Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 13., kedd

Önbizalomhiány okai



Önbizalomhiány okai
A családból fakadó önbizalomhiány okai
A közhiedelemmel ellentétben nem csak ott jelentkezik az önbizalomhiány, ha a szülők túlságosan tekintélyelvűek, és elnyomóak a gyermekkel szemben. A túlságosan megengedő helyzetek szintén eredményezhetnek gátlásosságot, mivel a gyermek nem volt korlátok elé állítva, és nem tudta megtapasztalni lehetőségei határait. A túlságosan elfoglalt szülők esetében a gyermek szintén jelez (nem tudatosan) valamilyen problémával, melynek egyik tünete lehet az önbizalomhiány. Ennek „segítségével” szeretné megkapni elfoglalt (és esetleg túlzottan is magabiztos) szülei figyelmét.
A fel nem dolgozott, elfojtott családi események szintén eredményezhetnek önbizalomhiányt.
Válás, haláleset, baleset, trauma, testvér születése, stb. Természetesen ettől még elvált szülők gyermeke is lehet önbizalommal teli. Nem az esemény megtörténte a mérvadó, hanem az, hogy az események a szülők és a gyermek életében is fel legyen dolgozva.
A gyermek társas kapcsolataiból, szocializációjából származó önbizalomhiány okai

A család biztonságából az új közösségbe kerülés megterhelő lehet a gyermeknek. Bölcsőde, óvoda, iskola. Általános tapasztalat, hogy ha a szülőnek nehéz elengedni a gyermekét, akkor az kihat a gyermekre is, ő is nehezen veszi ezeket az akadályokat.
A társak, pedagógusok is hatással vannak a gyermek önbizalmára. 10-11 éves korig a felnőttek szerepe jóval meghatározóbb a gyermek életében, mint a társaké. Bár a társak szerepe az életkor előre haladtával fokozatosan növekszik. Ebben az időszakban pozitív visszajelzésekkel egy pedagógus csodákat tehet, amihez hozzájárul a támogatói légkör is a csoporton, osztályon belül.
Amire igazán szüksége van a gyermeknek, hogy önbizalma legyen
  • Támogató szeretet.
  • Megértés, elfogadás
  • A gyermeknek is lehet igaza
  • Korlátok, melyek nem érnek az égig, mégis rögzítik a legfontosabb elvárásokat
  • Korlátok ismerete a gyermek számára
  • Korlátok átlépésének a következményei és azok betartása
  • Biztonság
Az űrlap alja
Miért éri meg feliratkozni?
  • Elsőkézből megkapja a fontos, és időszerű híreket.
  • Az érdeklődési körének megfelelő témákban megjelenő cikkekről tájékoztatást kap.
  • Elsőként értesülhet az újdonságokról, új termékekről.
  • Termékeinkből árengedményben részesül.

Az önbizalom növelése „házilag” a szülő által
  • Minősítés kerülése, ehelyett a gyermek viselkedésére adjunk visszajelzést. Például:
„Milyen buta vagy!” helyett „Ez nem volt a legokosabb viselkedés ebben a helyzetben!”
  • A negatív helyzetek kiemelése helyett érdemes a pozitív dolgokat hangsúlyozni. Például:
„Már megint elejtetted azt a labdát!” helyett „Most leesett, de előtte számoltam, ötször el tudtad kapni!”
  • Legyen tisztában a saját változásával a gyermek:
„Azt vette észre a tanító néni, hogy az utóbbi két hétben egy kicsit mosolygósabb lettél, már ő is látja rajtad azt, amit mi Apával!”
  • Hagyjuk a gyermeket a saját ütemében fejlődni. A túlzó elvárások csak még jobban elbizonytalanítják őt.
  • Érdemes pozitív mesék, igaz történetek beépítése a mindennapi életükbe. A népmese és mondák hősei megküzdöttek elsősorban saját magukkal („belső” sárkány, ördög, stb.), ezután válhattak igazi hőssé.
  • A mindennapi beszélgetések során őket is hallgassuk meg. Néha a gyermek véleménye, más gondolkodásából fakadóan, komolyan segíthet nekünk. Egy ilyen beszélgetés során már a gyermek véleményének a meghallgatása, esetleg ötletének megfogadása nagyot lendíthet az önbizalmán.
  • Olyan területek (közös) felkutatása, ahol ő valamiben jó, és érdekli. Ha ezeken a területeken fejlődik, az kiemelheti a mindennapi gátlásos helyzetből.
  • A számítógép, TV mindennapunk része. Kezeljük óvatosan, mert hajlamosak lehetünk arra, hogy a másik helyett csak ezekre figyeljünk. Ezek a média eszközök gyermekünk magába fordulására is „rásegíthetnek”. Érdemes minél többször „megtalálni a STOP gombot” a készüléken.
A gyermek önbizalom hiányos, gátlásos viselkedésének az oldásában nem mindig elegendőek a jól megfogalmazott ötletek, néha ennél többre van szükség.

A gyermek önbizalom növelése EFT-vel
Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) egy olyan, gyors változást eredményező módszer, mely az önbizalom hiányos viselkedés alapvető okait szünteti meg. Az önbizalom növelés, önismeret témakörében a már ismert tanácsok helyett, egyszerű és elegáns. Az EFT segítségével megszünteti a csökkent önbizalomhoz kapcsolódó negatív érzelmeket (félelem, bizonytalanság, aggodalom, stb.)
A módszer alapjáról a honlapon bőven talál információt, az az EFT módszer bemutatásánál. ».
Az önbizalom növeléséhez hozzátartozik az is, hogy a félénkséget támogató, valójában önkorlátozó hiedelmeket (Például: „Nem vagyok jó!” „Félős, gátlásos vagyok!”)változtatja meg az EFT, és segít a gyermek saját életéből származó pozitív példákon keresztül új, támogató hiedelmek beépítésében.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az EFT-vel nemcsak az önbizalomhiányt okozó negatív érzelmektől, de az azt támogató önkorlátozó hiedelmektől is képes megszabadulni a gyermek, és ezek helyett pozitív, önmegerősítő, az önelfogadást serkentő érzelmek és hiedelmek „tulajdonosa” lesz a foglalkozások alatt. Ebben van az EFT igazi egyedisége, és ez teszi az EFT-t napjaink leghatékonyabb segítő módszereinek egyikévé.

A változás az Ön gyermekénél is kézzelfogható eredményekkel jár, melyek lépésről lépésre átalakítják a gyermek viselkedését, megerősítve az önbizalmát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése