Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 3., szombat

Tippek a konyhai balesetek elhárításához

Tippek a konyhai balesetek elhárításához

A konyha számtalan baleset színhelye volt már. A kifröccsenő víz és olaj csúszóssá teszi a padlót, a felcsapódó forró gőz megégetheti a kezünket, ha pedig mégsem, akkor reflexszerűen eldobhatjuk a forró edényt, amikor hozzányúlunk, és eltalálhatunk vele valakit. Különösen a kezdőkre leselkednek veszélyek.
Lássuk, hogyan vehetjük elejét annak, hogy figyelmetlenségből és elővigyázatlanságból bajunk essen.

Égési sérülések

A főzőedények füle vagy nyele ne érjen túl a tűzhely peremén, mert valaki könnyen leránthatja őket, aki a konyhában tesz-vesz, és elkalandozik a figyelme.
A forró zsiradékot ne hagyd őrizetlenül a forró tűzhelyen, mert a zsiradék meggyulladhat, és tűz keletkezhet.
Amikor kinyitod a forró sütő ajtaját, mindig lépj hátra, nehogy az arcodba csapjon a forró levegő, mert égési sérüléseket okozhat. Az edényt óvatosan vedd ki a sütőből, nehogy a benne lévő forró folyadék rád csorogjon.
Forró étellel teli edényt ne tegyél az asztal, a munkafelület vagy a tűzhely szélére, nehogy felboruljon és a padlóra essen. A konyharuhát ne tedd közel a főzőlaphoz, mert meggyulladhat.
A szagelszívó időnként teleszívja magát zsírral, ezért eltömődhet. Tisztítsd rendszeresen!
Várd meg, amíg a kukta lehűl. Ne emeld meg szelepet kézzel, mert a forró gőz megcsaphatja a kezedet.
Olyan elektromos vízforralót használj, amelyik kikapcsol, miután felforr benne a víz.
A fritőzben ne forrósítsd túl az olajat, és cseréld ki, ha szennyezett, mert az ilyen olaj könnyen meggyulladhat, mivel a gyulladási pontja alacsonyabb. Annyi olajat önts a készülékbe, amennyi ellepi a fűtőcsöveket, nehogy a forróságtól meggyulladjon az olaj.
A krumpliról, tésztáról, zöldségekről leöntött főzővízből felszálló forró gőz megégetheti a kezedet. Azért, hogy ezt elkerüld, állítsd bele a mosogatóba az edényt, és engedj rá hideg vizet.

2. Kések, törött üvegek, porcelán

Az éles szerszámokat olyan helyen tárold, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzájuk. A kések lehetőleg fa vagy műanyag késtartóban legyenek. A mosogatóvízbe bedobott kés megvághatja a habos vízbe nyúló kezet. Használat után érdemes a késeket azonnal kefével letisztítani. Ha valami rászáradt, akkor fordítsd lefelé a pengéjével, és állítsd meleg vízzel teli edénybe.
A háztartási gépek (robotgépek, szeletelők, húsdarálók) pengéit óvatosan, lassan húzd ki a tisztításhoz.
Tarts megfelelő távolságot vágás, szeletelés közben a vágóeszközöktől. A kést markold meg, és a testedtől távolodó irányban mozgasd.
Ha összetörik valami, a cserepeket rögtön takarítsd fel. Az apró szilánkokat nedves vattával szedd fel.
Ha a mosogatóvízben pohár törik össze, akkor a vizet engedd le, és a lefolyószűrőn maradó cserepeket vizes vattával szedd össze.

3. Baleset esetén

Ha mégis baleset történne, őrizd meg a nyugalmadat.
A lángoló zsírt vagy olajat konyharuhával elolthatod. Az oltáshoz ne használj vizet vagy oltóhabot. Ha a sütőben gyullad meg az étel, a sütőt azonnal kapcsold ki. Az ajtaját tartsd csukva, amíg magától kialszik a tűz, mert a beáramló oxigén táplálhatja a tüzet.
Ha elesel és megütöd magad, engedj a fájó területre hideg vizet, vagy borogasd sósborszesszel. Nagyobb baj esetén hívj orvost vagy mentőt. Égés esetén legalább 10 percig folyamatosan tartsd hideg víz alá az érintett területet. Ha hólyag képződik, ne nyúlj hozzá, nehogy elfertőződjön, inkább mosd le sebfertőtlenítő szerrel. Ha a sérülés legalább tenyérnyi, akkor fordulj orvoshoz.
A vágott sebet tartsd hideg víz alá, hogy hamar elálljon a vérzés. Mosd ki a sebet sebfertőtlenítővel, majd ragaszd le sebtapasszal, nehogy elfertőződjön. Hívj orvost, ha a seb mély, vagy perceken belül nem áll el a vérzés.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése