Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 3., szombat

Megelőzhető nyári balesetek!

Megelőzhető nyári balesetek!

A gyermekek felszabadulva az iskolai stressz alól önfeledten játszanak, futkároznak, kerékpároznak és minden elképzelhető és elképzelhetetlen dolgot kipróbálnak, felmásznak rá, megfogják, vagy is tapasztalatot gyűjtenek, tanulják az életet.
A felnőttek dolga, hogy jobban figyeljenek rájuk, felvilágosítsák a leendő veszélyekről. Amennyiben ezzel elkéstünk és megvan a baj, forduljunk mielőbb orvoshoz.
Apróbb zúzódásokkal, horzsolásokkal természetesen nem szükséges orvoshoz menni.
Jelentős elmozdulással járó törés, duzzanat, erősen vérző, esetleg nagy, tátongó seb rémisztő látványt nyújt. Ezekkel gondolkodás nélkül mindenki orvoshoz szalad.
Néhány bagatellnek tűnő, de kellemetlen, esetleg súlyos szövődménnyel járó sérülésre hívnám fel a figyelmet.

Kezdjük a kerékpárral.

Lehetőleg kijelölt, elkülönített kerékpárúton közlekedjenek, és figyeljenek az autósokra még akkor is, ha a kerékpárosnak van előnye. Tudomásul kell venni, hogy az autó az erősebb, és a kerékpáros sérül, még akkor is, ha neki van igaza. A magyar autós kultúra még nem elég érett arra, hogy elviselje maga körül a bicikliseket. Ha valakit autó üt el, vagy úgy esik el, hogy a kormány a hasát, mellkasát megnyomja, okvetlenül forduljanak orvoshoz. Képzeljék el, hogy a kormány vége milyen erővel képes a hasat megütni. A bőrön gyakran a kormány végének kerek lenyomata is látható. Ez a típusú sérülés máj, lép, sőt bél szakadást is okozhat. Mivel ezek az elváltozások sokszor tünetmentesek maradnak, a gyermeket gyakran kórházi megfigyelés alatt kell tartani még akkor is, ha esetleg az első vizsgálatok eltérést nem mutatnak.

Mászóka, hinta, csúszda, kerítés és egyéb szerek, melyekről le lehet esni, vagy a szokásosnál nagyobb sebességgel lehet földet érni.

Gyakran végződik a játék csukló, alkar vagy könyöktáji töréssel. A gyermek csonthártyája igen vastag, sokszor az eltört csontokat is képes viszonylag jó helyzetben stabilizálni. A külső szemlélő csak azt észleli, hogy a gyermek sérült része kissé fájdalmas, enyhén duzzadt, de mozgatni tudja, sőt, használja is a végtagját. Érdemes ekkor vizsgálatra vinni a gyermeket, mert a röntgenfelvétel elkészültekor számos esetben derül fény elmozdulás nélküli, vagy kis elmozdulással járó törésre.
Nagyon fontos, hogy a sérült gyermeket a sérülés után, mielőtt orvoshoz viszik, ne etessék és ne itassák meg. Ha az ellátáshoz altatás szükséges, ez csak éhgyomorra történhet, ami pedig egy frissen táplálkozott gyermeknél több órás várakozást jelenthet.
A könyöktáji törések amellett, hogy riasztó látványt tudnak nyújtani, számos szövődménnyel is járhatnak Emiatt gyakran kórházi megfigyelést igényelnek.
Ismert és ismeretlen kutyák, macskák, mókusok és egyéb állatok simogatása, molesztálása szintén nem veszélytelen tevékenység.

Tudomásul kell vennünk, hogy a háziállatok tűrőképességének is van határa, mely a vaskos szőrzet és a nagy meleg okozta hőség miatt náluk is lecsökken, és előbb, kisebb inger hatására is odakapnak, harapnak.
A harapott sebeket általában nem szabad összevarrni, tehát több hét mire meggyógyulnak. Addig se Balaton se strand, és ez még a jobbik eset.
Ha az állat veszettség elleni védettsége kétséges, a gyermeket adott esetben veszettség elleni védőoltás sorozatban kell részesíteni.
A vadállatok szerencsére elmenekülnek az ember elől, ha nem, akkor jobb, ha mi távozunk minél gyorsabban.
Egyébként is érdemes békességben élnünk saját környezetünkkel, mert ekkor az állatok is jobban megfigyelhetők, és nem ér minket kellemetlen meglepetés, mint a következő esetben: szülők jelenlétében siklónak vélt kígyót piszkált odújában egy gyermek. A sikló feldühödött, gyorsan méregfogakat növesztett és félelmében megharapta a gyermek kezét. A gyors orvosi segítség hatására a gyermek túlélte a kígyómarást, de a karján maradandó elváltozások maradtak vissza a méreg hatására
A gyermekek dolga, hogy játszva megismerjék környezetüket. Ez az ismerkedés, gyakran veszélyekkel jár.
A szülők feladata, hogy ezt az ismerkedést felügyeljék, és ha veszélyes vizekre evez a gyermek, időben ott legyenek, és a bajt megelőzzék.
A tipegő kisded nem azért fullad bele a strand vizébe, mert ördögi rosszaságtól hajtva macska ügyességgel belecsusszan a vízbe, hanem mert a szülei hanyagul magára hagyták.
Legnagyobb kincsünk a gyermekünk és nem kívánom senkinek, hogy erre a kórházi ágy mellett jöjjön rá.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése