteg-rendelés keretében elláthatók. Minden kórházba kerülő gyermek 60 százaléka „balesetes”, minden ötödik végtagsérült, 15–20 százalék pedig koponyasérült, tudtuk meg a figyelemfelhívó adatokat dr. Farkas Tamástól, a B.-A.-Z. Megyei Kórház Gyermeksebészeti Osztályának főorvosától. Hosszú évek tapasztalata szerint két csúcsidőszakot jegyeznek, az egyik a vakáció, a másik az iskolakezdet.

Rossz kezdet

– A leginkább veszélyeztetett korosztály a 4–6 éveseké, akikben még nem igazán alakult ki a veszélyérzet, nem tökéletes a térlátásuk sem. Őket követik a 12 év körüliek, akik kiskamaszként próbálgatják, feszegetik a korlátaikat. Országos adatok szerint kétszer annyi gyermekbaleset történik a városokban, mint vidéken. Talán a falvakban jobban szem előtt vannak a gyerekek, s hamarabb megtapasztalják a veszélyforrásokat is. A legtöbb baleset kétharmad részben saját otthonában éri a gyermekeket, de bőven akad kerékpárbalesetet elszenvedett is – sorolta a főorvos. Elmondta, utóbbiak között sok olyan kisgyermek van, akinek a lábát a küllő kapta el, aminek gyakran törés a vége. Most is fekszik a kórházban egy kisfiú, akit a barátja vitt a vázon: nemcsak mély sebeket szerzett, de a sarok tájéka elhalt. A bicikli-, a gördeszkabalesetek, magasról történő ugrások, esések következménye gyakorta fejsérülés, agyrázkódás. Egy bent fekvő kerékpáros kislány akkorát esett, hogy a baleset körülményeire egyáltalán nem emlékszik.Nem látszik
– Ilyen esetben nem lehet azonnal következtetni a súlyosság fokára, hiszen a röntgen csak a csontok állapotát mutatja ki, lehet, hogy a baleset következtében eszméletlenné vált gyereknek hamarosan javul az állapota, míg a másnap kis szédüléssel jelentkezőről kiderülhet, hogy belső vérzést szenvedett, ami miatt meg is kell műteni. Most is fekszik nálunk egy ilyen kislány. Épp ezért fontos, hogy a balesetes gyermek kórházba kerüljön, ahol három napon keresztül megfigyeljük – hangsúlyozta dr. Farkas Tamás.

Az idő is tényező!

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a sérülést lehetőleg helyben el kell látni, amihez otthon sem árt készenlétben tartani elsősegély-dobozt (sokan kötözés nélküli vérző sebbel, fájdalomcsillapítás nélkül jelentkeznek az ambulancián). Ugyanilyen fontos, hogy hat órán belül orvosi ellátásban részesüljön a sérült, az időfaktor nagyban befolyásolja a beavatkozás sikerét, ha másnap jelentkeznek ellátásra, a seb már nem varrható be.
– Ilyentájt megszaporodnak a kutyás balesetek is – hívta fel a figyelmet a szakember. – És tévedés, hogy ezeket zömmel az utcán kóborló, utcára kiszabadult idegen ebek okozzák. Sokan nem gondolnak arra, hogy a nagy meleg a kutyákat is megviseli, ingerlékenyebbek, kiszámíthatatlanabbak. Több olyan sérültünk van, aki a nagyszülőkhöz érkezett vidékre, s a családtagként kezelt kutya harapott, mart meg. A gyereket elfelejtették „bemutatni” a kutyának, az unokát nem tanították meg olyan elemi dolgokra, hogy például evés közben nem szabad az ebet megzavarni, tilos hozzá hátulról, hirtelen közelíteni. Ráadásul a kutyák általában igen súlyos sérüléseket okoznak, leggyakrabban az arcot támadják meg.
Szalóczi Katalin

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése