Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 16., péntek

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZEK TÜNETEI A CSECSECSŐKNÉL AZ ARCBŐRÖN KEZDŐDNEK KEZDŐDNEK ARCBŐRŐNAz atópiás dermatitisz tünetei
A tünetek a csecsemőkorban kezdődnek, általában a 2-3. hónap során. A klinikai kép a betegek 60 százalékában az 1. életévre, 90 százalékában az 5. évre fejlődik ki. Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fő formát lehet elkülöníteni: a csecsemőkori, a kisded- illetve kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát. A korai bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.

Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek. A kórképben fokozott az IgE-képzés, az atópiás betegek 80 százalékának vérében 5-10-szeres ennek az antitestnek a koncentrációja
KLINIKAI MEGJEJLENÉSI FORMÁK IKONOGRÁFIÁJA

1-
2-


3-


4-


5-6-


7-


8-9-


1O-


11-


12-


13.-


14- 

 15-

  16-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése